Een nogal aparte Tweet heeft ervoor gezorgd dat de studiobaas van Strking Distance Studios weinig krediet heeft opgebracht. Glen Schofield heeft namelijk een tweet gedelete waarin hij trots verkondigd dat zijn team werkdagen maakt van 12 tot 15 uren per dag. Ze moeten het dan maar doen met een lunch op kosten van het bedrijf, maar ze zouden wel houden van hun werk. Het viel in het verkeerde keelgat bij Jason Schreier, gaming journalist en insider. Hij benadrukt dat dit de manier is om werknemers een burn-out in te jagen. Schofield was eerder al werkzaam bij EA en Activision en krijgt geregeld kritiek binnen de industrie. Zo zouden werknemers die minder werken dan hij wil minder bonussen uitgekeerd krijgen. Er wordt daarnaast verlangd dat het team zo’n 6 á 7 dagen in de week werkzaam is voor de nieuwe game The Callisto Protocols.
Such a weird coincidence how the guy bragging about how his team works 6-7 days a week for 12-15 hours a day because they love it also happens to be the guy who controls all their salaries, titles, and current employment status
— Jason Schreier (@jasonschreier) September 3, 2022
Schofield heeft inmiddels gereageerd op de kritiek en ontkent niet dat de lange werkdagen het geval zijn binnen zijn bedrijf. Wel zegt hij dat hij houdt van gepassioneerde medewerkers maar dat lange uren maken niet erbij zouden horen.
Anyone who knows me knows how passionate I am about the people I work with. Earlier I tweeted how proud I was of the effort and hours the team was putting in. That was wrong. We value passion and creativity, not long hours. I’m sorry to the team for coming across like this.
— Glen A. Schofield (@GlenSchofield) September 3, 2022
Het is helaas de orde van de dag tegenwoordig; lange uren maken, veel werkdruk, onrealistische targets, alles moet gisteren opgeleverd worden, met minder mensen, met meer werkuren. Het is jammer dat werknemers op deze manier uitgeput worden. De maatschappelijke overheidsorganisaties gaan dan staken, maar dat is in de op winst gebaseerde bedrijven een no-go. En met een burnout word je het liefst eruit gegooid want dat kost geld. De winsten moeten vervolgens zo hoog mogelijk zijn voor de aandeelhouders zodat ze kunnen cashen. Het wordt helaas steeds erger heb ik het idee, hopelijk wordt er eens echt serieus naar gekeken.… Lees verder »