Gamescom 2023 – In de ogen van Evilgamerz en pers

thumbnail

Soms krijgen we wel eens de vraag; Gaan jullie naar de Gamescom? En hoe werkt dat als pers zijnde? Wat doe je dan precies? Op vraag 1 kunnen we makkelijk antwoord geven; Ja, we gaan naar Gamescom, en nee, we hebben nog geen één Gamescom-event gemist. Vanaf de Leipzig Games Convention al reizen we naar Oost en West Duitsland om dit event mee te maken. Maar hoe werkt het als pers zijnde, en wat zijn de privileges van de pers, en in hoeverre word je benadeeld of bevoordeeld? En wat zijn de verschillen tussen bepaalde media?

Het plannen

Het begint natuurlijk bij het maken van plannen. Rond mei worden meestal de eerste plannen gemaakt. Gaan we dit jaar, en wie gaan er mee? In den beginnen gingen we wel eens met 8 mensen naar de Gamescom. Die tijden zijn voorbij. Gezien de hoeveelheid media en exposanten (exhibitors) die tegenwoordig aanwezig zijn, kun je niet elke willekeurige website of retailer, of wie dan ook met de gehele redactie laten komen. Als eenmaal duidelijk is dat we gaan, dan kun je in mei gaan ‘accrediteren’. Dit jaar was dat echter een stuk later, namelijk pas in juli. Dit accrediteren kan tegenwoordig uiteraard gewoon online. Hierbij moet je wat data en een mediakit overleggen met daarbij uiteraard wat coverage van de afgelopen jaren en van de nodige content in de afgelopen tijd van de redacteuren die mee willen gaan. Vervolgens vindt het goedkeuringsproces per redactielid plaats. Deze goedkeuring is op basis van de mediakit en coverage die je stuurt van de afgelopen tijd en wordt dus afhankelijk gemaakt per redactielid. Dit om te voorkomen dat niet een willekeurig iemand profiteert van de pers-toegang terwijl ze niets met de site te maken hebben.

Nog meer plannen

Je moet er eigenlijk al ‘n beetje van uit gaan dat je accreditatie goedgekeurd wordt want in juli al volgen de eerste uitnodigingen van persrelaties en uitgevers. Uiteraard moet je deze zelf ooit verzameld hebben en komen zij niet automatisch op je af wanneer je een website begint. Uitgevers benaderen je hier en daar zelf en je kunt uitgevers en media-relaties zelf benaderen om afspraken te maken. Uiteraard moet je de agenda er dus goed bij houden en je kunt redactie die meegaan inplannen voor de ene afspraak en jezelf voor de andere. Het is daarbij belangrijk dat je weet welke dagen je gaat. Je hebt namelijk de woensdag, de donderdag en vrijdag, wat de officiële dagen zijn waarbij de pers behind-closed doors kunnen gaan. On-site kun je hier en daar ook nog afspraken maken, al zijn de grotere uitgevers vaak veelal snel vol geboekt. De indies en de iets kleinere studio’s hebben meestal nog wel een plekje over hier en daar waardoor je alsnog een hands-on sessie kunt inplannen. Soms komt het ook voor dat je überhaupt geen toegang krijgt tot de grotere uitgevers, omdat de ‘grotere’ media met meer bereik nu eenmaal voorrang krijgen. Terecht of niet, de ene uitgever gaat er anders mee om dan de andere, dus je moet ook een beetje geluk hebben hier en daar. Ook zijn uitgevers wellicht helemaal afwezig op het event, zoals Sony, Activision Blizzard, Konami en EA.

Vervolgens rijd je naar de Gamescom toe, waar je gewoon gratis kunt parkeren als pers zijnde. Een hotel regelen net buiten de stad (Ibis bv.) is overigens een aanrader wanneer je meer dan 1 dag gaat! Vervolgens kun je naar binnen via het Press-center, waar je net iets eerder naar binnen kunt de beursvloer op. Over het algemeen kun je dan snel checken op de beursvloer waar je normaal veel tijd kwijt bent om in de rij te gaan staan. Over het algemeen ben je echter als pers voor zo’n 80% in de pershallen aanwezig en bezoek je heel af en toe de beursvloer om daar wat sfeer te proeven, of om een fotootje te schieten van al die bezoekers die als mieren door elkaar heen lopen. Veel wandelgangen zijn voor bezoekers afgezet maar voor de pers wel toegankelijk als shortcut om sneller ergens te kunnen komen.

Op de foto hierboven zie je de ingang van de pershallen. Door de jaren heen is de locatie hiervan uitgebreid of verplaatst, maar in de afgelopen jaren is dit de ingang van de pershal. Hier dien je te laten zien dat je van de pers bent. Dit kan doormiddel van de goedgekeurde accreditatie, wat ook direct het toegangsticket voor de beurs betreft. De pershallen beslaan zo’n 5 grote hallen waar je rond kunt slenteren en zijn dus groots. Vooraan vind je de grotere uitgevers waaronder Embracer, Ubisoft, Microsoft en Nintendo. Vervolgens zijn er hallen waarin de verschillende landen zich vertegenwoordigen en er zijn hallen van de iets kleinere uitgevers en developers, en vertegenwoordigers van iets minder game-gerelateerde zaken, waaronder hardware en betalingsystemen zoals PayPal. Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt, maar vrijwel elke business unit is een opgesloten hok waar je jezelf eerst mag melden voor toegang of het verifiëren van gemaakte afspraken.

