FIFA 12

thumbnail

Strijd der titanen

Een strijd bestaat altijd uit minstens 2 partijen. De hadden de eerste partij al gehad met Pro Evolution Soccer 2012 maar hoe presteert de concurrent, die al jaren aan de top van het voetbal staat in de gaming industrie. FIFA 12 brengt nieuwe features die de franchise weer nieuw leven in moeten blazen, want elk jaar is het weer de vraag hoe vernieuwing toegepast kan worden in een toch best lastig genre. Voetbalfans eisen tegenwoordig realisme en met FIFA 11 is de lat hoog gelegd. Kan FIFA 12 zich staande houden dit jaar en weet het wederom een verbetering te vormen ten opzichte van voorgaand jaar?

Om direct met de deur in huis te vallen, EA heeft enkele nieuwe features geïntroduceerd in FIFA 12 welke op de GamesCom al goed merkbaar waren. Zo is onder andere het verdedigen een stuk gecompliceerder geworden. Het is geen kwestie meer van wat tegen iemand aanleunen of simpelweg ’n goede tackle inzetten, maar het is ditmaal vooral timen. Niet meer ruwweg ’n tackle inzetten die altijd raak is of de man even wegzetten, ditmaal is happen je vaak fataal. Hierdoor word je geregeld gedwongen om rustig voor de man de rust te bewaren en het goede moment te zoeken om een ingreep plaats te laten vinden.

Voorzetten, verdedigen, allemaal veranderd

Het spelletje is sowieso moeiljker geworden. Het is allemaal niet meer zo simpel als het afgelopen jaar. Zo is ook het voorzetten flink op de schop genomen. Daar waar ik in het verleden elke voorzet probleemloos in kon koppen, daar is dit ditmaal een stuk lastiger geworden. Op zich een goede zet, maar niet voor de doelpuntenmachine die vorig jaar nog op volle toeren draaide in FIFA 11. De carrière modus is verder ook meer verfijnd. Bij het starten kun je kiezen of je aan de gang wilt gaan als speler, coach al dan niet speler EN coach. Daarnaast kun je kiezen of je individueel speelt als ’n speler of toch het volledige team wilt besturen. De modus biedt genoeg spelplezier voor de spelers, zowel als coach als speler zijnde. De vele gebeurtenissen die nog wat extra opgevoerd zijn zorgen ervoor dat de transfermarkt en je team constant in beweging blijft. Dat maakt dan ook dat de carrière erg aantrekkelijk blijft. Het spel biedt verder tal van andere game modi, welke we hoofdzakelijk al kennen, waaronder toernooien en seizoensmogelijkheden. Echt veel nieuws onder de zon is er wat dat betreft niet, al is alles vooral meer verfijnd en iets uitgebreid. Hiermee bedoel ik onder andere ook de support your team feature, waarmee je als fan zijnde je favoriete team kunt ondersteunen in FIFA 12. Of het XP-systeem, dat nu nadrukkelijker naar voren komt. Allemaal kleine dingen die FIFA 12 net weer wat completer weten te maken.

Ingame voelt FIFA 12 erg aan als diens voorganger. Verschillen zijn er vooral in het voorzetten en verdedigen, dat moeilijker is geworden. Tegenvaller wat me op de GamesCom al opviel zijn vooral de AI van zowel medespelers als van de scheidsrechter. Penalties worden geregeld om werkelijk de minste redenen gegeven en ook rode kaarten worden soms overdreven snel getrokken. Verder lopen teammaten soms nog altijd in de weg en zul je merken dat ook diepgang soms ver te zoeken is, wanneer je juist zou willen en verwachten dat iemand snel de diepte in sprint. Hoewel de AI flink beter is dan die van Pro Evolution Soccer 2012 is het nog net niet verfijnd en intelligent genoeg. Tegenstanders zijn echter wel naar een hoger level gegaan. Het wegspelen van de tegenstander is op de hogere niveau’s dan ook een stukje lastiger geworden. Het voetbal lijkt wat dat betreft dan ook echt op het echte voetbal: Je moet flink combineren en de gaatjes zien te vinden waarmee je een verdediging uit elkaar kunt spelen.

Een ander verbeterpunt van FIFA 12 zijn de physics. Het ingrijpen kan fatale gevolgen hebben voor zowel de speler die de actie inzet maar ook bij de speler die geraakt wordt. Elke aanraking kent gevolgen en spelers vallen dan ook realistisch over elkaar heen, al dan niet raken uit balans of worden zelfs geblesseerd wanneer je ze op de hakken trapt. De impact engine zorgt dan ook vooral voor dat extra beetje realisme dat FIFA 12 nog nodig had en daarmee is FIFA 12 zonder twijfel de meest realistische voetbalgame tot dusver. De impact engine zorgt niet alleen voor realistische duikelingen en mensen die met elkaar in de knoop raken, maar zorgt ook voor blessures aan bepaalde lichaamsdelen. Hoewel soms nogal bizarre situaties kunnen voorkomen door de physics engine, is het zeker een toevoeging die de game een stap verder brengt.

Realisme ten top

FIFA 12 is qua gameplay aardig voorruit gegaan en nadert steeds meer realisme. Ook grafisch is FIFA al jaren de baas van de voetbalsport. Ook ditmaal is het spel weer een tikje meer volwassen geworden, al is er op grafisch vlak niet heel veel veranderd. De game ademt nog altijd geweldig veel sfeer uit en er is vooral gewerkt aan het verbeteren van de menu interfaces. De gezichten van spelers zien er weliswaar bij de bekende spelers realistisch uit maar spelers uit de eredivisie mogen nog flink wat bijgeschaafd worden. Al met al valt er verder vrijwel niets op te merken omtrent negatieve eigenschappen van de game op dat gebied.

Commentaar is er ook weer natuurlijk en ditmaal schuiven wederom Evert ten Napel en Youri Mulder aan. De fouten die ze zo nu en dan maken zijn wederom hilarisch en ook de uitspraken zijn veelal identiek aan die van FIFA 10 en 11, maar gelukkig zijn er dit jaar wel enkele toegevoegd. Het klinkt allemaal nog steeds vrij gespeeld en verre van overtuigend, als je dat vergelijkt met het fanatieke en levendige Engelse commentaar. Woorden als tackle worden echter iets minder sporadisch gebruikt, daar waar vorig jaar nog het woord ‘tackle’ 10x genoemd kon worden per minuut. Het mooie aan FIFA is altijd dat men daadwerkelijk bij de (grotere) ploegen ook de clubliederen toepast tijdens de wedstrijd. Supporters gaan dan ook flink te keer met welbekende spreekkoren die passen bij de club. Het “Daar hoorden zij Engelen zingen…” klinkt dan ook enkel bij Ajax en ook andere liederen zul je ongetwijfeld. FIFA 12 bezit dan ook de sfeer in elk opzicht die je verwacht bij een game als deze.

Het staat buiten kijf dat FIFA 12 ook dit jaar weer de meest realistische game is. De nieuwe tactical defending feature en de impact engine maken het spel net weer die paar extra procenten realistischer waardoor FIFA 12 bijna de echte voetbalsituaties uit de sport lijkt over te nemen. Het is jammer dat de gameplay soms nog wat gescript en voorspelbaar aanvoelt, bijvoorbeeld bij het schieten, waarbij 9 van de 10 keer wel iemand in de baan van het schot staat, maar qua realisme krijg je zonder twijfel niet beter. FIFA 12 is dan ook zeker een vooruitgang op FIFA 11 en is geen simpele opvolger welke geen opmerkelijke veranderingen heeft mee gekregen. Twijfel je dan ook nog over een overstap, dan zou ik dat niet langer doen en naar de winkel rennen om deze game zo snel mogelijk in huis te halen.


  • Jeroen Janssen / Sport / 01-10-2011 / EA Sports / EA Sports
    Graphics: 9.3 Audio: 9.0 Gameplay: 9.5 Controls: 9.5 Replay: 9.0
    9.2
    + Impact- en Defend-systeem brengen extra realisme
    + Geweldige gameplay
    + Audiovisueel bijna perfect
    - Scheidsrechters geven snel penalties
    - Voelt nog altijd een beetje gescript aan
    -

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx