Een besmette naam
Gisteren werd weer bekend dat diverse sponsoren willen dat de Heer Blatter zich terug gaat trekken uit de FIFA. De wereldvoetbalorganisatie is zich van geen kwaad bewust en wast haar handen in onschuld. Echter weet iedereen dat deze handen flink vuil zijn gemaakt en al lange tijd blijven. Het woord FIFA is dan ook het synoniem geworden voor corruptie. Niet echt in het voordeel dus van EA, al lijken de spelers van de franchise daar weinig betrokkenheid bij te voelen. FIFA is eigenlijk een juist positief merk in de gameswereld. Dit jaar is de strijd heviger dan ooit, met een prima game die Konami met PES 2016 heeft afgeleverd. Zijn beide games eigenlijk wel te vergelijken met elkaar?
Dat beide franchises nogal wat verschillen vertonen mogen wel duidelijk zijn. PES gaat al heel wat jaren de wat meer arcade-kant op en FIFA zoekt het realisme op. Ook dit jaar blijkt dat weer direct wanneer je het spel speelt. Aan de gameplay kant merk je dat alles een stuk meer gescript is. Je merkt da dit ook op alle fronten verbeterd is. Het verdedigen werkt net wat lekkerder, de loopacties diep van medespelers zijn goed vooruit gegaan en vooruit het geven van dieptepasses werkt een stuk beter dan voorheen. Niet meer rennen spelers terug wanneer je wilt dat ze juist diep gaan. De passes zijn nauwkeuriger en je kunt nu vaker dan ooit je man via de buitenkant voorbij gaan. Ook merk je dat sowieso, iets wat goed was in PES, de mogelijkheid om spelers voorbij te rennen op snelheid of bewegingen makkelijker is in deze nieuwe FIFA dan voorheen. Je hoeft niet meer tal van tricks te doen om een keer je man voorbij te gaan, al blijft het nog altijd een stuk lastiger om iedereen voorbij te rennen dan in PES. Wat verder wennen is, is het voorzetten. Je moet echt goed richten om een bal op iemands hoofd te krijgen. Verder is ook het schietsysteem onder de loep genomen. Zo zul je nu beter moeten timen om kanonskogels klaar te spelen. Het is dus niet meer een kwestie van simpelweg schieten, een beetje richten en de bal zoekt zelf het doel wel op. Als je van PES afkomt en vervolgens overstapt op FIFA merk je toch wel een wereld van verschil. FIFA is toch een stuk meer realistisch, op alle fronten eigenlijk wel. FIFA is weliswaar wel meer gescript. Je zult dan ook nooit vanaf het middenveld de keeper kunnen verrassen, je voelt wanneer een bal erin vliegt en je kunt gewoon voorspellen dat altijd spelers hun voet voor de bal gooien wanneer je schiet met iemand in de dekking. Die voorspelbaarheid maakt FIFA qua spel wel wat minder spannend. Het schaakspel van simulatie is dan ook wat minder intens dan in PES bijvoorbeeld. Om niet een volledige vergelijking te maken, zul je als FIFA 15 speler wel merken dat men alles een stuk meer verfijnd heeft. De gameplay voelt beter dan ooit, maar dat is eigenlijk elk jaar wel het geval. Het draait dus vooral om de lichte verbeteringen, zo ook dit jaar.
A.I. wordt steeds beter
De A.I. is daarbij de meest opvallende factor. Medespelers doen in deze game meer wat je zelf verwacht en zou willen. Meer dan ooit snappen ze de speler. Ook de A.I. van de opponent is wat minder statisch. Zo rossen ze zo nu en dan uit paniek ook de nodige ballen wel eens weg, maken ze ook wel eens foutjes en kunnen ze ook wel eens ballen flink over het doel heen jagen. Het maakt het wat meer het televisie-gevoel, waarbij het bij momenten ook wel eens niet om aan te zien is. Daarmee zal het spel zo nu en dan wat verrassender zijn qua momenten dan voorheen, maar soms ook wat saaier. Ook de manier van intercepties uitvoeren is veranderd. Vaker zal een bal bij duels van een voet afspringen en naar een tegenstander overgaan of wegspringen wanneer je er met de schouder in gaat. Verdedigen voelt dus wat anders aan en geeft je ook meer mogelijkheden. Daarnaast kunnen aanvallende partijen nu beter gebruik maken van dribbelen zonder bal. Je ziet steeds meer dat er bewegingen door spelers gedaan worden zonder bal. Dit werkt dan ook goed en zorgt ervoor dat je spelers makkelijker op het verkeerde been kunt zetten.
Het hoogtepunt in deze game is natuurlijk weer FUT. In deze mode kun je diverse competities tegelijk opstarten en allerlei challenges aangaan, waaronder spelen tegen het team van de week. Het transfersysteem is een grootse online veiling van spelers waarin spelers verhandeld worden als vee. Je moet ervan houden, al is de aanpak in PES niet veel boeiender dan in deze game. Spelers kunnen verder samenwerken, of juist niet in een selectie. Middels connecties kun je zien of een rechtsback en centrale verdediger die naast elkaar gepositioneerd staan goed met elkaar kunnen samenwerken, en dat is een interessant aspect. Verder zijn er natuurlijk weer de FIFA-points waarmee je allerlei beloningen kunt vrijspelen en spenderen aan je team of individuen in je team. FUT is en blijft een geweldige game mode, al is het vooral voor beginners nog een best chaotische game modus. Wat dat betreft is het overzicht door de vele mogelijkheden geregeld wel eens zoek, en dat is jammer. Dat terwijl de menu structuur van deze game wel de kroon spant. Het is allemaal lekker sfeervol, redelijk overzichtelijk (op uitzonderingen na in vooral FUT dus) maar toch ook zeker niet saai wat er allemaal voorbij gevlogen komt. Het tab-systeem gevolgd door het Windows-achtige tile-systeem bevalt dan ook goed, net als we eigenlijk al jaren gewend zijn.
Qua licenties is FIFA ook natuurlijk de beste game die je kunt hebben. De Champions League ontbreekt net als de Europa League, al geeft men er wat andere benamingen aan in FIFA. Verder zijn alle welbekende liga’s in de game net als de spelers. Daarnaast is er ook nog het vrouwenvoetbal. Echt vernieuwend speelt het niet wanneer je in de huid kruipt van een vrouw in het spel, maar het is wel leuk dat men inspeelt op het steeds populairder wordende vrouwenvoetbal. Helaas zit Nederland niet in de game, al zijn de andere topteams als USA en Duitsland natuurlijk wel aanwezig. Echt veel opties zijn er niet met de vrouwen, dus een echte grote meerwaarde zul je niet hebben aan deze licentie, al is het goed en leuk bedoeld.
Alsof je de NOS kijkt
Als het aankomt op realisme, dan is deze game grafisch dichter in de buurt dan welke game dan ook. Het grasveld ziet er realistischer uit, met hier en daar zelfs sporen en polletjes die gedurende de wedstrijd ontstaan door de spelersbewegingen. Daarnaast zien ook de stadions, het publiek en de spelers er geweldig uit. De onbekende spelers zoals die bij Ajax, Feyenoord en PSV zijn dan wel weer zeer tegenvallend. Als de haarkleur klopt, dan mag je al van geluk spreken . Ook ingame zul je wat meer statistieken krijgen dan voorheen, met leuke stats en feiten die je ook wel eens op TV voorbij zult zien komen. Ook leuk zijn de details waaronder de scheidsrechters die lijnen sprayen voor de muur bij een vrije trap. Tegenvallend daarentegen is dan wel weer het commentaar. Er zijn enkele nieuwe dialogen toegevoegd tussen Evert ten Apel en Youri Mulder, maar het klinkt nog altijd niet overtuigend. Het is allemaal zo geforceerd, zo slecht getimed en met zo weinig overtuiging dat het eerder irritant begint te worden dan een toegevoegde waarde. De soundtracks in het main menu zijn dan wel weer van een hoge kwaliteit.
Voeg daarbij de online modi toe, welke zeer uitgebreid zijn, van competitie, van een cuptoernooi tot aan een vriendschappelijk duel , je kunt eigenlijk alles wel spelen wat je zou willen spelen, zowel offline als online. Het zou mooi zijn als ook FIFA een keer de Champions League tot zich zou kunnen krijgen, al lijkt dat er voorlopig niet in te zitten nu de licentie al enige jaren bij de concurrent ligt.
FIFA 16 zal de eerste 5 minuten nog veel aanvoelen als FIFA 15, maar na enige tijd spelen, voel je de verbeteringen ongetwijfeld wel aan. De A.I. van zowel je eigen team als van de tegenstander offline is aardig verbeterd, en ook de aanpassingen aan het verdedigen, de balcontrole en schietsysteem voelen als een toegevoegde waarde. Een vergelijking met PES is echter lastig te maken. Eigenlijk zijn het 2 compleet verschillende games, waarbij PES vooral de arcade voetbalgame is waarbij je veel mannetjes eruit kunt sprinten en elk schot op doel de meest bizarre momenten op kan leveren. FIFA 16 is wat dat betreft een ander verhaal, met meer realisme, weliswaar ook saaiere duels, meer voorspelbaarheid bij het schieten (je voelt vaak aan wanneer je een bal lekker raakt en op welke positie je een bal meestal wel raak schiet) en is daarnaast ook meer sfeervol. Qua licenties hebben beide games hun voor- en nadelen, met alle competities tegenover de grote toernooien die aanwezig zijn over en weer. FIFA 16 is en blijft echter meer een schaakspel, wat persoonlijk voor mij nog altijd de lichte voorkeur geniet. Echter merk je wel dat de concurrentie in de hek hijgt en dat er grotere stappen vooruit verlangd gaan worden in de toekomst.