Compleet vernieuwend
In een tijd van veel online multiplayer games is het lastig om uniek te zijn. Een game die dan ook in het oog springt qua uniekheid is toch wel Evolve. Mijn collega’s wezen me er al op tijdens de GamesCom maar zelf moest ik deze helaas aan me voorbij laten gaan om deze later alsnog te spelen. Inmiddels is de game uitgekomen voor diverse platformen. Wij speelden de PlayStation 4-versie. Zijn de positieve reacties tijdens de GamesCom ook een voorbode op een succesvol resultaat?
Evolve is een nieuwe game en ook een nieuwe ervaring. Het kat-en-muis spel, zo zul je ongetwijfeld al veel gehoord hebben. Maar daar komt het ook op neer. Vergeet het verhaal, vergeet onvergetelijke cinematics en denk ook niet aan een singleplayer. Daar moet je met Evolve niet bij zijn. Natuurlijk zijn deze elementen wel aanwezig in de game, maar Evolve draait puur om de multiplayer, zowel co-op als PvP. In de game begin je met een tweetal tutorials, waarin je speelt als het ‘monster’ en als de ‘hunter’. Als hunter is het de bedoeling om het monster te verslaan en visa versa geldt dit voor het monster. Dit is echter niet altijd het enige doel . Je hebt weliswaar de Hunt modus, waarin er puur op elkaar gejaagd moet worden, maar er zijn ook nog andere modi, zoals Nest, Defend en Rescue. Het monster heeft het vooral in het begin lastig. Een monster kan namelijk naar level 2 en 3 upgraden door creatures in de omgeving op te vreten. Dit kost natuurlijk tijd en hierdoor val je ook op. En dat is juist iets wat niet de bedoeling is in de beginperiode. In het begin ben je namelijk kwetsbaar als monster zijnde, waardoor je vooral stealth te werk moet gaan. Groei je eenmaal uit tot level 3, dan ben je ook een stuk moeilijker te verslaan.
Maar daar proberen de 4 hunters een stokje voor te steken. Zij moeten vooral in het begin snel op jacht gaan en het monster zien te vinden. Daar is Daisy voor. Dit is een monsterachtige hond die letterlijk en figuurlijk bloed ruikt en daarmee het monster kan opsporen. Sporen vind je ook wanneer het monster zich voortbeweegt en ook in het luchtruim zijn enkele verraders te vinden die het monster kunnen verklikken. Er zijn in totaal 4 klasses, assault, support, medic en trapper. Deze 4 personen moeten goed met elkaar samenwerken. Zo moet de assault klasse ervoor zorgen dat het monster verslagen wordt, zorgt de medic voor health en weakspots bij het monster, is de support een ondersteunende aanvaller die het team ook krachtiger kan maken en ondersteunen, en kan de trapper ervoor zorgen dat het beest tijdelijk opgesloten wordt. Er zijn diverse skills voor elke klasse beschikbaar en ieder kent dus zo haar kwaliteiten. Is de medic pleite, dan wordt het sowieso lastig overleven. Is de assault klasse er niet, dan is het aanvallen een stuk minder effectief. Samenwerken is dus een must!
Spannend
Wat vooral opvalt is dat de game vooral spannend is als je het monster speelt. Je voelt je letterlijk constant bedreigd en vooral geïsoleerd omdat je alleen speelt. Als hunter valt het vooral op dat je veel aan het zoeken bent. De confrontaties met het monster zijn vaak niet al te lang (enkele minuten) en monsters zullen ook geregeld confrontaties uit de weg gaan, waardoor je na een zoektocht weer opnieuw kunt beginnen met zoeken. Dat zorgt soms dan ook veel wat saaie momenten. Maar gelukkig is ‘Hunt’ niet de enige modus die je kunt spelen. In de Nest modus dien je bijvoorbeeld 6 nesten van het monster te vernietigen om te winnen, in Defend dien je power generators te beschermen tegen de monsters en in Rescue dien je een aantal hostages (of hoe je ze ook wilt noemen) te redden. Op zich dus genoeg variatie zou je zeggen, maar dat is helaas niet zo. Elk potje is weliswaar anders, maar toch komt alles vrijwel op hetzelfde neer. De potjes duren ongeveer ’n klein kwartiertje de stuk, wat op zich een prima lengte is, maar vaak zul je merken dat de gameplay vrij herhalend zal zijn. Dat komt tevens door het level design, dat ook weinig gevarieerd is. Veel maps ogen erg donker en flets. Je bent vrijwel constant in een jungle aan het werk waardoor het meer een soort van Predator-game lijkt te zijn. De levels lijken vrijwel allemaal op elkaar qua sfeer, waarmee je waarschijnlijk ook niet echt een favoriete map zult hebben of krijgen.
Die eenzijdigheid kan ervoor zorgen dat je vooral in het begin snel uitgekeken raakt op Evolve, maar speel je even door, dan merk je dat de game toch steeds leuker lijkt te worden. De progressie van je karakter zorgt ervoor dat je nieuwe assets kunt gebruiken en tevens in betere teams van jouw niveau terecht zult komen. Vooral het beginners zal het in het begin lastig zijn om te overleven als hunter of monster zijnde, maar zodra je wat levels hoger bent geraakt merk je dat de potjes ook van beide kanten steeds spannender worden. Toch is de gameplay zelf verre van gevarieerd. Zoals gezegd schiet het spel daarin toch best wel wat tekort. De eenzijdigheid wordt ook getoond door de constante zelfde cinematics voor een match begint. De conversaties tussen de karakters zijn weliswaar wel wisselend, maar de animaties zijn constant weer hetzelfde. Deze kun je daarnaast ook niet overslaan, waardoor met de ook nog eens lange laadtijden ‘even Evolve spelen’ er niet echt in zal zitten. Je zult je diverse malen vervelen in de game door de wachttijden en soms ook saaie zoektochten naar het monster, waardoor de actie eigenlijk te veel uitblijft. De balans is daarentegen wel prima in de game. Wint het monster te makkelijk? Dan wordt de balans in de volgende ronde iets meer afgestemd in het voordeel van de hunters, om zo de partijen qua skills wat meer gelijk te trekken. Dat is dan ook een knappe prestatie om het spel zo gebalanceerd te krijgen, iets wat lang niet altijd even makkelijk is in een co-op game als deze. Het spel kan zowel co-op gespeeld worden tegen een AI-monster, maar kan ook PvP uiteraard gespeeld worden waarbij iemand het monster is. Het monster speelt vrij log en in totaal zijn er 3 van de partij in de standaard game. Wil je meer karakters, monsters of assets? Dan zul je de DLC moeten aanschaffen, die al vanaf dag 1 aangeboden wordt. Daarmee wekt men de indruk dat men een halve game heeft afgeleverd, en waarbij de andere helft alsnog verkocht wordt aan de gamer. Voor 60 Euro heb je dan ook niet het gevoel dat je de gehele game in bezit hebt, en dat is vrij teleurstellend.
Strak, maar flets
Hoewel het level design niet om over naar huis te schrijven is, valt dat niet te zeggen van de kwaliteit. Deze is meer dan prima. De omgevingen ogen strak, zoals we gewend zijn van de Crysis engine van Crytek. Ingame ziet alles er dan ook erg goed uit, al had men wat meer contrast in de fletse en donkere omgevingen kunnen stoppen. De bombastische soundtrack is daarnaast erg toepassend voor de game en klinkt lekker in de oren. Audiovisueel is er dan ook niet heel veel mis met de game, al had het allemaal wel wat minder grauw gemogen.
Evolve straalt qua concept. Als je het vooraf hoort, dan spat de potentie ervan af. De executie is echter wat minder geweldig. Hoewel Evolve geen onaardige game is, zul je toch merken dat elk potje weer hetzelfde aan voelt. De game modi liggen niet al te ver uit elkaar, want meestal komt de gameplay toch wel weer aardig op hetzelfde neer; elkaar, iemand of iets vernietigen. Evolve is zeker wel vermakelijk voor zo nu en dan en kan ook zeker voor ’n middagje speelplezier zorgen, maar is geen game die je even snel afdraait. De laadtijden zijn relatief lang, de begin cinematics zijn irritant en eentonig en de content is te beperkt om echt maandenlang mee te gaan. Wil je echter van alles genieten, dan zul je nog eens extra je portemonnee moeten trekken. Echt tactisch was het dan ook niet om direct op dag 1 DLC met de game uit te brengen. Toch kun je niet zeggen dat Evolve een slechte game is. De spanning is zo nu en dan om te snijden, en dat weten veel games niet klaar te krijgen. De potentie was echter nog groter dan de uitvoering, en dat is vooral een smet op het blazoen.