Een nieuwe standaard voor gaming
Gamen op de PC zakt nog altijd niet in populariteit, al lijkt het daar de laatste tijd wel op. Er komen weliswaar minder exclusives op het platform uit, maar die exclusives die komen, weliswaar veelal MMO’s, scoren meestal uitermate goed en bezitten ook nog eens de grootste communities. Spelers met een muis zouden een console speler in elk opzicht moeten verslaan als het gaat om shooters en strategie games. Het werken met het besturingscomponent van een PC blijft nog altijd de snelste manier van navigeren, scrollen en strafen. Logitech speelt in op de veeleisende gamers die graag optimaal van hun games willen genieten en ook nog eens voordeel willen halen uit hun nieuwste techniek.
Die techniek zit in de nieuwste G500-muis van het concern. De muis is de grote broer van de oudere G5-muis, welke nog steeds een flinke duit kost en langzaam opgevolgd zal worden, maar ook nog steeds thuishoort in het rijtje beste game muizen van dit moment. De G500 gaat een stapje verder, en brengt enkele nieuwe voordelen. Wij mochten deze eens aan de tand voelen en wat direct opvalt is dat de muis sprekend lijkt op de G5-muis. Er zijn weliswaar verschillende varianten van de G5, maar veelal verschilt enkel het design, of het bovenste oppervlak, die volledig vlak en glad kan zijn, maar ook ruw kan aanvoelen met het recentere spinnenweb-design (zwart/blauw combinatie). De G500 is grijs gekleurd, en voelt exact hetzelfde aan als de G500. Er is niets veranderd aan de toch al goede ergonomie en ook het materiaal is zo goed als hetzelfde gebleven. De zijkanten zijn wat ruwer, en zorgen voor meer grip bij de duim, en het bovenoppervlak is lekker glad en valt goed in de hand.
Functioneel lijkt de muis op het eerste gezicht hetzelfde als diens oudere broertje. De scroller werkt echter wel een stuk beter, en maakt voor de verandering ook nog eens geen geluid. Het scrollen wordt niet meer vertraagd door mechanismen die de ronde knop wat tegenhouden tijdens het draaien, en zorgt voor een soepelere scroll-techniek. In het begin is dit weliswaar nog wennen, en lijkt het overgevoelig te zijn omdat de scroller bij enige krachtsinspanning uit zichzelf doorrolt, maar al snel zul je daar de voordelen wel van inzien zodra de gewenning optreedt. Het scrollwiel bevat een tweetal modi, welke geschikt zijn voor het selecteren van bijvoorbeeld wapens in games, en nauwkeurig en kliksgewijs kunnen scrollen. De andere mode legde ik in het begin van de alinea al uit, en is vooral geschikt bij het gebruik van internet, of tekstverwerkingsapplicaties.
Minieme upgrade van de G5
De muis bevat verder een tiental programmeerbare knoppen (niet fysiek, maar instelbaar via software), en bevat net als de G5 een tweetal knoppen waarmee de gevoeligheid van de muis veranderd kan worden naar een hogere of lagere DPI-waarde. Deze loopt uiteen van 200 tot maarliefst 5700 DPI. De knoppen waarmee je de 3 standen kunt bepalen zitten ditmaal niet onder de scroller, maar linksboven op de muis gepositioneerd, al biedt dit niet echt voor- of nadelen. Het is vooral een verandering door de aanwezige scrollwielknop die nu onder de scroller is geplaatst, waardoor de DPI-knoppen plaats moesten maken. Het is jammer dat er nog steeds slechts 3 DPI-veranderingen mogelijk zijn, aangezien deze wel erg fors van elkaar verschillen, en daardoor dus niet echt zorgen voor een betere balans. Het laagste DPI-niveau zorgt voor te weinig gevoeligheid, en de hoogste stand zorgt voor een vliegende cursor over je scherm waarmee amper te werken valt voor de meesten. Echter is er natuurlijk altijd nog de software waarmee je dit kunt veranderen in je besturingssysteem.
Met het nieuwe ingebouwde geheugen is het mogelijk om je muis overal te gebruiken met de instellingen die jij in je randapparatuur hebt gepropt. De configuratie blijft hierdoor altijd hetzelfde waardoor je de muis ook in een andere destkop-PC of laptop kunt steken en direct kunt gebruiken zonder het veranderen van allerlei instellingen. Zie het dan ook als een profiel die je aan de muis geeft. Tevens zijn er ook weer de toegevoegde gewichten, die het mogelijk maken om de muis lichter of zwaarder te maken. In totaal kun je in de cartridge een zestal gewichten steken variërend van 1.7 tot 4.5 gram per gewichtje. In de G5 was dit aantal nog 8, maar gezien de bijkomende chipset in de G500 compenseert het gewicht grotendeels met die van de G5, welke zonder cartridge iets lichter is dan de opvolger.
Qua design is zoals ik al eerder aanhaalde weinig veranderd. De indeling van sommige shortcut-knoppen is wat veranderd, maar dat maakt het algehele design niet geheel gevarieerder. Het grijze design dat naar boven uitfade naar zwart oogt professioneel, maar heeft toch iets kinderlijks door de bubbelige, chaotische vlekken die erin getekend lijken. Het zwart combineert goed met het grijze en ook de roodgekleurde gevoeligheidsmeter past goed bij de apparatuur. Wel onduidelijk is voor mij waarvoor de inham dient onder de scroller. Voor ik gebruik maakte van de scroller ging ik ervan uit dat de schakelaar onder de scroller naar beneden gehaald zou kunnen worden via de sleuf, maar dit is blijkbaar enkel een designverhaal gebleken die voor mij onduidelijk blijft.
De G500 is weer een nieuw pareltje van Logitech maar is eigenlijk niet echt een meerwaarde ten opzichte van de eerder verschenen G5-muis. De toevoegingen, waaronder de chipset waarop je profielen kunt opslaan, en de verbeterde scroller zijn geen allesbepalende factoren die je over de streep zullen trekken om over te stappen naar deze nieuwe muis. Echter, heb je nog geen G5-muis in bezit, en denk je erover om een goede, ik zeg uitstekende muis aan te schaffen voor het gamen, dan is de G500 zowel qua design als qua techniek de perfecte optie. Ben je al in het bezit van een muis van een generatie hiervoor, dan zou ik deze lekker voorbij laten gaan en niet te veel treuren op de minieme toevoegingen van deze versie.