Feature: De Nintendo Wii features en specs

thumbnail

Op 8 december is het zover. In vol ornaat wordt de Wii dan gelanceerd in Europa. Veel mensen staan te watertanden om de Wii in hun knuistjes te kunnen houden. Voor hen hebben wij van Evilgamerz eens wat sappige informatie over de Wii zelf, èn de games ervan eens lekker verpakt in een overheerlijke feature. Over elk spel dat bij de lancering aanwezig zal zijn hebben wij er onze ongezouten mening er eens flink op los laten gaan. Veel plezier met lezen!

Voordat we alles over de games gaan vertellen, moeten we het toch nog eerst over de Nintendo Wii zelf hebben. Daarom starten we natuurlijk met wat info rondom de Nintendo Wii:

Specs (technische) van de Wii

Ten eerste zal de Nintendo Wii staand 15,7 cm hoog, 21,5 cm diep en 4,4 breed zijn. Dit is dus een enorm verschil met de consoles van Sony en Microsoft die toch een stuk groter zijn. De Wii zal een strakke uitstraling hebben en bij de launch zal er alleen maar een witte uitvoering zijn, maar of we in de toekomst nog andere kleuren kunnen verwachten is nog onduidelijk, maar we gaan er natuurlijk wel vanuit. De Wii zal staand of liggend te gebruiken zijn, maar we hebben tot nu toe alleen maar staande Wii’s gezien in hun dockingstations, maar hoe dat dan in zijn werk gaat liggend is nog de vraag.

De Wii zal 4 poorten voor de originele Gamecube controllers bevatten, wat natuurlijk erg handig is, twee slots voor de Nintendo Gamecube Memory Cards, natuurlijk ook erg handig en een Multi-AV uitgang, voor zowel component als AV-kabel, wat er op het eerste gezicht natuurlijk ook goed uitziet, maar schijn bedrog, want we missen de HD uitgang. Hoewel de Wii toch geen films zal gaan afspelen, zou het toch mooi zijn geweest als de games ook te spelen waren op HD, persoonlijk vind ik dit een gemiste kans. Ook zullen er natuurlijk twee usb poorten aanwezig zijn.

Als derde zal de Wii een self-loading media bay bevatten, waarmee je de oude 8 cm Gamecube disks en de nieuwe single- of doublelayered 12 cm disks afspelen. De Nintendo Wii is dus volledig Backward Compatible, wat betekent dat je alle Nintendo Gamecube klassiekers op de Wii kan herbeleven. De Nintendo Wii kan dus geen films afspelen zoals de andere consoles, persoonlijk vind ik dat niet zo erg, want de meeste mensen hebben toch al een dvd-speler staan en een Wii koop je toch om games op te spelen.

De CPU ‘Broadway’ heeft een soortgelijke structuur als de Gekko en Flipper-architectuur (GameCube), waardoor ontwikkelaars zonder problemen aan de slag kunnen met de console. De CPU zal draaien op 729 MHz. Ter vergelijking draaide de GameCube CPU op 485 MHz, de Xbox op 733 MHz en de Xbox 360 bevat drie cores van 3,2 GHz. De GPU ‘Hollywood’, die door ATI is ontwikkeld, zal op 243 MHz draaien. Ter vergelijking draaide de GPU van de GameCube op 162 MHz en die van de Xbox 233 MHz. Tevens zal de GPU waarschijnlijk geen shaders ondersteunen. Hollywood bevat de GPU, maar ook de DSP, I/O bridge en 3 MB texture geheugen.

De Wii zal 24 MB 1T-SRAM hoofdgeheugen en 64 MB extern 1T-SRAM geheugen bevatten. In totaal komen we dan op 88 MB. Ter vergelijking bevatte de GameCube 40 MB, de Xbox 64 MB en de PS3 en Xbox 360 beiden 512 MB. Het externe geheugen van de Revolution kan even snel als het hoofdgeheugen worden aangesproken. Het werkgeheugen zal 512 MB RAM en het intern flash-geheugen zal ook 512 MB sterk zijn en het grafisch geheugen staat op 300 MB.
Ook zal je het flash geheugen kunnen uitbreiden via een SD-kaartje, want de Wii zal daar ook een poort voor bevatten. De Nintendo Wii zal zich dus niet direct met de Xbox 360 en Playstation 3 kunnen meten, dus het succes zal toch van de gameplay afhangen, waarmee we op het volgende onderdeel komen: de controller!

Het geluid uit de Wii zal Dolby Pro Logic II-ondersteuning hebben, en hiermee Virtual 5.1 surround via 2 kanalen bevatten.

Besturing

De revolutie, oftewel de op-een-tv-afstandsbediening-lijkende-motion-sensor-controller zal draadloos zijn en er zullen maximaal vier controllers aan één Nintendo Wii kunnen worden aangesloten via de bluetooth technologie. Het draadloze signaal zal binnen 10 meter van de console te verkrijgen zijn. De Wii-mote en de Nunchuk bevatten beide een three-axis motion sensor en de Wii-mote zal ook een luidspreker, een rumble feature en een expansion port bevatten. En ook nog zal de Wii-mote als een aanwijsstok kunnen worden gebruikt binnen 5 meter van de console op het scherm. De Wii-mote zal een aan/uitknop, een pluspad en een A, B, Minus, Home, 1 en 2 knop bevatten. De Nunchuk bevat daarentegen een analoge stick en een C en Z knop. De Wii bevat dus veel meer knoppen dan de Gamecube, wat natuurlijk voor veel meer mogelijkheden zal gaan zorgen.

De Wii zal ook nog eens draadloos met het internet of via een usb 2.0 LAN Adapter communiceren, ook als de Wii uitstaat. Dit zal bekend staan onder de naam Wiiconnect24 service. Dus geen geüpdate meer, want dit gaat allemaal automatisch als ie uit staat. Ook zal de Nintendo Wii draadloos met de Nintendo DS kunnen communiceren.

Als laatste gaan we het hebben over het menu van de Nintendo Wii, want nu de Wii meer mogelijkheden biedt dan de Gamecube, zijn er dus ook weer meer mogelijkheden om uit te kiezen. We geven hier een opsomming van de verschillende “Channels” met uitleg die de Wii te bieden heeft.

Wii-channels

De Wii heeft een aantal kanalen die je als Wii-bezitter kunt bekijken. Dit zijn de zogeheten Wii-channels. Deze hebben allemaal een andere functie en doel. Ziehier, de Wii-channels:

De Disc Channel

Deze optie zal zoals de naam het al aangeeft je de mogelijkheid geven om je spellen af te spelen, de oude Gamecube disks en de nieuwe Nintendo Wii game Disks.

Mii-Channel

Onder deze optie vallen de mogelijkheden om je eigen karikatuur te maken van jezelf om bijvoorbeeld Wii sports mee te spelen. Ook zal je via deze mogelijkheid je eigen karikaturen op je eigen controller kunnen zetten, zodat je ze mee kan nemen naar je vrienden. Dus elk familielid kan zijn eigen controller personaliseren!

Photo Channel

Deze “Channel” maakt het mogelijk om je eigen foto’s te bekijken die je op een SD kaartje hebt staan. Ook zal je de foto’s kunnen manipuleren op verschillende grappige manieren. Je kan bijvoorbeeld in/uitzoomen, puzzels maken, een creatieve mozaïek maken of zelfs een slide show in elkaar zetten. Ook zal je kunnen knippen, plakken en tekenen en zelfs kan je de foto’s lichter of donkerder maken. Ook zal je je eigen MP3tjes aan de slide shows kunnen toevoegen om zo je eigen persoonlijke fotoalbum te creëren. En als laatste zul je ook de foto’s op het Wii Message Board kunnen plaatsen, waar we later verder op in gaan.

Forecast Channel

Als je de Nintendo Wii aan het internet hebt hangen kan je ook het weer volgen op je Wii, want de Wiiconnect24 service zorgt ervoor dat deze Channel elke keer wordt geüpdate. Ook zal je het weer over de hele wereld kunnen bekijken door middel van een 3D-wereld waar het weer per streek wordt aangegeven.

News Channel

Net zoals het Forecast Channel zal je, als je aan het internet bent aangesloten, het nieuws uit je omgeving en van de wereld kunnen volgen. Ook deze Channel zal om de zoveel tijd worden geüpdate. Het nieuws zal gecategoriseerd worden, zodat het zoeken naar nieuws makkelijker zal zijn, ook zal dit weer gebruik maken van een 3D-wereld waar het nieuws per land wordt aangegeven.

Wii Shop Channel

Hier zal je je Wii points kunnen kopen of kunnen inleveren om zo aan de klassiekers van Nintendo te komen. Ook zal je hier content voor je Wii kunnen downloaden, zoals de Opera Browser wat gebruikt wordt bij het Internet Channel.

Internet Channel

Deze optie zal waarschijnlijk het internetten voor altijd veranderen, want nu kan je ook gewoon via je Wii internetten, terwijl je op de bank tv kijkt of gewoon surft op het net. Dit alles zal compatible zijn met Macromedia Flash.

Wii Message Board

En als allerlaatste is er de optie “Wii Message Board”. Geen geschreven briefjes of onduidelijke boodschappen van anderen. Want nu kan je boodschappen op de Wii achterlaten op een kalender gebaseerde Message board. Ook zal het mogelijk zijn om boodschappen of foto’s te versturen naar andere gebruikers, het is zelfs mogelijk om boodschappen te versturen naar mobieltjes. Deze service zal ook gebruikt worden voor het updaten van software, zoals nieuwe content, patches of andere belangrijke updates. • 0 0 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x