Gravel

thumbnail

Milestone een andere kant op

De meesten zullen Milestone kennen van de welbekende motorgames, maar de ontwikkelaar heeft besloten zich steeds meer te gaan verdiepen in andere racegames voor het grotere publiek. Dat is nu gelukt met Gravel. Je zou denken, leuk, concurrentie voor de DiRT-franchise en daarmee dus Codemasters, maar of dat het geval is? Dat lees je in deze review.

Allereerst is Gravel niet geheel vergelijkbaar met de games van Codemasters. Het betreft hier namelijk een off-road racegame die wat meer casual aanvoelt. Als ik het spel dan ook moet schalen tussen simulatie en arcade racing, dan categoriseer ik de game voor 80% als zijnde een arcade race, en 20% een sim. Het spel bevat meer dan 50 verschillende tracks waarop je kunt racen met daarbij de meest exotische plaatsen, waaronder zelfs Las Vegas, Florida, Alaska en Nambië. De game biedt in totaal 4 verschillende disciplines, te weten Cross Country, Wild Rush, Speed Cross en Stadium Circuits. Tussen de races door wordt de weg vrijgemaakt voor het Gravel Channel, het jaarlijkse TV-programma Offroad Masters. Hierin worden welbekende racers geïntroduceerd waarmee jij een duel moet aangaan om door te gaan naar de volgende evenementen. In totaal zijn er 60 evenementen om de gehele show te voltooien. En daarmee is ook direct de career mode uit de doeken gedaan. Deze werkt erg simpel; Je hebt verschillende stages, waarvoor een bepaald aantal sterren behaald moet worden voordat je hierin terecht kunt komen. Sterren verdien je door races te winnen, maar soms ook door races simpelweg te voltooien. De race disciplines zijn verschillend. Zo heb je de time trial, waarin je simpelweg een zo snel mogelijke tijd neer moet zetten, maar je hebt ook races waarin je door visuele poortjes moet rijden, races waarin elke halve minuut iemand afvalt waarbij jij zo lang mogelijk moet overblijven tot je als laatste overblijft (elemenation), en standaard races waarbij je simpelweg in de top 3 moet zien te eindigen. Verder heb je ook nog de checkpoint races en de Championship races waarin simpelweg 3 disciplines gecombineerd worden in een klein toernooi. Qua voertuigen zijn er Toyota’s, Volkaswagens, Mitsubishi’s, Lancer’s en nog vele andere voertuigen, waarbij de type voertuigen verschillen per ondergrond. Uiteraard is een rallywagen voor de ene track wat beter geschikt dan een truck bijvoorbeeld. Naast de main career, welke op zich niet aardig lang is, heb je de weekly challenges, waarin je allerlei uitdagingen kunt spelen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de Free time trials en de standaard races die je kunt uitvoeren.

Gebrek aan echte variatie

Op zich dus genoeg te doen, vooral wanneer je nagaat dat elke stage ongeveer bestaat uit 3 tot 5 races die je kunt doen, al zul je wel snel verveeld raken door het gebrek aan echte variatie in de game. Op een gegeven moment heb je het wel ’n beetje gezien, en eigenlijk alle modes komen redelijk op hetzelfde neer; Ga zo snel mogelijk van punt A naar B. Natuurlijk, de spanning wordt wat anders opgewekt door bijvoorbeeld spelers te elimineren tijdens races, of door poortjes neer te zetten waardoor je doorheen moet rijden, maar echt heel intens wordt het nooit. Dat komt mede ook door de presentatie van het spel, welke niet bijster bijzonder is. Ingame zien de bolides er van achteren echt oerlelijk en ongedetailleerd uit, en ook de details in de omgevingen zijn vaak redelijk zoek. Wel zijn de omgevingen redelijk gevarieerd. Zo rijd je door bossen, vervolgens over stranden, en daarna rijd je in een stadion door de modder over kleine, bijna claustrofobische tracks terwijl je achterliggers moet kruisen in 8-vormige banen. Gravel heeft daarnaast redelijk lange laadtijden voordat races beginnen, en ook de framerate is niet altijd constant, waardoor er zo nu en dan een haperingetje plaatsvindt op een standaard PlayStation 4. Het spel bevat daarnaast een rewind-functie, waarmee je terug kunt spoelen wanneer je een echt grote fout maakt. De AI is daarnaast ook erg wisselvallig. De ene race kun je makkelijk winnen op het ene niveau, terwijl vervolgens de time trial erna je kansloos laatste wordt. Het is allemaal ’n beetje onvoorspelbaar, iets wat een voor- en nadeel betekent in de game.

Gravel is een aardige game met redelijk wat content, maar misschien net wat te weinig variatie om echt verslavend te worden. Na een paar uurtjes spelen heb je het wel gezien, maar voor zo nu en dan is het een prima game die je snel even op kunt pakken. Het is daarnaast een game die makkelijk op te pakken valt voor nieuwkomers, en dus niet de simulatie-vereisten verlangt van een DiRT bijvoorbeeld. Het voelt daarmee ook een beetje old-school aan, wat door arcade-raceliefhebbers best gewaardeerd kan worden. Echter is het ook niet heel veel meer dan dat, en had de presentatie hier en daar wel wat spectaculairder gemogen. Gravel blijft daardoor een beetje in de modder vastkleven.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Race | Release: 02-03-2018 | Uitgever: Milestone | Ontwikkelaar: Milestone
  Graphics: 6.5 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 7.0 | Besturing: 8.0 | Replay: 6.0
  6.5
  + Lekkere arcade-racer
  + Redelijk lange career mode
  + Leuk voor tussendoor
  - Bolides zien er erg rauw uit
  - Had iets gevarieerder gemogen
  - Wisselvallige AI

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx