Bethesda en Id Software kwamen een week geleden spontaan met de aankondiging dat tegelijk met de aankondiging Doom, Doom II en Doom 3 op elke console (Playstation 4, Xbox One en Nintendo Switch) direct beschikbaar zouden zijn. De eerste twee delen zijn voor een schappelijke €4,99 beschikbaar in de Playstation Store en het derde deel voor een nette €9,99. Het eerste deel dragen veel gamers een warm hart toe. Naast dat het de grondlegger is van het FPS genre, was het bovendien nog eens een ijzersterke game bomvol met grote explosies en supersnelle actie. Maar betekent de kleine prijs dan ook dat we kleine verwachtingen moeten hebben? Afhankelijk van hoe goed jij het origineel kent, is het antwoord zowel ja als nee.
Een combinatie van goede en slechte beslissingen
Het moment dat je Doom (1993) opstart op de Playstation 4 kun je merken dat dit er tijd en werk is gestoken om de game geschikt te maken voor de hogere resoluties. De game maakt volledig gebruikt van het volledige scherm, dus geen rare grote borders waar snelle ports van oude arcade spellen om bekend staan. De boel oogt lekker scherp en de look & feel van Doom blijft nog steeds super tof. Voor de spelers die nog nooit Doom hebben gespeeld is het verhaal super simpel. Jij bent een space marine die een basis op Mars moet redden van demonen die via portalen de hel zijn ontsnapt. En natuurlijk is het aan jou om met een groot scala aan diverse over de top geweren deze demonen weer terug te sturen naar waar ze vandaan komen. Maar voordat je ook maar een level kunt starten moet je inloggen in je Bethesda account, huh wat?
Helaas vonden de ontwikkelaar en uitgever het nodig een account verplicht te maken om een game, die totaal geen online functionaliteit heeft, te spelen en dit is toch wel een rare beslissing. Nu zullen sommige gamers hier een groot punt van maken, aan de andere kant je maakt het éénmaal aan en voor alle drie de games log je automatisch in het account als je een game opstart. Gelukkig weten ze goed te maken met de hoeveelheid content die hier te vinden is. Naast het origineel, kun je hier ook alle extra levels terugvinden uit Ultimate Doom en beschikt de game zelfs over een lokale 4-speler split-screen modus. De laatste toevoeging zie ik niet zo snel door veel mensen gebruikt worden, maar het zorgt er wel voor dat dit zeker de volledige en complete Doom ervaring is op de huidige generatie consoles.
Tijdloos game design
De game blijft tot op de dag van vandaag nog steeds erg leuk om te spelen. De actie is nog steeds super snel en het knallen werkt nog steeds super soepel. Zeker omdat dit een game is waarbij omhoog en naar beneden kijken compleet ontbrak. Ook het leveldesign is nog steeds super goed gedaan en totaal niet lineair. Je kan in de vele levels zelfs bepalen hoe je er doorheen gaat en er zijn tal geheime locaties en voorwerpen te ontdekken. De game draait super stabiel en klinkt super netjes op het eerste gezicht, maar als je beter gaat kijken is de game dus wat breder uitgerekt. Er zijn dus soms wat oneffenheden in de pixels waardoor soms een enkele pixel veel breder oogt, ook heeft geluid iets minder duidelijkheid dan voorheen door de omzetting. Dit is dan ook iets waar de puristen moeilijk doorheen kunnen of zullen kijken, maar dit hoeft de pret zeker niet te drukken. De game is nog steeds super leuk op de dag van vandaag en de game verdient het gewoon om op elke generatie consoles gespeeld te worden.