FIFA 15

thumbnail

Zoals elk jaar, verschijnt er ook dit jaar weer een nieuwe FIFA game. Gelukkig heb ik een code voor de game mogen ontvangen. Na een installatie op mijn console kon ik al vrij vlot aan de slag. Wat mij vooral opviel, bij de eerste standaard wedstrijd, was het grafische verschil met de versie van vorig jaar. Beide heb ik overigens gespeeld op de Xbox One, ideaal vergelijkingsmateriaal dus. Het verschil zit hem vooral in de randjes rond de voetballers, de aanwezige omgeving en een aantal kleine puntjes in de afwerking. Voetballers ogen nu meer realistisch, omdat de versie van vorig jaar naar mijn idee meer cross gen gericht was. Er zit in de grafische kant van FIFA 15 meer afwerking dan vorig jaar. Het enige kleine grafische minpuntje voor mij is, dat de voetballers soms nog wel ogen als een plastic verzamelfiguurtje, maar dit is niet echt storend. Integendeel; het ziet er beter uit dan voorgaande jaren.

Kleine irritatie

Helaas moet ik wel melden dat de menu’s van de game minder praktisch en gebruikersvriendelijk zijn ingedeeld dan vorig jaar, en helaas werken ze op de Xbox One ook trager. Ik heb echter navraag gedaan, en toen werd mij gemeld dat het op de andere consoles wel beter was. Ik hou het op een console gerelateerd probleem, niet iets wat aan de ontwikkeling van de game ligt.

Heerlijke FUT

Aan de andere kant constateerde ik dat de meest populaire modus in de game, FUT afgekort, FIFA Ultimate Team voluit, wel lekker vlot werkt en ook erg aangenaam speelt. Vooral het wisselen van spelers, de zogeheten speelkaarten, gaat nu behoorlijk snel. Helaas is er geen optie om je oude FUT team te importeren. EA heeft bijna alles in FUT overzichtelijker gemaakt en het is duidelijk te merken dat hier meer werk en aandacht ingestoken is. Naast dat is de optie om eventuele nieuwe kaartenpakketten te kopen ook makkelijker gemaakt, met name rond betalingen met game geld of met echt geld. En nog mooier is dat je, wanneer je begint, ook meteen drie packs cadeau krijgt, naast het standaard team dat je al hebt. Dit is ook ieder jaar weer een aangename verrassing. Het blijft eveneens mooi dat je nog steeds makkelijk naar goede deals op de markt kunt zoeken, en dat je lekker vlot en snel toernooitjes kan spelen, zowel online als offline. FIFA Ultimate Team, zoals FUT voluit geschreven word, is, en blijft, de meest aangename modus om te spelen. En dit jaar zijn hier dan ook de grootste pluspunten in te vinden.

Online een tikkeltje rommelig

Echter heb ik online wel het één en ander aan te merken. We weten allemaal dat Christiano Ronaldo één van de beste, zo niet de beste, voetballer ter wereld is, in de vorm van zijn leven. Alleen als je online gaat en je constateert dat Ronaldo en Real Madrid veel gebruikt worden, dan is het bijna vragen om frustratie. Deze zit hem dan ook in het feit dat het mogelijk is om met Ronaldo bijna elke tegenstander solo te lijf te gaan. Je moet dan wel verstand hebben van de trukendoos die je met bepaalde voetballers kunt gebruiken, maar wanneer je dat hebt kun je bijna alle wedstrijden winnen. Ik heb een paar wedstrijden gespeeld, en maar enkele verloren. Een paar keer met een ploeg tegen Real Madrid, een paar keer met Real Madrid en Ronaldo zelf. Hij valt een beetje boven de toon in deze FIFA, omdat een beetje geoefende FIFA speler bijna elke wedstrijd kan winnen. Ik ben geen grote Ronaldo kenner, maar mij is hij te sterk in het spel.

Meer in zijn algemeenheid gesproken erger ik me vooral aan het feit dat het te makkelijk is om via de vleugels aan te vallen, naar het centrum te kantelen en snel toe te slaan. Zodoende heb ik een paar wedstrijden flink verloren, maar eveneens een aantal flink gewonnen. Laat wel duidelijk wezen dat ik een beginner ben met online FIFA en dat ik dus nog niet alle vaardigheden beheers. De constante factor is dus nog niet aanwezig. En helaas is er dan nog een ander online probleempje. Er is een bug aanwezig in de game waarbij alle spelers naar het middenveld rennen en die ziet er heel raar uit, dat kwam ik tegen in een video op YouTube. Echter weet ik uit ervaring dat dit soort problemen vaak heel minimaal zijn en wel opgelost kunnen worden. Fouten in spellen hoeven nog steeds niet bij iedereen voor te komen; bij mij in elk geval nog niet.

Plannen staat voorop

Na een aantal online potjes, besloot ik over te gaan tot de carrière modus. En ook die kent een belangrijke verbetering. Zo kun je namelijk wedstrijden voor uit plannen, waardoor je rekening kunt houden met de komende tegenstanders. Dit voegt meer realisme toe aan de carrière modus. Je kunt met deze optie eveneens beter rekening houden met blessures en schorsingen, zowel bij je eigen team als dat van de tegenstander. En je kunt ook efficiënter wijzigingen toebrengen. Dit maakt het spelen van de carrière modus voor mij een stuk leuker. Helaas is er in deze modus verder niet zoveel aan verbeteringen toegepast, maar dat kan je in één jaar ontwikkeltijd ook niet verwachten.

Geluid prima; soundtrack minder

Het geluid in FIFA is weer prima, net als vorig jaar toen er verbeteringen werden doorgevoerd op het gebied van stadiongeluiden. Helaas erger ik me zoals elk jaar weer aan de soundtrack; iets wat ik overigens ook overbodig ben gaan vinden. Een mix van verschillende hippe muziekstijlen, maar voor je concentratie is het beter de muziek uit te zetten. Stadiongeluiden zijn prima, maar ook hier geen grote verschillen. Af en toe hoor je het publiek, maar ik constateerde een paar keer dat het publiek wat achterliep met de actie op het veld. Geen groot probleem, wat dat heb ik zelf ook wel meegemaakt in een echt voetbalstadion. Ik zal wel de verkeerde club hebben gekozen, kuch. Het is een hele kleine constatering, maar ook hier denk ik aan een console gerelateerd probleem. De One waarop ik speelde heeft nog wel eens de neiging kort uit te vallen tijdens het spelen, gaat het scherm kort op zwart, springt die na een paar seconden weer aan. Mijn vermoeden bestaat kort uit de standaard kinderziektes die bij consoles horen, spreekwoordelijk gesproken uiteraard.

The end has come! Become who you where born to be!

Al met al ben ik helemaal niet zo ontevreden over de game, maar veel online spelen doe ik nog steeds liever niet. Eén omdat ik niet goed ben online, twee omdat ik me dooderger aan mensen die ertussen uitknijpen als ze achter staan. Dit is simpel te verhelpen door mensen te verplichten de wedstrijd uit te spelen, dus niet het systeem van punten aftrek wanneer iemand vroegtijdig stopt, of welke andere manier dan ook. Gewoon verplichten de wedstrijd uit te spelen, wel zo vriendelijk tegenover je tegenstander, ook al staat die met 3-0 voor. Verder is voor mij FUT de meest aangename verbetering van deze FIFA en vind ik die zelfs nog beter dan de carrière modus in het spel. Die modus zelf heeft dan weer de fijne optie om vooruit te plannen.

Langzaam aan begint ook FIFA op de nieuwe consoles te worden wat het moet zijn, met nog een aantal jaren door ontwikkeling voor de boeg. Een advies, voor zover nodig, is het belang van de FIFA gemeenschap en haar feedback, daar kan nog veel winst gehaald worden als het gaat om verbeteringen in het spel. In ieder geval is deze FIFA al weer een klein stapje vooruit ten overstaan van zijn voorganger en ik hoop dan ook dat men door blijft gaan met het doorvoeren van verbeteringen, iets wat ook wel fijn zou zijn voor een nieuwe FIFA game op de markt komt.


 • Auteur: Eric Peter v/d Kooi | Genre: Sport | Release: 04-10-2014 | Uitgever: EA | Ontwikkelaar: EA
  Graphics: 8.0 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 8.6 | Besturing: 8.0 | Replay: 8.8
  8.0
  + Ultimate Team Must Have!
  + Carrière modus planningen
  + Grafische vooruitgang
  - Sporadische middenveld bug
  - Ergenis online tegenstanders
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box