Prey 2
Het heeft een lange tijd geduurd totdat Prey 2 aangekondigd werd en zelfs toen het spel aangekondigd werd bleek dat het project uit te lopen op een doodeind. Het spel werd geannuleerd en helemaal opnieuw ontwikkeld. De indianengame, zoals deel 1 persoonlijk ’n beetje gekenmerkt wordt als we graven in het diepe verleden, krijgt nu dan eindelijk een vervolg in 2017. Het spel wordt door Arkane Studios ontwikkeld nadat Human Head Studios het bijltje erbij neer moest leggen na jaren van ontwikkeling. Bethesda hoopt nu in ieder geval een stap in de goede richting te kunnen zetten met de nieuwe ontwikkelaar, en dat valt te zien. Het spel lijkt op het eerste gezicht zelfs veel weg te hebben van Dishonored. Met uitzondering van de nodige details uiteraard, kun je wel zien dat de engine nagenoeg gelijk lijkt te zijn. Grafisch doen hebben beide shooters namelijk veel weg van elkaar; Het ziet er prima uit, er zijn wat unieke gameplay elementen die de game moeten onderscheiden, en het is helaas nog niet het topje van de ijsberg, maar zeker meer dan acceptabel. In elke game van Arkane zitten wel aparte gameplay elementen, en in Prey 2 zijn dat de omgevingen. Je kunt namelijk gebruik maken van de omgeving door in objecten te kruipen. In het spel kruip je in de huid van Morgan Yu, een mens die zich in een spacestation bevindt met de nodige aliens aan boord. Het ruimtestation is groots en biedt dan ook genoeg ruimte om je voort te bewegen en het nodige gespuis tegen te komen. Je kunt ook in zero gravity mode om het ruimtestation heen vliegen om zo in andere gebieden te geraken. Met objecten kun je opponenten misleiden, maar ook op plekken komen waar je normaal niet zou kunnen komen. Zo kun je bijvoorbeeld door een glasopening zien te geraken door je als object in een beker te verstoppen en vervolgens onder het glas door te kruipen. Daarna kun je weer naar je eigen levensvorm terug keren om vervolgens je ding te doen. Maar je kunt je ook verschuilen in grote objecten waaronder houten dozen om deze vervolgens af te vuren op tegenstanders om ze meer damage te kunnen doen. Met de Gloo Gun kun je een substantie spuiten wat op het eerste oog lijkt op pur waarmee je onder andere nieuwe paden kunt maken naar boven bijvoorbeeld, maar je kunt ook tegenstanders ermee vol gooien om ze vervolgens in stukken te slaan. Er is van alles mogelijk in deze game, al zijn de echte details van de gameplay nog een beetje mysterieus…
Killing Floor 2
Op de GamesCom kwamen we toevallig in contact met een developer van Killing Floor 2. Aangezien we aan het wachten waren op een hands-on sessie van Sniper: Ghost Warrior 3 konden we ook een blik werpen op Killing Floor 2. Uit het gesprek met een developer van de game bleek dat er een en ander is gesleuteld aan de game. We kwamen al in aanraking met deel 1, wat een uit de hand gelopen mod bleek te zijn en welke als onafhankelijke game op Steam is gelanceerd. Het spel bleek een enorm succes door haar simpliciteit; Het afknallen van zombies, wapens kopen en verder knallen. De concept is redelijk simpel gehouden, net als de omgevingen, waarbij we aangaven dat vooral Londen, The Farm en het Lab in de eerste game in de smaak vielen. ZED-time is nog altijd aanwezig in de game maar heeft niet meer impact op alle spelers, iets wat een irritatie bleek in de eerste game. Daarnaast zijn er tal van nieuwe wapens toegevoegd en nieuwe boobytraps waarmee je zombies en andere onmenselijke wezens kunt omleggen. Ditmaal is het allemaal niet meer zo statisch als voorheen, maar kun je nu ook zelf boobytraps triggeren in plaats van dat de zombies zelf over de boobytraps heen hoeven te lopen bijvoorbeeld. Gooi een flink explosief op de rug van een zombie en klik op de detonate knop wanneer jij wilt en ga genieten… Killing Floor 2 kan met 6 spelers online gespeeld worden in co-op en er is ook een PvP mode waarin gespeeld kan worden als ZED of als human. Er zijn verder tal van nieuwe opponenten (ZED’s) met elk hun karakteristieken en krachtige aanvallen en zwaktes, met uiteindelijk natuurlijk een eindbaas die omgelegd moet worden. Met de perks kun je natuurlijk weer jezelf levelen en upgraden/verbeteren gedurende je progressie. Over de maps kon men zeggen dat deze vergelijkbaar zijn qua grootte als in deel 1; Je hebt grotere en kleinere maps, maar je zult er nooit in verdwalen in ieder geval. Om je een voorstelling te maken, een grote map is zo’n 1 bij 1 virtuele kilometers, wat alles op zich dus redelijk overzichtelijk maakt en houdt. En last but not least, het spel komt nu ook naar de console (PS4 en Xbox One)!
LEGO Dimensions
Op de GamesCom konden we ook aan de gang bij Warner Bros. Eén van de dingen die ze lieten zien was LEGO Dimensions, met daarbij de diverse karakters die toegevoegd worden aan het spel. Het ging om Batman, Gandalf, Wyldstyle en Supergirl die in september onder andere voor het spel worden toegevoegd voor het PlayStation 4 Starter Pack. De bedoeling is om de karakters als zijnde fysieke LEGO-poppetjes op een Toy Pad te plaatsen, waarbij je een centraal punt hebt en 2 dimensie plekken, waarmee je onder andere naar verschillende dimensies kunt gaan. De karakters hebben zoals in vrijwel elke LEGO game zo hun eigen eigenschappen en mogelijkheden. Het bijzondere aan het Supergirl LEGO minifiguur heeft vele speciale in-game vaardigheden die helpen bij het oplossen van puzzels en het strijden tegen vijanden, zoals Super Strength, Flying, X-Ray Vision en Beam Attacks, waarmee zij warmtestralen uit haar ogen kan schieten. Bovendien kan zij zich transformeren tot Supergirl Girl Red Lantern met extra vaardigheden, zoals het afvuren van krachtige Red Lantern energieballen en -stralen uit de Red Lantern Ring en het maken van Red Lantern energie constructies. Hoewel het concept gelijkwaardig klinkt aan Skylanders, noemt men het zelf een uniek concept dat wellicht beter uit de verf is gekomen dan bij Skylanders. Of dat zo is moet nog blijken, maar met al diverse awards in de wacht gesleept te hebben waaronder kindergame van het vorige jaar, lijkt LEGO Dimensions een groot succes. De prijzen van de characters zijn wel betrekkelijk hoog, wat de investering ook al snel doet groeien, wil je alle content en characters speelbaar kunnen maken. TT Games gaat in ieder geval weer een stapje verder en treedt steeds meer buiten haar eigen dimensie, iets wat denk ik altijd een goed teken is.