Lopend buffet, massages, goodies en onbeperkt drinken!

Vaak denken gamers dat een keycoard met perskaartje betekent dat je in de watten gelegd wordt. Dat is deels zo, maar zeker niet meer zoals het was. In de beginjaren van de Gamescom kon je massages krijgen om even je nekspieren weer wat losser te krijgen, waren er buffetten bij onder andere Konami en kon je onbeperkt ‘zuipen’ bij Activision Blizzard en EA. Die tijden zijn wel een beetje voorbij. Ja, je krijgt zeker nog wel een hapje, misschien zelfs een broodje hier en daar en een Red Bulletje of biertje, maar de tijden waarbij echt schofterig gevreten en gedronken kon worden zijn wel voorbij. Terecht ook overigens, want het niveau steeg soms tot het asociale aan toe; Mensen die blikken aan drank in hun tassen stopten, drie keer aanschoven aan het buffet en de goodies meermaals in hun zak staken. Nee, niet iedereen van de pers zijn lieverdjes… In de beginjaren werd er zelfs met schitterende schoudertassen gestrooid en kreeg je bergen aan T-shirts en goodies. Dat is niet meer… Een speldje hier en daar en wellicht een klein poppetje, heel veel meer hoef je niet meer te verwachten wat dat betreft. Op zich niets mis mee trouwens!

Hoe werkt het in zo’n booth?

Hoe zien persruimtes er dan uit? Dat verschilt per booth. Je kunt ze veelal niet uitvoerig op beeld zetten, maar hier boven vind je een voorbeeld van een booth van Microids. Je moet je voorstellen dat je in een gesloten ruimte terecht komt waar je jezelf meldt. De afspraak die per mail is gemaakt wordt gecheckt en je mag naar binnen. Vervolgens kun je daar meestal een drankje naar keuze scoren en kan je aan een pod zitten om de game te spelen waarvoor de afspraak is gemaakt. Vervolgens zal een developer of iemand van de stand je wat extra informatie geven en wat vragen van je beantwoorden. Of je wordt geholpen bij het spelen van de demo die je voorgeschoteld krijgt. Er zijn echter ook booths waarin je simpelweg kunt zitten in een klein hok met wat stoelen/banken, met meerdere mensen, en waarbij de developer een demo laat zien van het spel. Dit zijn dus geen hands-on’s maar presentaties. Daarnaast zijn er ook besloten ruimtes waarin je interviews kunt doen met de developer of PR-mensen om meer te weten te komen over een game. Een presentatie of hands-on duurt over het algemeen 30 tot 60 minuten. Soms kun je vooraf nog even met de PR-representative praten, waar je vaak ook buiten de Gamescom om contact mee onderhoudt.

Er komen is 1… Er bezig blijven is 2

Op de Gamescom komen is op zich niet de uitdaging als pers zijnde, of je nu groot bent of iets kleiner; Het maken van goede afspraken en het regelen ervan, daar zit ‘m de uitdaging. Daarnaast moet je ook op de Gamescom nog afspraken zien te ritselen waar mogelijk. Het beste is om de woensdag te gaan, maar de vrijdag is voor pers een iets rustigere dag. Verwacht vooral niet dat het rustig is in de pershallen, want er wordt vaak onderschat hoeveel mensen er zijn van zoals de business-kant als qua pers. Eerlijk gezegd; Als willekeurige bezoeker zou ik de Gamescom wat minder snel bezoeken, vooral nu er wat grotere uitgevers afwezig zijn dit jaar en vorig jaar. Als pers zijnde heb je gewoon meer interactie en mogelijkheden om snel wat games hands-on te spelen en te zien. Daarnaast voel je ook echt het enthousiasme van de developers, iets wat je bij de ingehuurde stand-vertegenwoordigers vaak niet ziet op de beursvloer zelf. Al met al is Gamescom ‘het event’ om te bezoeken wanneer je echt een massaal en groot event wilt bijwonen. Het is daarnaast aan de deur, al is rijden in Keulen best wel een ‘hel’. Gezien het feit dat er in Nederland zelfs al helemaal geen events meer zijn, is dit eigenlijk ook nog de enige mogelijkheid dicht bij huis. Je zult in ieder geval aitjd moeten nadenken, net als als pers zijnde, wat precies je plan is, en waarvoor je komt, anders wordt het een event waarin je wat verdwaald rond zult wandelen zonder enige voldoening als eindresultaat.

  • 5 1 stem
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    1 Reactie
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties
    Griever
    Lid
    2785
    8 maanden geleden

    Wow,Heb hieruit echt veel kunnen leren van hoe het te werk gaat voor een gaming site als evilgamerz.Mooi om het dan ook meteen via de fotos te kunnen zien,Want ben zelf nog nooit naar zo een evenement geweest.


    Naar boven
    1
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx