Elk jaar komen er wel een aantal games uit die een enorme hype met zich meebrengen. Iedereen heeft het erover en voor de game is verschenen, weet de uitgever al dat de game een succes gaat worden. Vaak is de hype zelfs zo groot dat zo’n game eigenlijk alleen nog maar tegen kan vallen, maar dat betekent natuurlijk niet dat deze kwalitatief gezien niet goed is. Sterker nog, vaak zijn het prachtige games die je gewoon gespeeld moet hebben. Far Cry 2 is dit jaar één van de games die enorm gehyped is en de vraag is dan ook in hoeverre deze haar verwachtingen waar weet te maken. Misschien heeft mijn intro al een beetje verklapt welke kant ik op wil gaan, maar dat is natuurlijk geen reden om te stoppen met lezen.
De eerste Far Cry wist indruk te maken door de kleurrijke en zonnige omgevingen en deed dan ook iets anders dan dat we gewend waren. Voor Far Cry 2 geldt hetzelfde, want zoals je ondertussen wel zult weten speelt deze game zich af in Afrika, iets wat we nog niet eerder hebben gezien. De rede dat je in dit continent bent is The Jackal, een wapenhandelaar die het gehele gebied waarin Far Cry 2 zich afspeelt van wapens voorziet. Daarmee profiteert de beste man van de burgeroorlog die op dit moment gaande is. De enige manier om de vrede terug te laten keren is af te rekenen met deze griezel. Jij zult, als speler van het spel, dan ook met deze missie aan de slag gaan. Toch is dit niet het enige probleem, want al aan het begin van het spel loop je malaria op, een vervelende ziekte waar je uiteindelijk dood aan kunt gaan. Het is dan ook van belang voor je eigen leven dat je hier wat aan doet. Omdat je nieuw bent in dit continent wordt je bijgestaan door Markus, een man die precies weet wat nodig is om in dit gebied te overleven. Hij introduceert je in de wereld van Afrika en stelt je bovendien aan de nodige mensen voor. Erg handig omdat deze mensen je aan wapens helpen en je ondersteunen tijdens missies. Iets wat nodig is, want om in contact te kunnen komen met The Jackal zul je jezelf eerst omhoog moeten werken in één van de twee facties die in het gebied actief zijn. Iets wat je alleen kunt doen door vele klusjes voor ze op te knappen.
Vrijheid blijheid
Het is aan jou om te kiezen voor welke factie je missies gaat doorlopen (misschien wel voor beide). Bovendien ben je vrij om te kiezen wanneer je aan een missie begint. In de tussentijd kan je er namelijk ook voor kiezen het gigantische gebied van maar liefst vijftig vierkante kilometer te verkennen. En door de hoge fun-factor die Far Cry 2 kent is dit zeer aan te raden. Zo zul je al erg snel gaan experimenteren met de omgeving en er achter komen dat de fik er behoorlijk goed in kan. Verder zijn er verschillende wagens en boten waarmee je op expeditie kunt gaan (zoek bijvoorbeeld de dieren die in het gebied leven) of ga op zoek naar de koffers (vergelijkbaar met de hidden packages uit GTA) met diamanten. Je kun de koffers vinden door de landkaart en de daarbij horende radar die je bezit op een goede manier te gebruiken. Hierop is namelijk een groen lichtje te vinden die sneller gaat knipperen wanneer je in de buurt bent van zo’n koffer en zal blijven branden op het moment dat je in de goede richting kijkt. De kaart en de radar zijn niet alleen handig wanneer je op zoek bent naar de koffers, maar zijn tijdens het gehele avontuur noodzakelijk om je weg in dit grote gebied te vinden. De manier waarop dit alles in beeld is gebracht is leuk bedacht en geeft je het gevoel dat je een echte avonturier bent.
Misschien zul je ondertussen bijna vergeten zijn dat we met een FPS te maken hebben, maar niets is minder waar. Of je nou bezig bent met een missie of bezig bent met het verkennen van de wereld, continu zul je in gevecht komen met leden van de twee facties (jouw missies worden voor het gros van de betreffende factie geheim gehouden). Dit heeft voornamelijk te maken met de 57 scout points (kleine kampen van een factie) die in het gehele gebied langs de weg opgesteld staan. Bij het passeren van zo’n scout point ben je verplicht om in gevecht te gaan (als je weg probeert te komen scheuren ze gewoon met grote bakken achter je aan). Helaas hebben we hierbij gelijk één van de twee grote minpunten van Far Cry 2 te pakken. Voor een missie moet je namelijk vaak grote stukken afleggen en als je dan ook nog eens continu wordt onderbroken door groepjes huurlingen kan de frustratie soms hoog oplopen. Op een gegeven moment wil je namelijk gewoon verder met je missie. Een oplossing hiervoor is het pakken van de bus (want ook dat is mogelijk), maar zelfs vanaf de bus kom je alsnog twee a drie scout points tegen en dat is gewoon te veel van het goede. Zeker omdat de missies zelf meestal niet enorm uitgebreid zijn. Meestal komt het er op neer dat je iemand moet vermoorden, iets kapot moet maken of een bepaald document moet bemachtigen.
Nou hoor ik je al denken: dat wordt toch enorm snel saai allemaal? Gelukkig is dat niet waar, want Far Cry 2 blijft enorm boeien. En dat komt niet alleen door de verkenningstochten in de grote omgeving. Zo zijn de missies op verschillende manieren uit te voeren. Je kunt er voor kiezen direct je tegenstanders aan te vallen of bijvoorbeeld meer stealth te gebruiken en je tegenstanders één voor één met een sniper om te leggen. Bij deze laatste optie kun je het beste wachten tot het nacht is. In Far Cry 2 is namelijk een dag-en-nacht cyclus verstopt die behoorlijk goed is uitgewerkt. Mensen in de omgeving zullen zich dan ook echt aanpassen aan het tijdstip van de dag. Daar komt bij dat er op een dag ook verschillende weersomstandigheden mogelijk zijn. Zo kan het plotseling gaan waaien waardoor de bomen behoorlijk hard op en neer zullen gaan. Dit is gelijk één van de eerste punten die er voor zorgt dat de game een erg goede sfeer kent. Far Cry 2 geeft je namelijk echt het gevoel dat je in Afrika bent beland. De game kent veel soorten omgevingen zoals bossen en grote zandvlaktes. Daartussen zijn er ook gebieden waar gebouwen staan en is er in het midden een klein dorp te vinden. Door kapotte auto’s en armzalige huisjes merk je ook echt dat er een burgeroorlog gaande is. Tussen het land lopen grote rivieren waar je doorheen kan varen en rustig kunt genieten van de grote gebergtes om je heen. Enige keerzijde van de sfeer is dat er naast de leden van de facties niet veel andere mensen te vinden zijn. Het is allemaal erg rustig om het zo maar te zeggen. Nou is dit niet echt een groot nadeel of zo, want een game kan immers niet alles hebben. Wel zijn de personages die jouw bijvoorbeeld opdrachten geven erg goed uitgewerkt. Ze vertellen op een leuke manier wat ze van je willen en de manier waarop het gaat is het best te vergelijken met Half-Life 2. En het is niet alleen de sfeer die er voor zorgt dat Afrika op een goede manier wordt weergegeven. Ook grafisch gezien is de game namelijk van een hoge kwaliteit. Er wordt ontzettend veel in beeld gebracht en de game kent vrijwel geen laadtijden. Ook ziet alles er werkelijk waar prachtig uit. We kunnen zelfs zeggen dat het de eerste game is die op grafisch gebied in de buurt van Crysis komt. Al was mijn verwachting dat Far Cry 2 dit zou evenaren. Een groot pluspunt aan de graphics wat ik je zeker niet wil onthouden zijn de schitterende explosies.
Over het realisme gesproken
Ook je tegenstanders zien er goed uitgewerkt uit, maar om even een bruggetje te maken naar het tweede grote minpunt van Far Cry 2, ze zijn helaas niet altijd even slim. De A.I is namelijk erg wisselvallig. Soms maken ze zeker goede beslissingen en komen ze realistisch over, maar te vaak maken ze beslissingen die te idioot voor woorden zijn. Zo komen ze regelmatig als een kip zonder kop op je afstormen of draaien met de rug naar je toe wanneer je met ze in gevecht bent. Vooral dat laatste zorgt er voor dat het frustrerend begint te worden. Een ander voorbeeld zagen we al terug in de vele filmpjes die van Far Cry 2 zijn verschenen. Het zag er namelijk veelbelovend uit dat je tegenstanders achter je aan kwamen rijden op het moment dat jij wegrende uit een gevecht. Het vreemde is dat dit gewoon standaard geprogrammeerd is. Ze pakken de auto namelijk altijd. Al sta je vijf meter voor ze. Kortom zorgt dit keer op keer voor de zelfde situatie. Gelukkig is het niet zo extreem dat je de game weg legt, maar zoiets zou je bij een titel als Far Cry 2 gewoon niet verwachten. Je zou bijna denken dat de ontwikkelaar niet genoeg tijd heeft gehad om ook dit onderdeel naar de kwaliteit van het rest van het spel te halen.
Hoewel de A.I het realisme van de game niet ten goede komt, is dit onderdeel ook één van de sterke kanten van het spel. Dit komt mede door de goede sfeer zoals eerder beschreven, maar ook door de manier waarop de natuur reageert op wat jij doet. Wanneer je bijvoorbeeld een klein vuurtje maakt, staat al gauw een groot deel van een bos in brand. Of als er iets in de buurt van een boom ontploft vallen er ook echt takken van de boom af. Niet alleen mooi om te zien, maar het geeft je ook het gevoel in een echte wereld rond te lopen. Ook de kleine details die overal te zien zijn zorgen dat de game heel realistisch overkomt. Je zult ook nooit een cut-scene zien, maar alles wordt verteld door personages in de game zelf. Als jij geen zin heb om te luisteren kun je gewoon weglopen.
Ondertussen zal wel duidelijk zijn dat de singelplayer voor heel wat uren plezier zorgt. Maar hier houdt het nog niet bij op, want de game kent ook nog een zeer uitgebreide online mode. Je hebt vier verschillende gamemodi waarin je flink kunt knallen. Na het spelen van elk potje krijg je punten waardoor je uiteindelijk diamanten vrij kunt spelen. Met deze diamanten kun je vervolgens nieuwe wapens kopen die je online kunt gebruiken. De punten die je haalt zorgen er ook voor dat je rank omhoog gaat. Daar heb je verder niet zoveel aan, maar verhoogt online wel je status. Hoewel de online mode erg veel plezier oplevert en voor heel wat extra fun zorgt zit er wel een keerzijde aan. Op dit moment zijn er namelijk nog wat probleempjes (en dan hebben we het over de PS3-versie). Zo kent de game helaas nog wat lag en kan het zomaar gebeuren dat je verbinding met de servers van Far Cry 2 uitvalt. We gaan er vanuit dat deze problemen door middel van een patch er nog uit worden gehaald. We gaan er dan ook zeker vanuit dat de online mode nog lang door een grote groep mensen actief zal worden gespeeld.
Maps maken!
Wat hierbij zeker ten goede komt is de mogelijkheid om je eigen maps te maken. De game bevat zowel op de console als op de PC namelijk een zeer uitgebreide mapmaker. Persoonlijk spring ik een gat in de lucht op het moment dat ik hoor dat er weer een game met een mapmaker verschijnt. Hierdoor kun je jezelf helemaal uitleven en vervolgens de map online delen met andere mensen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de best beoordeelde maps in de toekomst online gespeeld gaan worden. Kortom doet Ubisoft er goed aan deze mapmaker aan de game toe te voegen en zorgt het nogmaals voor heel wat uren extra speel plezier. Natuurlijk is dit wel voor de mensen die er ook echt tijd in willen stoppen, want makkelijk is het absoluut niet om een eigen map te ontwikkelen. Het gaat behoorlijk diep. Door alle kleine details die moeten worden toegevoegd ben je al gauw een paar uur bezig om met een echt goede map te kunnen komen.
Een conclusie aan Far Cry 2 binden is geen makkelijke opdracht. Van de ene kant doet Far Cry 2 heel veel goed en kunnen andere ontwikkelaars leren van de manier waarop de open wereld in een FPS is verwerkt. Hoewel lineaire games altijd leuk blijven, wil ik dit concept zeker vaker zien terug komen in een game. Van de andere kant zijn de vele scout points en de soms matige tot slechte A.I erg grote fouten. Toch zorgt de fun, het realisme en de grafische pracht er voor dat we de game een eindbeoordeling geven van een 8,7. Waarom precies een 8.7? Omdat we Far Cry 2 net geen negen waard vinden, maar van de andere kant wel beter dan games die er met een 8,5 vandoor gaan. Far Cry 2 is dan ook zeker een aanrader om deze maand je geld aan uit te geven, ook al verschijnen er vele andere goede games.