Opnieuw bibberen van de angst
Na 2 eerdere, succesvolle delen heeft Electronic Arts de mannen van Visceral Games weer aan het werk gezet. Dead Space 3 is namelijk een feit. Men is afgestapt van het multiplayerconcept van deel 2 en ditmaal krijgen we een online co-op.
Isaac is in deel 3 weer terug gekeerd. In de eerdere delen was hij nog alleen de held maar in Dead Space 3 wordt hij ondersteund door sergeant John Carver. De roodhelm strandt met Isaac Clarke op de vijandelijke planeet Tau Volantis. Deze planeet zou wel eens een grote rol kunnen spelen in de strijd tegen de Necromorphs. Isaac moet hierbij op zoek naar antwoorden en wel in ijskoude omstandigheden. Vijanden zijn dodelijker en intelligenter dan ooit, waaronder de nieuwe Necromorphs en diverse gigantische eindbazen.
Dead Space 3 brengt niet alleen een nieuwe online co-op maar brengt ook diverse nieuwe features. Zo sprak ik al over de nieuwe omgeving, waarin je letterlijk kunt bevriezen in de koudheid van de Tau Volantis, maar is ook het nieuwe weapon crafting een feature om niet zomaar aan de kant te schuiven. Met materialen die je onderweg vindt kun je je eigen wapens ontwikkelen, maar ook upgraden of zelfs objecten als ammo en health packs craften. Dit craften zorgt ervoor dat je creatiever om kunt gaan met tools die je onderweg vindt. Je wapens kun je middels het invullen van chip-slots verder verbeteren en uitbreiden.
Dead Space 3 meets Lost Planet
Verder lijkt Dead Space veel op haar voorgangers; rennen, beesten ontleden met je stampvoeten en flink erop los meppen. Zo nu en dan brengt Visceral Games enkele variatie in de gameplay door het compleet veranderen van de omgevingen. Zo beland je van de lineaire, claustrofobische omgevingen zo nu en dan ook in de sneeuwomgevingen waarin je moet opletten op je lichaamstemperatuur. Daarmee brengt men de speler ook iets meer vrijheid dan we gewend zijn. Tegelijkertijd brengt de minder claustrofobische sfeer toch wat minder angst dan in deel 1 en 2 het geval was. Tot dusver blijft deel 1 dan ook nog altijd het meest beangstigende deel. Toch moet gezegd worden dat met Dead Space 3 men wederom, waarschijnlijk, de meest beangstigende game van dit jaar heeft weten te bezorgen. De gameplay is wederom geweldig. Het rennen werkt prima en onder andere de zero-gravity feature is weer goed aanwezig. Het openen van deuren werkt ditmaal iets anders dan we gewend zijn, al is verder veel hetzelfde gebleven.
Goede campaign
Het verhaal bestaat uit 19 chapters, waarmee de game langer is dan voorgaande delen. Dit gaat wel ten kosten van de multiplayer modi uit deel 2. Deze vinden we ditmaal niet meer in de game. Het draait dus volledig om de campaign mode, welke je dus alleen maar ook samen online kunt spelen. John Carter staat je in deze game bij in de co-op. De game beschikt over een drop-in/drop-out co-op, waardoor je constant multiplayer sessies kunt joinen. Nadeel is dan wel weer dat je veelal een tijdje moet wachten totdat de speler die je joint een save checkpoint heeft bereikt. Echt drop-in/drop-out is de co-op dan ook niet helemaal. Je kunt natuurlijk ook je eigen verhaal continueren en andere spelers jou laten joinen. Tegenstanders verdubbelen hierdoor, maar het maakt de zoektocht veelal wel iets makkelijker. Jammer is dat het tweede karakter, John, een zeer beperkte rol speelt in het verhaal. Het draait dan ook nog altijd om Isaac, die duidelijk de hoofdrol heeft in het verhaal. Het spel brengt diverse modi waardoor je de campaign op verschillende manieren uit kunt spelen, zo ook op de klassieke manier. Echter is de vraag of je de game meermaals wel uit zou willen spelen. Er zijn enkele geheimen die je dan weliswaar kunt ontdekken, maar het lineaire uit het spel verdwijnt daarmee uiteraard niet, waardoor je vrijwel geheel dezelfde ervaring zult krijgen.
Dead Space 3 draait nog altijd op dezelfde grafische engine en ziet er nog altijd geweldig goed uit. De 3D grafische user interface is als deel 1 en 2 weer prima verzorgd, al zul je niet zien dat het spel er een stuk beter uit ziet dan Dead Space 2. De grafische effecten in de sneeuw zien er dan wel weer vernieuwend uit, net als de Necromorphs, die er weer ietsje gedetailleerder uitzien. Echt in het oog springend, of in het oor kun je beter zeggen, zijn de soundtracks van de game. Al vanaf het opstarten van de game en het bereiken van het hoofdmenu, zul je horen dat de game soundtrack van het spel ongelofelijk episch is. Je speakers zullen dan ook wat harder gaan rammelen wanneer je de volumeknop met plezier wat verder open zult draaien. Ook ingame klinkt alles prima, al zul je merken dat veel geluidseffecten simpelweg uit de eerdere delen zijn gehaald, al is dat niet eens echt onlogisch.
Omdat Dead Space nu co-op ook speelbaar is zul je merken dat je je een stuk meer op je gemakt zult voelen dan wanneer je alleen speelt. Het helpen van elkaar bij het bestrijden van vijanden maar ook het vinden van oplossingen en waypoints zorgen ervoor dat je in een team altijd wel een leider zult vinden en een aanhanger die mee zal leunen. Dat zorgt ervoor dat vooral beginners ver kunnen komen in de game zonder dat ze daarvoor de skills zullen hebben. Ook kun je chapters overslaan door spelers te joinen die al wat verder zijn dan jou. Tevens kun je items in je inventory uitwisselen waardoor je eventueel objecten kunt krijgen die je nodig hebt voor het craften van je nieuwe wapen. De nieuwe omgevingen en de geweldige soundtrack zorgen ervoor dat Dead Space 3 weer een nieuwe stap heeft gezet in de franchise. Het is jammer dat dit ten kosten gaat van de multiplayer modi uit deel 2, welke het zeker niet onverdienstelijk deden, en dat dit iets ten kosten gaat van het angstgevoel. Echter is Dead Space 3 kwalitatief weer een mooie stap voorwaarts met enkele goede, nieuwe features. Deel 4 lijkt daarmee dan ook een garantie.