Final Fantasy X

thumbnail

“so it begins… This, is your story.”

Het verhaal begint als Zanerkand, de stad waar de jonge, succesvolle Blitzball speler Tidus woont, aangevallen wordt door Sin. Auron, een bekende van tidus, neem hem mee, en samen worden ze opgeslokt door Sin. Nadat Tidus alleen wakker werd, werd hem door een paar Al-bhed strijders (waar rikku ook bij zat) verteld dat Zanerkand 1000 jaar geleden verwoest is. Helaas heeft hij weinig tijd om na te denken over de situatie, want weer worden ze aangevallen door Sin. Ditmaal strand Tidus alleen aan op Kilka Island, waar hij Wakka ontmoet. Hier leert hij ook lulu, Kimari en uiteraard Yuna, de summoner, kennen. Na een uitleg over wat een summoner doet, en hem eindelijk duidelijk is dat een summoner en haar wachters (bodyguards) Sin willen verslaan, word hij mee gevraagd, in de quest tegen Sin. Als eenmaal blijkt, dat Jecht, de vader van Tidus en de vroegere wachter van High Summoner Braska (de vader van Yuna), Sin is, wordt de tocht niet gemakkelijker.

Goh, weer een Final Fantasy, wat cliché!

Cliché? Totaal niet. Na al meerdere Final Fantasy’s blijft het verassen. Een nieuw verhaal, nieuwe Characters, en nieuwe functies blijft een Final Fantasy spel een compleet nieuwe ervaring om te spelen. Natuurlijk is en blijft het een spel uit de Final Fantasy reeks, en heeft het (misschien moet ik gelukkig zeggen) nog steeds het Final Fantasy gevoel. Denk aan de vele, maar ongelofelijk mooie tussen filmpjes, de Fantasy achtige figuren en de random battles.

Wat is er dan allemaal nieuw?

Zoals ik al zei, het verhaal, de Characters. Maar ook meer! Zo kan je nu, als je een aeon oproept (denk aan vorige delen, Ifrit, Shiva, Bahamut enz.) ze nu zelf besturen, en dus worden ze niet alleen voor 1 aanval opgeroepen! De huidige Characters die jij op het battle scherm ziet, maken ruimte voor een aeon. Deze kan met behulp van een Snelle Overdrive (een super aanval, zoals bijvoorbeeld de Trance in FFIX) de vijanden snel uitschakelen. Natuurlijk is dat niet alles wat nieuw is. Je werkt nu met een sphere Grid, als je een level omhoog gaat. Je hebt ook een enorme hoeveelheid aan wapens, die je zelf ook kan upgraden, door er bijvoorbeeld een Element status aan te binden (vuur, water, ijs enz) of door er een funcite als; Boven de 9999 schade aanrichten, toevoegen.

Uhh.. Sphere grid? Wat is dat?

Een sphere Grid is een enorm veld waar allemaal Spheres in soort hokjes (zogenoemde “Nodes”) kunnen. Als je een level up bent, kan je een “stap” zetten door dit veld. Dan kom je Nodes tegen waarin bijvoorbeeld staat: “Stength +2”. Als je bij een battle een Power Sphere hebt gewonnen, dan kun je deze in deze Node plaatsen, en krijgt je Character +2 bij zijn of haar strength. Sommigen vinden dit een enorm nadeel aan Final Fantasy X, maar persoonlijk vind ik dit een leuke optie. Je kan zelf kiezen welke kan je op gaat in het veld, en dus welke Moves jij leert, of jij gaat voor Aanval of Verdedigen en of je bijvoorbeeld gaat voor magic of strength. Als je een echte hardcore Final Fantasy X speler bent, wil je natuurlijk bij alle characters het hele veld vol. Dus uiteindelijk leert iedereen dezelfde moves, en komt iedereen langs dezelfde spheres. Maar iedereen begint op een andere plek, en dus zal je vooral op het begin, goed moeten kijken welke stap jij zet!

