EA SPORTS WRC

thumbnail

Terug naar de rally-roots

WRC lijkt de laatste jaren steeds meer op te komen. We zien van NACON natuurlijk al de franchise voorbij komen maar nu waagt ook EA Sports zich aan deze sport. Het is een sport die het meest vergelijkbaar is met het rally rijden zoals we dat kenden uit de Colin McRae-tijden. Codemasters zal nostalgische gevoelens over hebben gehouden aan de ontwikkeling van deze nieuwe game. Het lijkt een beetje alsof men terug gaat naar haar oude roots, al kwam DiRT eerder ook al een beetje in deze richting.

We speelden de game EA SPORTS WRC eerder al op de PC, daar waar we nogal wat bugs tegen kwamen. Die bugs zijn er gelukkig aardig uit. Het spel is nu volledig stabiel en ook volledig af. Je kunt racen in de sneeuw, over het zand maar ook gewoon over het asfalt, waarbij het draait om snelheid, strakke bochten maken en vooral ook driften door de smalle wegen heen. Elke fout kan soms fataal zijn en als je respawnt kost je dat een berg aan seconden. Daarnaast kan je ook gewoon je auto total-loss rijden als je het ravijn in rijdt of bijvoorbeeld je hele vering aan gort rijdt. EA maakt de game dan ook uitermate realistisch, net als z’n tegenhanger, maar geeft de game ook redelijk wat toegankelijkheid door de moeilijkheidsgraad zeer customizable te maken. Het rijden in de game werkt op zich prima, maar vergt enige oefening. Verwacht dus geen Need for Speed-achtige game wat dat betreft, want dan ben je aan het verkeerde adres. Het spel biedt een dynamisch handling-systeem, waarmee de off-road multi-surface pas echt tot z’n recht komt en een dimensie in het racen aanbrengt. De off-road gameplay zorgt ervoor dat elk oppervlak anders aan lijkt te voelen. Op het asfalt heb je aardig wat grip maar zijn de banen veelal smal en in de sneeuw zul je veelal verhoogde bermen tegenkomen waar je auto op zal reageren, positief of negatief. Het spel kent 68 iconische bolides waar je uit kunt kiezen en brengt daarnaast nog tal van andere bolides uit de huidige WRC.

Ervaring opdoen

In de Rally School kun je allereerst wat ervaringen opdoen door wat uitdagingen te voltooien. Daarnaast kun je time trials doen en quickraces spelen, maar het draait natuurlijk om de hoofdmodi. Het racen kun je namelijk doen in verschillende modi, waarbij de Career-mode de meest uitgebreide is. Hierin kun je een eigen team opzetten op zowel het lagere Junior-niveau als op het hoogste WRC-niveau. Als je laag begint kun je jezelf omhoog werken. Je kunt een team managen en een budget moet ervoor zorgen dat je binnen de kaders te werk gaat. Je wordt namelijk positief of negatief beoordeeld en je budget raakt in het begin al snel overschreden wanneer je lukraak bolides koopt of mensen (engineers bijvoorbeeld) aanneemt. In de Benefactor zul je doelen zien waaraan je moet voldoen. De Benefactor status-meter laat vervolgens zien of men blij met je is, of juist niet. Doelen zijn het in de perken houden van het budget, maar kunnen ook het behalen van championship punten zijn. In de garage kun je je auto beheren en eventueel weer van de hand doen. Bepaalde bolides zijn echter ook noodzakelijk in de kalender-events. Zo kun je niet zomaar elke willekeurige bolide voor een event inzetten. Elke week kun je een event spelen, maar je kunt er ook voor kiezen om een talent te scouten of om je team wat rust te geven. Op zich is de Career-mode goed in elkaar gezet, maar het managen van de budgetten en de doelen is even wennen en kan soms aanvoelen als micro-managen.

Het spel kent daarnaast een Championship mode, welke deels hetzelfde is als de Career mode maar wat vereenvoudigd is qua opzet. Je rijdt diverse events welke bestaan uit een viertal races bijvoorbeeld. De stages zijn redelijk statisch qua opzet, dus heel veel customizen kun je hier niet. Tussen de races door kun je wel je bolide weer herstellen met quick fixes vanuit je garage. Leuk vindt ik de Moments-mode. Hierin kun je diverse, wisselende uitdagingen aangaan waarbij je een bepaald doel krijgt voorgeschoteld. Eindig op het podium of voltooi bepaalde objectives in de race om de Moments te overwinnen. Jammer is wel dat enkele Moments races achter een EA Play abonnement zitten verstopt. Verder zijn er nog de Clubs mode en Quick Play modi, waarin je via Racenet online aan de gang kunt. Tot slot is er de Builder-mode, waarin je een eigen bolide kunt designen. Van het chassis tot de spoiler, je kunt alle details van de auto customizen in zowel de Junior WRC, de WRC 2 als de WRC klasse.

Blinkt nergens uit, maar scoort ook nergens slecht

WRC ziet er op zich prima uit, maar is ook wisselvallig genoeg om niet te overtuigen. De druppels op de camera zien er oogstrelend uit, maar je ziet ook dat veel aspecten wat minder goed afgewerkt zijn. Het is lastig te peilen wat nu precies minder uit ziet, maar het spel overtuigt nergens echt. Omgevingen zien er op zich strak uit, personages zien er wel aardig uit, maar het voelt allemaal ‘n beetje statisch en plat aan. De textures zijn daarnaast niet haarscherp en soms zelfs ‘n beetje grof te noemen. Gras naast de baan bijvoorbeeld op de bergen voelt vrij ongedetailleerd aan, dat terwijl de Unreal Engine gebruikt wordt. De UI waarin je navigeert door de menu’s heen is daarnaast een beetje plat geslagen en saai, waardoor je niet echt die immersie voelt bij het maken van bepaalde keuzes. Het is allemaal zeer overzichtelijk, maar mist ‘n beetje de sfeer van een FIFA bijvoorbeeld. Wel vet zijn de DualSense-features. Zo voel je de controller links overmatig trillen wanneer je linker voorband lek is. Het voelt overtuigend realistisch moet ik zeggen. Qua audio is het spel verder ook prima, qua geluidseffecten dan in ieder geval. Het aftellen en de aanwijzingen door je co-rijder zijn wel wat minder overtuigend. Het klinkt alsof je co-rijder voor het eerst Engels spreekt, een beetje klinisch.

Het is leuk dat EA zich ook ‘n keer op onbekender terrein begeeft want de WRC is nog niet iets waar het concern zich aan heeft gewaagd tot dusver. Met Codemasters is die stap nu eindelijk gezet en dat valt te prijzen. Voor een eerste game mogen we zeker niet klagen qua content en gameplay. Het racen is even wennen, maar als je op een gegeven moment de smaak te pakken hebt, dan speelt het spel prima weg. Echter blinkt het spel nergens echt in uit. Qua audio en visueel is niets echt bijzonder en qua game modi is ook niets echt overtuigend of verslavend. Het spel speelt gewoon prima weg en scoort overal ruim voldoende. De eerste kennismaking met dit race-genre is dan ook nog niet volledig overtuigend, maar wel meer dan ruim voldoende. Het lijkt de opmaat naar meer games, al is het nog even afwachten hoe succesvol deze eerste game zal zijn bij het publiek.


  • Jeroen Janssen / Race / 03-11-2023 / EA Sports / Codemasters
    Graphics: 7.5 Audio: 7.0 Gameplay: 8.3 Controls: 8.0 Replay: 7.8
    8.0
    + Echt die oude Colin McRae-feeling
    + Uitdagend maar toch ook toegankelijk genoeg
    + Meer dan voldoende content
    - Blinkt nergens echt uit
    - UI is een beetje saai
    - EA Play membership vereist voor bepaalde content

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    3 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties
    Anoniem
    Gast
    Anoniem
    1 jaar geleden

    Dit spel is op alle platforms een technische nachtmerrie. Ongelofelijk dat de reviewer dit gemist heeft.

    Plientje07
    Lid
    11 maanden geleden

    Misschien toch eens proberen na deze review.


    Naar boven
    3
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx