Faeria is ontwikkeld door Abrakam SA en de releasedatum lag op 8 maart 2017. Het is in beginsel een gratis te downloaden game voor een aantal devices: via Steam voor de pc, via de Apple store op Ipads en binnenkort ook via Android. Je krijgt wat de titel je geeft, een strategische kaartgame op een levend bordspel. Voordat we de diepte in gaan, zal eerst een toelichting over de mechanics van de game worden gegeven.
Mechanics
Denk aan het bordspel Catan, de tegels met onder andere gras-, erts- en graanvelden, zo oogt het bord in Faeria ook. Faeria kent 5 verschillende landtegels: neutrale grasvelden (grijs), meren (blauw), bossen (groen), heuvels (geel) en gebergten (rood). Aan het begin van een standaard match bestaat de gehele map nog uit oceaan. Aan de boven- en onderzijde van de kaart zie je de avatar van je vijand en jouw avatar (beide met 20HP). Aan beide zijkanten zijn twee energiebronnen (oftewel Faeria) te vinden waar je iedere beurt met units energie van kunt tappen. Iedere ronde leggen spelers landtegels aan en zo zal langzaam een brug ontstaan tussen de avatars en ook met de energiebronnen.
Doel van het spel is om de avatar van je tegenstander te verslaan en dit doe je door met units en spells min. 20HP damage te leveren.De speler start het spel met een deck van dertig kaarten. De speler kan een standaard deck in de game gebruiken, of zelf een deck samenstellen (crafting bestaande kaarten is ook mogelijk). De kaarten corresponderen met de kleuren van de landtegels (grijze, blauwe, groene, gele en rode kaarten) en hebben allen andere karakteristieken, zo kunnen blauwe units efficiënt bewegen over het water op de kaart. Je raadt het al, bepaalde units worden beïnvloed door bepaalde tegels. Hierover dadelijk meer.De beginnende speler start het spel met drie kaarten, de tegenstander krijgt een vierde kaart (explorer kaart, waarmee hij/zij een extra landtegel kan plaatsen en twee Faeria ontvangt). Je kunt eenmalig de drie kaarten ruilen voor een andere kaart en dan begint het spel.Bij de start van je beurt krijg je eerst vijf Faeria en een extra kaart. Een beurt bestaat vervolgens uit de volgende acties, die niet in deze volgorde gespeeld hoeven te worden.
1. Je kunt de keuze maken uit: landtegel plaatsen (2x neutraal of 1x gras, meer, bos, heuvel of gebergte), een extra kaart pakken of een extra Faeria ontvangen;
2. Je speelt kaarten uit. Iedere kaart kost een bepaalde hoeveelheid Faeria, je kunt blijven uitspelen totdat je Faeria op is;
3. Je beweegt met je units en valt aan.
Harmonie
Landtegels en units zijn op verschillende manier met elkaar verbonden. Zoals aangegeven heb je Faeria nodig om kaarten uit te kunnen spelen, daarnaast zul je bij nagenoeg alle gekleurde kaarten (alles behalve grijs) een minimaal aantal landtegels van dat soort op het bord geplaatst moeten hebben (alleen jouw tegels tellen!). Je kunt iedere beurt een landtegel plaatsen en je kunt neutrale tegels veranderen in een ander soort. Onthoud dat je alleen eigen tegels kunt aanpassen, niet de tegels van de tegenstander. Op landtegels die je plaats kun je units plaatsen. Neutrale units kun je overal plaatsen, units van een andere kleur dien je te plaatsen op de landtegel van die kleur. Zodra ze zijn geplaatst kun je het merendeel van de units niet direct verplaatsen, daar zit een cooldown van een beurt op. Unitkaarten zijn verder als volgt opgebouwd, naast de Faeria-waarde en eis type landtegels (kan overigens ook een eis van meerdere soorten zijn), heeft een unit een aanvalswaarde, hoeveelheid HP en een eventuele specifieke kracht (die wordt geïnitieerd bij plaatsen, aanvallen, plaatsen van specifieke landtegel, gedood worden). Je verslaat de andere unit door een hogere aanvalswaarde te hebben dan de HP-waarde van de vijand. Een unit slaat standaard terug, dat betekent dat als zijn aanvalswaarde ook hoger is dan de HP van jouw unit, je eigen unit het ook niet overleefd. Als je unit het wel overleefd, dan wordt de aanvalswaarde van de HP van je unit afgetrokken en heeft je unit dus minder health. Er bestaan common, rare, epic en legendary kaarten. Je snapt al dat ze in principe steeds sterker worden, maar daarmee ook meer Faeria en landtegels van een bepaald type kosten. Je hebt vele verschillende soorten kaarten en dit zal waarschijnlijk alleen maar verder worden uitgebreid. Om een idee te geven: er zijn unit kaarten met karakteristieken als taunt, speed, protection (bescherming tegen één klap), toevoegen van HP en aanvalskracht bij specifieke kaarten, vliegend (over gebieden bewegen waar geen landtegel ligt), melee of range, assassin (iedere unit in één klap doden), macht over unit van de vijand overnemen etc. Daarnaast zijn er gebouwen die je kunt plaatsen en waarmee je onder andere range damage kunt doen. Ook kent de game al een groot aantal actiekaarten, waarmee je bijvoorbeeld HP en aanvalswaarde toe kunt voegen, schade kunt aanbrengen aan units of avatar van tegenstander, extra kaarten kunt trekken, Faeria kunt ontvangen, landtegels kunt plaatsen enzovoorts.
Vele strategieën
Het is je duidelijk, strategie zit niet alleen maar in de samenstelling van het deck, maar ook in de vele verschillende spelwijzen. Je kunt het bord snel vullen met neutrale gebieden en daarmee snel Faeria tanken of aanvallen, je kunt ook defensief spelen met verschillende landtegels en daarmee ook verschillende soorten units. Je bent weliswaar deels afhankelijk van de kaarten die je ontvangt, maar deze afhankelijkheid kun je inperken door je deck goed samen te stellen en af en toe de keuze te maken om een extra kaart te trekken.
Het spel kent vooralsnog drie modes: single player, multiplayer en pandora. Door missies te halen ga je levels omhoog en speel je kaartpacks vrij en kun je munten, diamanten, gems en kaarten verdienen. Daily quests zijn er ook om extra inkomsten te genereren en daarnaast is er een dagelijks inlogbonus. Je kunt deze middelen ingame ook kopen met echte euro’s. Daarnaast kun je uitbreidingen en andere zaken kopen (zoals nu: co-op Adventure Pouch: Oversky). De basisgame is dus gratis, maar als je (snel) uit wilt breiden, dan moet je er geld in steken. De game start met een tutorial en de game bouwt zich van daaruit langzaam uit met verschillende missies die je single player kunt doen. Hierbij speel je volledige potjes tegen een AI en je lost puzzels op waarbij je in één zet de pot moet winnen. Voordeel hiervan is dat de game je aan de hand meeneemt en laat zien welke strategieën en mogelijkheden het spel kent. Na een aantal missies loop je tegen een punt aan dat je missiepacks moet bijkopen, dit kan met munten die je verzamelt tijdens het spelen, maar je zult heel wat potjes moeten spelen wil je alles vrijspelen.
Pandora is een interessante mode. Je krijgt de mogelijkheid om een uniek deck samen te stellen uit 30 keer een keuze uit 5 kaarten te maken. Je deck bestaat dan ook uit zogenoemde treasure cards, met een unieke en overweldigende krachten. Je speelt online tegen een tegenstander en in ieders deck zitten kaarten verstopt die, als er een bepaald aantal zijn getrokken, de doos van pandora doen openen. Hierdoor veranderen een aantal mechanics in het spel, zo worden de Faeria bronnen inactief (maar krijg je een grotere hoeveelheid Faeria aan het begin van je beurt), ontvang je meer kaarten aan het begin van je beurt en kun je ook de treasurecards trekken.
Cartoonesk
Het is een fantasy game en het oogt cartoonesk. Er zijn enkele gebieden waar een match kan plaatsvinden, deze zijn grafisch wel netjes uitgewerkt, als ook het hoofdmenu. De styling van de kaarten had wat mij betreft beter gekund. Geluiden en muziek zijn aardig maar voegen wat mij betreft niets toe aan de spanning van een match.
De game maakt een goede en leuke verbinding tussen een kaartspel en speelbord. Zowel voor beginnende als gevorderde spelers kan het een uitdagende game zijn en blijven. Hier wordt mede voor gezorgd door een rankingsysteem. Leuk ook dat ze nu bezig zijn met een co-op modus en een verdere ontwikkeling wat betreft kaarten, quests, missiepacks enzovoorts. Als je houdt van kaart- en bordspellen, dan is het zeker eens de moeite om de game te downloaden.