En grafisch?

Het is een spel die als een van de eerste op de Playstation 2 verscheen, en het resultaat is revolutionair! Al lijkt het op het 1e ogenblik een beetje hoekig allemaal, als je door de wereld loopt, en als je aan het vechten bent met vijanden, lijkt het alsof het een beetje wazig is. Maar iemand die Final Fantasy kent, weet beter. Als het eerste filmpje al begint, sta je met open ogen te kijken. Alsof je naar een film kijkt zo mooi. Super strak, mooie en kleurvolle sfeer, en hoewel de filmpjes van de final fantasy spellen op de PsOne al erg aantrekkelijk waren om naar te kijken, zijn deze helemaal een lust voor het oog. Aangezien Final Fantasy bekend staat om de vele en mooie tussenfilmpjes, is het grafisch dus helemaal genieten.

Blitz off!

Een leuke “minigame” genaamd Blitzball. Dit is een soort handbal/voetbal onder water. Er wordt een enorme Sphere (een bal dus) gevuld met water, en daar wordt met 2 teams tegen elkaar gestreden om de titel van Blitzball kampioen. Eigenlijk is het geen minigame meer te noemen, want al je characters kunnen opgroeien tot level 99 en zijn er een enorme hoeveelheid aan moves, die verschillen per character, of ze geleerd kunnen worden of niet. Elke wedstrijd duur ongeveer 10 minuten, met na 5 minuten een korte stop, om eventueel je Characters een andere move toe te wijzen, of om even te kijken of een van je Characters misschien een level omhoog is gegaan.
De meerdere speelstanden maken het ook erg leuk om te spelen. Je kan zo in een seizoen spelen, maar ook een toernooi. Verder heb je nog oefeningen (practice), bij deze kunnen er geen prijzen gewonnen worden, en kan je niet een level omhoog gaan. Deze speelstand is alleen bedoelt om moves over te nemen van jou tegenstanders.

Ik heb hem uitgespeeld in 70 uur!

70 uur? Weet je dat zeker? Erg knap, als je kijkt dat er enorm veel mogelijkheden zijn, en er enorm veel dingen zijn die je moet doen wil je hem eigenlijk 100% uitspelen. Dat je alleen het verhaal uitspeelt in 70 uur zou begrijpelijk zijn. Maar iemand die het spel echt helemaal wil uitspelen staat een flinke uitdaging te wachten. Zo kun je met blitzball met je characters tot level 99, zijn er enorm veel toernooien te winnen, en ook een behoorlijk aantal moves te leren. Ook wil je dan natuurlijk van alle characters de hele Sphere Grid vol. Nou met een paar honderd Nodes ben je wel een tijdje bezig. (er zijn 7 speelbare Characters (Yuna, Tidus, Wakka, Lulu, Rikku, Kimari en Auron) dus reken maar uit. Ook is er nog een functie dat je met een bepaald aantal wapens Monsters kan vangen. Als je alle monsters uit alle gebieden hebt gevangen, krijg je nog iets extra’s. Dus ook dit is van belang als je Final Fantasy helemaal uit wilt spelen. Momenteel heb ik een savegame van 126 uur, en heb pas van 2 characters de hele sphere grid vol, en zit mijn hoogste character bij Blitz Ball op level 64, en heb ik nog lang niet alle monsters gevangen. dus je weet wat je te doen staat!

Conclusie?

Een topgame! Grafisch helemaal geweldig, de Final Fantasy sfeer zit er nog lekker in, leuke nieuwe mogelijkheden. Helemaal top! Van mij krijgt deze game een welverdiende 9!


 • Auteur: SpawN | Genre: RPG | Release: 11-10-2005 | Uitgever: Square | Ontwikkelaar: Square
  Graphics: 9.0 | Geluid: 9.0 | Gameplay: 9.0 | Besturing: 9.0 | Replay: 9.0
  9.0

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box