GTA: Episodes from Liberty City

thumbnail

Tot nu toe waren de episodes van GTA: IV alleen nog maar beschikbaar als download via Xbox Live. Gelukkig zijn beide episodes, The Lost and Damned en The Ballad of Gay Tony nu ook beschikbaar op een disc als Episodes of Liberty City, en als je geen van beide episodes hebt gedownload, of simpelweg geen Xbox Live hebt, biedt dit een uitstekende mogelijkheid deze juweeltjes voor een klein prijsje in één box te krijgen.

2 games in 1

Laat ik beginnen duidelijk te maken dat Episodes of Liberty City geen uitbreiding voor GTA: IV is, maar een volledige stand-alone game. Het is zelfs meer dan dat: het zijn twee volledige stand-alone games, namelijk de beide downloadable episodes The Lost and The Damned en The Ballad of Gay Tony. Nu The Lost and Damned al een tijdje uit is, is vooral The Ballad of Gay Tony interessant, vanwege het feit dat de game tegelijkertijd in deze pack als download gereleased wordt. Ik zal het in de review dan ook voornamelijk over deze game hebben, aangezien er al zat te vinden is over The Lost and The Damned.

In The Ballad of Gay Tony speel jij Luis Lopez, een Dominicaan met een nogal crimineel verleden. Luis heeft een talent: het oplossen van problemen, en hij kan zijn talent dan ook volledig tot ontplooiing brengen als de business partner van Anthony Price, ofwel Gay Tony. Gay Tony is een belangrijke nachtclub eigenaar in Liberty City, die je onder andere in GTA: IV en The Lost and Damned al tegen bent gekomen in verschillende missies. Tony zit zelf nogal in de problemen, doordat hij geld heeft geleend van de maffia, en zij nu wat terug willen zien. Al snel raakt Tony verzeild in een shitstorm die zijn weerga niet kent, en is het dus aan Luis om hem hier doorheen te slepen.

Mori

Zoals zijn voorgangers, heeft The Ballad of Gay Tony weer een ijzersterk verhaal en een flink aantal memorabele personages. Zo is daar natuurlijk de Gay Tony zelf, die op het punt van een emotionele burnout staat vanwege alles waarin hij verzeild is geraakt, maar zijn er ook zijn maten A. en H. (die Luis liefkozend L. noemen). De persoon die echter de show steelt is Mori. Mori is de oudere broer van Bruci (je weet wel, die spierbundel die Niko in GTA: IV de nodige klusjes gaf). Mori is nog gestoorder dan zijn broer, en zorgt voor de nodige hilarische momenten wanneer hij bijvoorbeeld over het bodybuilden en zelfs penisvergrotingen praat. Luis, die hier nogal cynisch op reageert maakt alles compleet, en dit heeft de nodige messcherpe dialogen tot gevolg die niet zouden misstaan in een Tarantino film.

Naast het compleet nieuwe avontuur zijn er ook de nodige vernieuwingen wat betreft de gameplay aanwezig. Eén van de opvallende vernieuwingen is het melee vechtsysteem. Dit komt voor het eerst tot uiting wanneer Luis in een vechtclub gaat vechten. Naast het normale slaan kun je nu nog flink wat meer trucjes met je knuisten op iemand loslaten. Wanneer je op een vijand gelockt bent, veranderen de A, B, X & Y knoppen in speciale actieknoppen die het vechten net wat meer diepgang geven. Met A kun je blocken, wat nogal noodzakelijk is om de gevechten te overleven, en met B, X & Y val je aan. Met X verkoop je een tegenstander een trap, met B geef je stoten in zijn gezicht en met Y een klap in de maag. Het mooie is dat hier verschillende combo’s mee mogelijk zijn, en dat dit het vechten wat extra diepgang geeft. Verwacht echter geen uitgebreide fighter, maar het werkt prima.

Terug naar San Andreas

De meest in het oog springende verandering is echter het feit dat The Ballad of Gay Tony een stuk spectaculairder is dan zijn voorgangers. Het voelt meer aan als San Andreas dan als Liberty City en dat vind ik eigenlijk wel leuk. Je scherm loopt over van de actie. Zo zul je niet meer een enorm eind met je auto moeten rijden om een klein gesprek te voeren, maar zul je brute shootouts hebben op de gekste plaatsen. Wanneer je dan toch de weg op gaat, zal er dikwijls een auto achter je aan zitten. Ook is de parachute weer terug, en zul je zo nu en dan dus ook uit helicopters en van gebouwen afspringen. De toon van de game wordt al meteen goed gezet in de tweede missie die je zult doen. Hierin moet je golfballen op een man slaan die aan een golfkarretje is gebonden. Na een aantal keren goed raak geslagen te hebben, komen zijn maten echter opdagen, wat een shootout op de golfbaan tot gevolg heeft. Wanneer dit dan uiteindelijk over is, zul je in een golf karretje moeten ontsnappen aan je achtervolgers, die overigens in een mooie 4×4 rijden. Jep, dit is lekker over the top.

Overigens zijn er nog veel meer kleine veranderingen. Zo krijg je nu na iedere missie een overzichtje van hoe je het hebt gedaan. Hiervoor krijg je een aantal guidelines en afhankelijk van hoeveel je er hiervan nakomt, zul je een hogere score krijgen. Wanneer je vervolgens door de game heen bent, kun je missies gaan herspelen om zo je scores te perfectioneren. Daarnaast zijn er nog veel meer kleine tweaks, zoals een aantal nieuwe auto’s, nieuwe internet sites te bezoeken bij Tw@t, nieuwe radiostations en natuurlijk de nodige Nightclubs waar je in kunt rondstruinen.

Rambo en The Godfater

Naast The Ballad of Gay Tony zit er in Episodes of Liberty City ook nog The Lost and Damned. Hoewel hier het nodige over te vinden is, zal ik toch nog even een korte samenvatting geven over de game. In The Lost and Damned speel je Johnny Klebitz, een lid van de motorbende The Lost. Wanneer de baas van die bende, Billy Grey, de bak in gaat, neemt Johnny tijdelijk de leiding en probeert van de kruimeldieven in The Lost een goed lopende criminele organisatie te maken. Net wanneer alles een beetje begint te draaien komt Billy echter weer vrij, en dan zijn de poppen aan het dansen. The Lost and Damned is veel meer verhaal gedreven dan The Ballad of Gay Tony en draait helemaal om Johny en zijn maten. Je zult vaak met je bende op stap gaan en het onderhouden van vriendschappen met je matties is dan ook van groot belang, aangezien zij je helpen bij je missies. Het grote verschil tussen The Ballad of Gay Tony en The Lost and Damned zit hem dan ook in hoe serieus het spel zichzelf neemt. Als the Ballad of Gay Tony een Rambo film is, dan is The Lost and Damned The Godfather. De een moet je niet te serieus nemen en zal je een geweldige tijd geven, terwijl je voor de ander toch even rustig moet gaan zitten om er van te kunnen genieten.

Episodes of Liberty City bied twee prachtige games voor een spotprijsje. Je zult Liberty City vanuit een ander oogpunt bekijken en de stad zal niet snel vervelen. The Ballad of Gay Tony biedt verder welkome afwisseling door een wat meer over the top game te bieden, wat prima aanvoelt. Hoewel de games op grafisch gebied een beetje verouderd zijn, zijn de vele cutscenes nog altijd een plezier om te aanschouwen en het verhaal is weer ijzersterk. Daarnaast is de geweldige multiplayer ook weer aanwezig (deze keer met parachutes!), dus ben je een fan van GTA en heb je deze episodes nog niet kunnen spelen, dan is Episodes of Liberty City een grote aanrader!


 • Auteur: Joost Verplak | Genre: Actie | Release: 03-11-2009 | Uitgever: Rockstar Games | Ontwikkelaar: Rockstar
  Graphics: 8.0 | Geluid: 9.0 | Gameplay: 9.5 | Besturing: 9.3 | Replay: 9.0
  9.3
  + Twee geweldige games in één
  + Lekker over the top
  + Prijs
  - Grafisch enigszins verouderd
  -
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx