De schade die online gamers oplopen door cybercrime loopt in de miljoenen. Dat zegt Ralf Benzmuller, hoofd van de beveiligingslabs van G DATA. Cybercriminelen hebben het vooral gemunt op inloggegevens, die op de zwarte markt zelfs meer opbrengen dan creditcardgegevens. Bovendien zal door de steeds professioneler wordende cybercrime de schade dit nieuwe jaar alleen maar oplopen.
Cybercriminelen hebben het afgelopen jaar massaal hun oog laten vallen op online gamers. Gamers die online gaan zonder actieve virusbeveiliging of firewall lopen hierdoor enorme risico’s. Tijdens de gamesessie kan elk type schadelijke code worden geplaatst en worden gegevens gekaapt zonder dat de gebruiker het in de gaten heeft. Beveiligingsoplossingen die geoptimaliseerd zijn voor gaming zijn daarom onmisbaar.
World of Warcraft primaire doelwit
Hoe meer spelers, hoe aantrekkelijker het voor cybercriminelen is om malware te plaatsen op p2p file-sharing sites zoals eMule. G DATA heeft de afgelopen weken patches, wall hacks en cheats voor de 10 bestverkochte games geanalyseerd en de resultaten waren op zijn minst verontrustend: meer dan de helft van alle bestanden bevatten schadelijke code. Zoals te verwachten was, bleek de bestseller World of Warcraft het primaire doelwit.
De handel in en diefstal van inloggegevens zijn uitermate winstgevend. Criminelen verdienen meer aan deze informatie dan aan de handel in gestolen creditcardgegevens. Computers van actieve online gamers zijn extra waardevol voor botnetbeheerders, omdat deze doelgroep bij uitstek krachtige computers heeft en lange perioden achtereen online is. Het merendeel van de actieve online gamers deactiveert zijn firewall en antivirussoftware om haperingen in de game te voorkomen. Juist deze onbeveiligde ports zijn de ideale toegangsroute voor malware.
Voorspellingen voor 2008
In 2008 kunnen gamers meer aanvallen van cybercrime verwachten dan ooit daarvoor. Het aantal password spies gericht op online gamers overschrijdt zelfs nu al het aantal Banking Trojans. Het gebruik van ‘wegwerp Trojans’ (Trojaanse paarden die eenmalig worden gebruikt, daarna aangepast en opnieuw in omloop gebracht) op fora voor gamers zal ook toenemen.
“Hoewel het moeilijk is het exacte bedrag te noemen, loopt de financiële schade door aanvallen op online games zeker in de miljoenen”, aldus Benzmuller. “Tel daarbij de schade op door vijandige overnames van computers – zoals door integratie in een botnet of door de diefstal van creditcard- en bankgegevens – en de schade loopt in de miljarden.”
Cijfers vanaf december 2007
G DATA onderzocht in de afgelopen weken meer dan 1000 samples van P2P file-sharing sites op basis van de GfK Top 30 Games. 54 procent hiervan (528 bestanden) bevatte malware:
Top 5 malware:
1 30.3% P2P Worm.Win32.P2PAdware.a
2 17.8% Trojan Dropper.Win32.Peerad.a
3 7.6% P2P Worm.Win32.Kapucen.b
4 7.2% P2P Worm.Win32.Padonak.b
5 6.1% P2P Worm.Win32.VB.fc
Over G DATA Security
G DATA Security is een specialist in internetbeveiliging en een pionier op het gebied van virusbescherming. G DATA ontwikkelde ruim 20 jaar geleden al zijn eerste antivirusprogramma. Geen enkele andere Europese beveiligingsleverancier heeft de afgelopen vijf jaar meer nationale en internationale testoverwinningen geboekt dan G DATA. Zo won G DATA in 2007 in Nederland onder meer tests van de Consumentenbond (Beste Koop) en van computerblad PCM (Beste Koop en Beste Product).
Als kwaliteitsleider combineert G DATA de beste beveiligingstechnologieën ter wereld in zijn producten. Voorbeelden hiervan zijn de DoubleScan-technologie met twee onafhankelijke virusscanners of de real time beveiliging van het OutbreakShield. De productportfolio van G DATA Security omvat beveiligingsoplossingen voor eindgebruikers, middelgrote en grote ondernemingen.
G DATA beveiligingsoplossingen zijn beschikbaar in de VS, Japan, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje, Canada, Polen, Korea, Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije en Luxemburg. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Bochum (Duitsland).