Crysis

thumbnail

Wat we al voorheen wisten…

Iedereen zal weten dat Crysis tot dusver vooral bekend staat om diens grafische pracht. Het spel gaat dan ook al maanden door het leven als ‘de grafisch meest hoogstaande, en tevens ook zwaarste PC-game’ van 2007. De makers van het eerder verschenen Crysis zijn ditmaal terug dus met Crysis, maar is grafische pracht genoeg voor een uitstekende game?

Natuurlijk zijn uitstekende graphics niet direct garantie voor een hoogstaand resultaat. In tegenstelling tot het oudere Far Cry bezit Crysis een wat complexer en gevarieerder verhaal. De Noord-Koreaanse regering is er namelijk als de kippen bij om een afgelegen eilandengroep te barrikaderen als een asteroïde daar neer weet te storten. De Verenigde Staten zijn natuurlijk zoals altijd ook benieuwd en besluiten een groep Delta Force-soldaten naar het eiland te sturen om op onderzoek uit te gaan en de situatie na te gaan. Hiertoe behoort dus ook de speler in de game. De strijd breidt zich echter uit tussen beide landen en de VS en Noord-Korea komen in een mini-oorlog terecht waarbij de asteroïde als kern van het verhaal zal dienen. Deze weet namelijk open te barsten en buitenaards leven komt tevoorschijn op het eiland. Het ruimteschip dat boven de omgeving zweeft weet een immens groot krachtveld te ontwikkelen en bevriest grote delen van de regio. De klimaatsverandering die dat tot gevolg heeft start een nieuwe oorlog met het buitenaardse ras waarbij je geregeld terecht komt in de meest bizarre weersomstandigheden, waaronder sneeuwige omgevingen. De wereld slaat diens armen om elkaar heen om samen te werken en zo het einde van de wereld te voorkomen.

Nu klinkt dit natuurlijk weer als een 12 in een dozijn verhaal maar op zich is dit alles toch vrij variërend te noemen. In het begin land je op het eiland waarna je de vele Koreanen af zult moeten slachten, wat op zich al vrij pittig blijkt te zijn. Je nano-suit zorgt er echter voor dat je enige voordelen hebt gedurende de game. Je hebt namelijk de mogelijkheid om gebruik te maken van speciale abilities, waaronder extra snelheid, onzichtbaarheid, extra kracht en extra armor. Daarnaast bestaat ook nog de feature om speciale wapenmodificaties door te voeren, waaronder het aanbrengen van licht op je geweer, of het installeren van een demper. Echter kun je niet alle mogelijkheden van je suit gecombineerd gebruiken. Je zult dus na moeten gaan waar, en wanneer je een speciale optie dient te gebruiken. In de begin-intro zul je zien hoe je op een zeer innovatieve manier gebruik kunt maken van het suit en wat dit allemaal kan verwezelijken.

Crysis begint echt in een aloude Far Cry setting. Het eiland heeft veel weg van het eiland dat we kennen uit de eerdere Crytek productie, al krijgen we gedurende het spel natuurlijk steeds gevarieerdere omgevingen te verwerken. Daarnaast maken de physics de omgevingen een stuk levendiger dan voorheen. Bomen zullen barsten bij het geknal met je geweer, ontploffingen van auto’s en gevulde benzinetonnen zullen voorkomen. Planten en bebossingen reageren op jouw aanrakingen en zelfs auto’s stoeken op als je over lijken heen zult rijden. Verder kun je interactief objecten gebruiken die verspreid liggen over de levels. Zelfs takken van de bomen kun je gebruiken om daarmee te gooien. De uitstekende physics maken dit spel dan ook tot een zeer realistische game. Tevens zul je merken dat je niet doodgegooid wordt met ammo. Elke kogel is dus gewenst en dien je vrijwel altijd op te rapen, wil je niet zonder ammo komen te staan in het spel. De simpel gehouden controls die zowel in vehicles, op de grond als in een heli perfect werken maken daarbij wel weer erg aangenaam.

Geen game voor beginners

Ik vertelde al dat Crysis een vrij pittige game is. Zelfs in het begin lijkt het alsof je te maken hebt met slimme opponenten, en dat blijkt ook weldegelijk het geval te zijn. Ze verbergen zich veelal achter stenen en bosrijke gebieden en soms trekken ze in teams zelfs terug uit een omgeving om hulp te gaan halen of om assistentie te waarschuwen. De altijd schreeuwende tegenstanders zijn daarnaast ook nog eens moeilijk te spotten door de omgevingen en de objecten die veelal het zicht weten te belemmeren voor de speler. De A.I. is misschien dan niet perfect, maar maakt het de speler in vele tijden vrij lastig gezien de moeilijke omgevingen die je door zult moeten gaan. Ook zul je vaak de nodige rake schoten moeten lossen voor iemand het loodje legt. Het is dan geen one-shot-one-kill principe waarbij je al rennend de tegenstanders om kunt leggen. Tevens wijkt je crosshair ook ’n klein beetje uit waardoor het soms moeilijk is om op lange afstanden tegenstanders om te leggen. De steeds betere wapens weten dit stilaan gelukkig wel meer te voorkomen. Het spel is daarnaast een stuk vrijer gemaakt waardoor je niet meer door één lange,virtuele tunnel zult lopen. Het gevoel dat de game opwekt blijft toch ’n beetje ala de sfeer van Far Cry, al heeft men simpelweg heel wat punten weten te verbeteren, waaronder dus de genoemde vrijheid. Gezegd moet wel worden dat het vooral gaat om ’n wat bredere tunnel waar je doorheen loopt. De game blijft gewoonweg scripted, wat het zeker niet ’n game zoals S.T.A.L.K.E.R. maakt, wat ik kleinschalig toch wel ’n beetje had gehoopt.

We hebben het hier zeker niet over een game waarbij je je hoeft te schamen als je de nodige malen dood gaat in de singleplayer campaign. Het spel heeft een vrij hoge moeilijkheidsgraad en op de ‘normal’ stand is het al vrij pittig om je door al het geweld heen te wringen. Online zul je dan ook al gauw merken dat de opponenten soms heel wat andere vormen aan zullen nemen. Het nano-suit maakt het ook in de multiplayer zeer aantrekkelijk. Je zult dan ook veel spelers te werk zien gaan met de snelheidsfeature van het suit, maar ook wordt vaak gebruik gemaakt van de tijdelijke onzichtbaarheidstruck om je zo te verassen.

Het ziet er inderdaad niet slecht uit

Crysis ziet er zoals beloofd ontzettend mooi uit, zowel ingame als in de conversaties met medespelers in de singleplayer. Het spel mag dan wel zeer scherp en ongelofelijk zwaar zijn, het spel heeft zijn verwachtingen meer dan waar gemaakt. Echter moet gezegd worden dat werkelijk niemand, maar dan ook niemand het spel volledig in alle pracht goed kan draaien. Het heeft, wil je het spel minimaal grafisch op de hoogste resolutie met een ‘high’ detailstand draaien, een GeForce 8800GTS nodig als drijfveer. Bezit je minder, dan zul je gewoonweg weinig detail opmerken en is het spel grotendeels vergelijkbaar met huidige titels als Call of Duty 4. Hoe lager je het detailniveau zet, hoe minder draw distance zul je hebben en hoe hoger de altijd heilige framerate uit zal komen. Het niveau aan detail is overweldigend, maar jammer blijft natuurlijk dat niemand het spel op het hoogste niveau fatsoenlijk zal kunnen spelen. Crysis is wat mij betreft absoluut gemaakt voor de toekomst en zal over ’n half jaar ongetwijfeld weer ’n stuk beter lopen op de high-end PC’s die dan uitgebracht zullen worden, en komt dan misschien ook wat beter tot zijn recht.

Als je nagaat dat ook nog eens het geluid volledig in 3D gesimuleerd is en dat de wapens en de ondergrond zeer realistisch in de oren klinken, dan mag je toch wel spreken van een pittige, maar verder vrij perfect afgewerkte titel. Crysis is dan ook geen normale shooter en bezit ook qua gameplay een perfecte vernieuwing met de introductie van het nano-suit. Deze biedt vooral online de nodige interactieve gebruiksmomenten die kunnen zorgen voor veel bijkomend plezier. Daarnaast brengt het een gevarieerdere gameplay met zich mee waarbij spelers snel hun manier van spelen kunnen wijzigen, of juist hun geliefde speelwijze constant kunnen hanteren. Groot nadeel is en blijven de hoge systeemeisen. Heb je een wat mindere PC vergelijkbaar met het huidige mid-range segment, dan komt het spel simpelweg niet uit de verf en is het kwalitatief al direct niet meer hoogstaand voor de veelvragende speler. Daar waar het spel dan ook nog enkel door middel van de gameplay uit kan blinken is het concluderend een stuk minder als je geen monster van een videokaart en CPU in je systeem verwerkt hebt zitten. Overweeg je echter gebruik te maken van lagere settings en wil je de innovatieve gameplay zowel offline als online in mindere kwaliteit ervaren, dan is Crysis ongetwijfeld voor iedereen een game die het geld waard is.

  • 0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx