Guitar Hero: Van Halen

thumbnail

Het begin van de rock

Het lijkt een formaliteit tegenwoordig. De uitgave van Guitar Hero en Rock Band games neemt steeds extremere vormen aan en elk succesvol concept wordt direct omgedoopt tot een nieuwe muziekgame. Sinds de introductie van de PlayStation 2 hebben we al te maken gehad met tientallen Guitar Hero games en ook ditmaal zien we een nieuwe Guitar Hero titel, gebaseerd op de band Van Halen.

Van Halen is een welbekende rock-’n roll banddie in de afgelopen 30 jaren flink wat hits hebben gehad. De hedendaagse jeugd zal misschien niet al te bekend zijn met de band maar de liefhebbers van rock zullen ongetwijfeld tevreden zijn met deze muziek. Het spel richt zich niet volledig op Van Halen en neemt ook andere muziek met zich mee. Naast de 25 Van Halen songs zijn er hits van Weezer, The Offspring, Queens of the Stone Age, Blink 182, Queen, Foo Fighters en Lenny Kravitz. Nummers genoeg dus zul je zeggen, maar mogen we ook iets unieks verwachten, en komen de echte fans van Van Halen aan hun trekken met deze titel? Dat is vooral de vraag…

Wat de laatste tijd een beetje karakteristiek is in muziekgames is de standaard content die aanwezig is in de games. LEGO: Rock Band bracht bijvoorbeeld niet al te veel nieuws en werd simpelweg in een LEGO-jasje gestopt met verder weinig nuttige toevoegingen. De setlist was weliswaar goed, maar verder had je weinig aan het spel. Hetzelfde is het geval bij Guitar Hero: Van Halen. De game bestaat uit een standaard career mode waarin je diverse concerten (en daarmee ook songs) kunt vrijspelen, met daarbij enkele andere standaard modi. Zo zijn er de tutorial en quickplay modi, welke voor zich spreken, en kun je battlen in de Face-Off mode, waarin je tegen een maat kunt spelen, of met maximaal 8 spelers een strijd aan kunt gaan. Verder is er nog de online game mode waarin je kunt spelen tegen andere mensen via het internet en kun je zelf composities opnemen tin de speciale Music Studio. Het zijn stuk voor stuk allemaal modi die we al eerder voorbij zagen komen in Guitar Hero 5 en zijn daarmee dus niet vernieuwend. Een minpunt aan het spel is de mogelijkheid die ontbreekt om downloadbare content te importeren in het spel. Wat dat betreft is dat dus een gemiste kans aangezien je daarmee het spel nog verder uit zou kunnen breiden.

Career mode had meer mogen inhouden

Verder biedt het spel toch een te beperkte career mode. Zoals altijd komt het neer op het spelen van tracks, en kun je wel enkele nieuwe content unlocken welke je kunt gebruiken voor het customizen van je character, maar daarmee heb je het ook wel gehad. Het spel richt zich amper op Van Halen, en de concerten en tracks die je constant moet vrijspelen brengen niet echt de uitdaging die je zou verwachten. Het is dat er zoveel Van Halen songs in het spel verwerkt zitten, anders had het ook simpelweg Guitar Hero 5 kunnen zijn, en dat kan niet de bedoeling zijn geweest. Hierdoor zullen de echte die-hard Van Halen fans waarschijnlijk vrij teleurgesteld zijn in het spel. De Career mode is daarnaast te kort om echt waardevol te kunnen zijn.

Van Halen is een net zo degelijke Guitar Hero game als de titels uit het verleden maar kan niet eeuwig dezelfde content blijven brengen. Vooral voor de fans van Van Halen zullen vrij teleurgesteld zijn in het spel omdat er te weinig speciale toevoegingen zijn die echt gewenst zijn voor de fans. Kwalitatief is er weinig mis met het spel, maar door het gebrek aan evolutie weet ik de overtuiging van het succes uit het verleden helaas niet meer terug te vinden. Het wordt eens tijd voor evolutie.


Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Music | Release: 18-02-2010 | Uitgever: Activision Blizzard | Ontwikkelaar: Neversoft Entertainment
Graphics: 7.0 | Geluid: 7.5 | Gameplay: 6.0 | Besturing: 7.0 | Replay: 4.0
5.5
+ Online- en Face-Off modi blijven leuk
+ Wederom een vrij degelijke Guitar Hero game
+
- Geen DLC-toevoegingen mogelijk
- Van Halen fans komen amper aan hun trekken
- Vrij bedroevende Career mode

guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven