Enslaved: Odyssey to the West

thumbnail

Op de goede weg

Namco Bandai komt de laatste tijd met steeds betere titels op de proppen. De uitgever heeft ditmaal de succesvolle developer Ninja Theory aan het werk gezet. Hen kennen we onder andere van Heavenly Sword welke gematigd succesvol bleek op de PlayStation 3. Inmiddels heeft men Enslaved: Odyssey to the West uitgebracht, waaraan je kunt zien dat men enige inspiratie heeft gehaald uit hun eerder genoemde game. Of deze titel echter net zo succesvol kan zijn moet nog blijken.

Daar waar Ninja Theory vaak een doordacht verhaal wil laten samenlopen met de gameplay, daar heeft men ditmaal weer een gestroomlijnd plot uit weten te werken. Enslaved begint goed met een introductie van het verhaal dat goed te volgen zal zijn. De game speelt zich 150 jaren in de toekomst af waarin een grootse oorlog gaande is. Het spel begint met het hoofdkarakter Monkey, althans, dat zo wordt hij genoemd door zijn vrienden, die gevangen zit in een slavenschip, waar de titel van het spel uiteraard betrekking op heeft. Enslaved betekent tenslotte een gevangenschap als slaaf. Je weet echter te ontsnappen door hulp van Trip, die er later alleen vandoor lijkt te gaan maar alsnog je pad weet te kruisen. Ze wijst je op een noodzakelijke samenwerking, al blijkt al snel dat zij minder heldhaftig is als jij zult zijn. Toch houdt de lieve en mooie Trip al snel van je en zal ze haar nuttige krachten dan ook gebruiken om jouw door het avontuur heen te helpen. Jij en Trip, die wat weg lijkt te hebben van het hoofdkarakter uit Heavenly Sword, doorkruisen New York City op weg naar de crash site, waarna Trip’s woonplaats volgt. Je zult in ieder geval het nodige meemaken, dat kan ik je vertellen…

Platforming gecombineerd met strategische actie

Enslaved zoekt de combinatie op tussen platforming en actie. Ninja Theory heeft vooral veel gebruik gemaakt van het platforming element, en klimmen, springen, hangen en rennen zullen dan ook een zeer belangrijk component blijken. De game is volledig lineair, maar springt constant over van omgeving naar omgeving. De natuurgetrouwe omgevingen die futuristisch ogen en een hoog contrast hebben maken het spel oogstrelend. Elk chapter waarin je dan ook terecht komt zal je ogen weer verder open doen gaan. Het level design is wat dat betreft dan ook van een hoog niveau. Hetzelfde kan gezegd worden van het platforming element waarop ik al doelde. Kans om mis te springen is er veelal niet aangezien de game vrijwel geheel zelf bepaalt wanneer en waarop je kunt springen en waaraan je kunt blijven hangen. Echter zit er soms tijddruk achter, of moet je je vriendinnetje helpen wat het toch vrij gevarieerd en uitdagend houdt. Het vechten tegen de robots van de toekomst is daarnaast iets wat de actie erin moet zien te houden. Dit vraagt vaak een strategische aanpak. Zij het dat deze vaak logisch is, daar vraagt het toch zo nu en dan om enig denkwerk.

En die strategie wordt opgewekt door de vele mogelijkheden die je hebt. Monkey, jij als speler dus, kan namelijk zijn schild gebruiken, maar heeft ook diverse wapens waarmee geslagen, of geschoten kan worden. Daarnaast kun je ook gebruik maken van diverse andere toepassingen, waaronder Trip zelf. Zij kan namelijk voor afleidingen zorgen, upgrades mogelijk maken (welke je kunt aankopen), of allerlei andere handigheden uitvoeren waardoor jij verder progressie kunt boeken. Wat dat betreft is het spel uitgebreid genoeg, al gaat het spel wat mij betreft niet vele uurtjes per avond mee. Enslaved is en blijft namelijk soms toch wat langdradig, en soms zag ik zelfs op tegen de vaak tergend langzame momenten die voorafgaan aan de actie, die tevens misschien wel te weinig aanwezig is. De opponenten dienen namelijk middels een rustige approach aangepakt te worden waarna een kortstondige hack ’n slash situatie zal ontstaan. Wat mij betreft hadden er wel wat meer simpele hak- en zaagmomenten in het spel aanwezig mogen zijn.

Op alle fronten keurig

Maar al met al mag Enslaved zich zeker niet ontevreden stellen met de aanwezige platformelementen en de toch unieke strategische mogelijkheden, die weliswaar lineair zijn, maar niet heel vaak zijn getoond in games. Gecombineerd met een daarnaast goed verhaal wat ondersteund wordt met goede cinematics. De eindbazen die je daarnaast tegenkomt, de achtervolgingen die je laten zweten en de goede puzzelaspecten zorgen in ieder geval voor de nodige uren aan speelplezier. Verder kan ik je ook vertellen dat het spel verre van kort is, waardoor de singleplayer zonder twijfel voor genoeg gevulde uurtjes zal zorgen. Een multiplayer is overigens afwezig, maar wordt niet gemist.

De kwaliteit van de gameplay komt vrijwel op elk vlak overeen en hetzelfde valt te vertellen over de audiovisuele eigenschappen. De game oogt geweldig en kleurrijk, en ook de cinematics zien er keurig uit. Met daarbij goede actie soundtracks en mooie conversaties tussen de 2 hoofdkarakters wordt ervoor gezorgd dat je goed betrokken wordt in de campagne. Het maken van een conclusie is daardoor niet al te complex. Enslaved: Odyssey to the West is een hoogstaande game die eigenlijk weinig minpunten kent. Soms zou je wel wat meer actie verlangen in plaats van altijd die strategische aanpak en dat vereist dan ook veel geduld. Als je daar goed mee om kunt gaan en het geduld op kunt brengen voordat de actie begint, en houdt van platforming, dan is deze urenvullende game zonder twijfel meer dan de moeite waard voor jou!


  • Jeroen Janssen / Platform/Actie / 21-10-2010 / Namco Bandai / Ninja Theory
    Graphics: 8.5 Audio: 8.0 Gameplay: 8.5 Controls: 7.5 Replay: 6.5
    8.3
    + Level design
    + Combinatie van verschillende gameplay elementen
    + Veel (unieke) mogelijkheden
    - Soms te veel voorspel bij actiemomenten
    -
    -

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx