Dissidia Final Fantasy NT

thumbnail

Als de Oosterse spelontwikkelaars ergens van houden is het om spin-offs van bekende series te maken. Bij Nintendo zie je dit geregeld maar ook bij Square-Enix, vaak wordt dit gedaan om frisse ideeën uit te werken die niet in de normale spelreeks passen. Zo heeft Square van Final Fantasy en Dragon Quest er al een aantal van gemaakt. Een aantal jaar geleden brachten ze de fighter Dissidia uit op de PSP ter ere van het 20-jarige jubileum van de reeks. Dit werd een flinke hit en een aantal jaar later kwam de opvolger die tot een van de beste PSP-games aller tijden behoort, Dissidia 012. Square Enix bracht twee jaar geleden het door Team Ninja geproduceerde Dissidia NT naar de Japanse arcadehallen. Op de poort naar de PlayStation 4 hebben we helaas 2 jaar moeten wachten maar vaak is het wachten op een Team Ninja game het waard.

Het opstarten van het spel is al een genot om naar te kijken en een kippenvel moment. Een prachtige CGI-opening heeft dit spel met alle karakters die in dit spel zitten, Zidane uit deel IX die er nog nooit zo gedetailleerd uit zag, Sephiroth en Cloud met hun bizarre zwaarden, zelfs de nieuwelingen Noctis en Lightning maken hun opwachting. Dit is fan service ten top, alle grote namen, alle grote summons, alle grote eindbazen zijn samengevoegd in een spel. In het totaal zijn er 28 personages waarmee je je kunt uitleven en er zullen er nog een aantal bijkomen door middel van DLC.

Best lastig…Vechten

Het belangrijkste onderdeel van een fighter is hoe het vechten werkt. In de basis is het een vrij gemakkelijk te begrijpen game. Het volgt het idee van Nintendo ‘Easy to learn, hard to master’.
Het vechten bestaat uit twee hoofdaanvallen, bravery en een fysieke aanval. Je hebt een HP-balk en een bravery balk. Je bravery score bepaalt hoe dodelijk je aanval is. Het doel is om eerst een aantal bravery aanvallen te doen, hierdoor stijgt je eigen score en daalt deze van de tegenstander. De aanval doet geen schade maar zorgt ervoor dat als je een fysieke aanval lanceert en je score is veel hoger dan die van de tegenstander dat deze veel schade toebrengt. Dit lijkt in de basis erg gemakkelijk, maar wanneer je 3v3 speelt moet je altijd afwegen wie je gaat aanvallen en welke risico’s je wilt nemen want je wilt eigenlijk niet iemand aanvallen met een hoge bravery ondanks dat dit wel veel kan opleveren.

Naast deze aanvallen zijn er nog de EX-aanvallen en de summons. Door kristallen aan te vallen die op het speelveld verschijnen kun je energie verzamelen, wanneer voldoende energie verzameld is kun je de brute kracht van een summon oproepen. De bekende summons van final fantasy zitten in de game zoals een Odin, deze zal dan tijdelijk op het speelveld verschijnen en je ondersteunen. EX-aanvallen zijn een soort special attack uit de rpg reeks, hierbij kun je denken aan buffs en debuffs zoals poison of HP-regen. Dit maakt het spel tactischer en zorgt ervoor dat een goed team essentieel is voor succes. Wanneer de tegenstander 3 levens heeft verloren dan heeft het andere team gewonnen. Als iemand uitgeschakeld is kan deze wel nog respawnen, dus het is niet dat wanneer je een tegenstander neer hebt dat je dan 3v2 zit te spelen. Dit zorgt voor spannende wedstrijden waarin je nog terug kunt komen van achterstand.

Persoonlijk hoop ik dat er een update komt met meer spelelementen, nu is het online, arcade of een aantal gevechten in de verhaalmodus. Ik zou graag zien dat er een 1v1 en 2v2 spelmodus bij komt. Zo kun je het nog wat beter opbouwen dan dat je meteen in de chaos die 3v3 heet stapt. De tutorial legt de basis uit maar veel uitleg over de verschillende klassen en de unieke aanvallen van de personages is er niet. Het hele idee van leren door te spelen is alleen leuk voor de spelers die het heel veel gaan spelen. Voor de wat meer casual spelers zou 1v1 een welkome toevoeging zijn omdat het dan wat minder tactisch wordt en wat meer brawler wat makkelijker is als je minder tijd hebt en toch van het spel wil genieten.

3v3 Chaos

De game is overgestapt van 1v1 uit de voorgaande delen naar een 3v3 vechter. Dit maakt het samenstellen van een goed team essentieel. Elk karakter in Dissidia heeft zijn eigen vechtstijl met voor- en nadelen. Ook hebben ze een bepaalde rol zoals Vanguard, Assassin, Marksman en Specialist, het doel is om een goed gebalanceerd team te hebben. Wanneer je met drie dezelfde klassen speelt heb je geen compensatie voor de zwakte van die klasse wat je erg zwak maakt en voor een team dat meer gebalanceerd speelt erg makkelijk is om te verslaan. Vooral online kan dit je nekken aangezien het wel voor kan komen dat je met dezelfde klasse wordt samengevoegd. Dit komt natuurlijk ook doordat bepaalde karakters vaker gekozen worden.

Verhaal?

De story mode is grotendeels een groot aantal cut scenes die je vrijspeelt door memoria te verzamelen. Dit doe je door te levelen, dus veel arcade mode genaamd Gauntlet te spelen. Wanneer je weer memoria hebt verzameld kun je in de story mode weer een tegeltje vrijspelen en deze bekijken. Zelf vind ik dit niet heel prettig en zie ik liever een story mode die van gevechten aan elkaar is verweven met scenes erdoor. Er zijn wel gevechten in de verhaallijn die je vrijspeelt maar ik had liever gezien dat er een meer compleet verhaal neergezet zou worden. Nu ga je meer in arcade mode grinden om wat cut scenes te bekijken, dit wordt na een tijd wel saai. Het verhaal zelf is niet heel diepgaand maar de cut scenes waar karakters uit verschillende spelreeksen samenkomen voegt wel wat toe. Ook is het CGI werk weer van hoogstaande kwaliteit. Dit in combinatie met de muziek maakt het wel de moeite waard om deze vrij te spelen. Als je het spel leuk vindt zal dit ook geen probleem zijn.

Dissidia NT is een grote fan service, nog nooit zagen de karakters uit de reeks er zo goed uit op je beeldscherm. Het doet veel goed maar ik verwacht dat deze game voor een kleine doelgroep interessant is. Het valt onder de noemer fighter maar het is een compleet andere ervaring dan welke fighting game dan ook. Het is chaotisch, de speelvelden zijn enorm waardoor je heel goed moet opletten wat je positie ten opzichte dan de tegenstanders zijn en er is op dit moment te weinig content om dit op lange termijn uitdagend te houden. De uitdaging zit hem in het meester worden van het spel. Voor een meer casual speler is er te weinig om het interessant te houden. De blauwdruk voor een hele goede Dissidia is gelegd met 012 en om hiervan af te stappen is een stap terug.


  • Auteur: Merijn Adriaanssen | Genre: Actie/RPG | Release: 05-02-2018 | Uitgever: Square-Enix | Ontwikkelaar: Tecmo Koei
    Graphics: 8.5 | Geluid: 8.5 | Gameplay: 7.0 | Besturing: 6.0 | Replay: 6.0
    6.8
    + Audiovisueel uitstekend
    + Hoofdpersonages/eindbazen uit Final Fantasy geschiedenis
    + Veel verschillende vechtstijlen
    - 3v3-principe is erg chaotisch
    - Speler opwaarderen om meer van de story mode te zien
    - Te weinig content

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx