Het heeft even geduurd
Na de PC-versie al onder handen genomen te hebben kwam de RTS Command & Conquer: Red Alert 3, zoals de titel voluit luidt, ook uit op de PlayStation 3. Het is altijd maar de vraag of een Real Time Strategy game goed kan werken op de console. Games als EndWar gaven een geheel nieuwe dimensie aan het genre op de console, maar of het aloude standaard click-and-go concept ook functioneel werkend gemaakt kon worden op de PlayStation 3?
Elke fan van Red Alert zal weten dat het verhaal in deze nieuwe editie flinterdun is. EA heeft haar best gedaan er een spektakel van te maken maar het toch al niet al te denderende acteerniveau van deel 2 wordt in dit deel bij lange na niet gehaald. Het verhaal draait om een vernietigingsoorlog waarbij de Allies, de Sovjets en de Empire of the Rising Sun betrokken zijn. De Sovjets proberen geheel Europa in te nemen, maar de UK vormt nog een groot struikelblok in deze verovering. Tevens heeft keizer Yoshiro besloten met zijn ‘Empire’ de aanval in te zetten en de Sovjets naar het verleden te verbannen. Elke factie heeft zo haar eigen doelen: Verslaan, overleven, verdedigen en tactische doelwitten innemen om van daaruit een nieuwe aanval op te zetten. Allemaal tactieken die ook in de game zelf natuurlijk van groot belang zijn. Maar natuurlijk draait het zoals inmiddels wel bekend om het principe ‘ontwikkel een basis en units en bereid je voor op een aanval op de opponent’.
Uitstekende GUI gecombineerd met snel handelbare controls
Omdat de PC-versie natuurlijk heel anders, en veelal ook veel sneller en overzichtelijker speelt, heeft men een goed alternatief ontwikkeld waarmee ook de console editie goed speelbaar blijkt te zijn. Het gaat namelijk om een geïntegreerd vechtvenster waarvan gebruik gemaakt kan worden. In dit venster kun je in principe alles regelen. Van het bouwen van production structures tot het repareren van je Construction Yard. Het vormt de basis van veel handelingen die je zult moeten verrichten. Zo heb je het onafhankelijke gevechtsvenster waarmee je vooral gebouwen zult gaan produceren of gebruik zult maken van speciale krachten die tot je beschikking komen, maar zijn er ook de gepersonaliseerde schermen, waarin je units en/of gebouwen bepaalde bevelen kunt geven, kunt upgraden en verder veranderen. Het gevechtvenster werkt over het algemeen prima en is een goed alternatief voor de user interface die op de PC gebruikt wordt, maar is wel een stuk trager in gebruik als je beide versies naast elkaar zou leggen, maar dat weten we onderhand wel van een muis en keyboard. Deze kun je overigens ook niet gebruiken in combinatie met je PS3. Maar dat dit direct een nadeel vormt kan ongetwijfeld niet gezegd worden. EA heeft de controls namelijk zo ontwikkeld dat je het spel in een rap tempo kunt spelen en ook orders op een makkelijke manier kunt geven en daardoor dus ook een eigen tactiek kunt creëren, zij het dat deze iets pittiger toepasbaar zal zijn en vaak minder complexe vormen aan zal nemen als je op de PC zou doen. Het selecteren van een team gaat makkelijk. Je kunt gebruik maken van de select-on-screen optie, of simpelweg via een soort van selecteersysteem (middels een soort van crosshair) de desbetreffende units selecteren en eventueel koppelen aan een teamid. Omdat men ook knoppen heeft ingevuld met functies als ‘go back to base’ en ‘go to action’ zul je snel kunnen handelen en eventueel ook snel in kunnen grijpen indien nodig. Ook de minimap die via je controller aangeroepen kan worden zorgt voor een snelle navigatie, die deels vergelijkbaar is met die op de PC. Ook het gebruik van primaire en speciale vaardigheid middels het gebruik van de R1-toets en vierkantje werkt vaak lekker makkelijk en doeltreffend. Wat betreft de GUI en werking van de controls heeft EA dan ook de zaken op orde en je kunt al snel zien dat men de vaart in het spel heeft willen houden door deze overzichtelijk en toegankelijk te maken. De snelheid van de gameplay is echter niet toereikend aan die van de PC-versie, maar dat was ook wel te verwachten uiteraard.
Wat nieuw is aan Red Alert 3 in vergelijking met vorige delen is misschien voor de meeste al tijden duidelijk, al wil ik enkele voorbeelden niet onthouden. Zo heb je de aloude ervaringsniveau’s van units, het innemen van gebouwen met infantrie waardoor deze misbruikt kunnen worden als fort, de kistjes die zo nu en dan voorkomen en je een leuk presentje schenken, maar zijn er ook nieuwe gameplay elementen toegevoegd. Zo kun je vanaf heden namelijk je basis en diverse andere gebouwen op het water plaatsen. De zee is dan ook een belangrijk component in de game en is vaak nuttiger dan bijvoorbeeld het luchtruim of het land. Vooral dat laatste kan in sommige gevallen van uitermate weinig betekenis zijn, wat in deel 1 en 2 juist de basis betekende voor een sterke fundering.
Verder heb je ook nog de co-commandanten die je ondersteunen in gevechten. Zij vormen een soort van tweede geheel dat jou ondersteunt bij aanvallen, maar soms ook bij het verdedigen (al is dit in mindere mate het geval). Oleg, Shinzo en Lissette zijn dan ook enkele voorbeeldcommandanten die je kunnen begeleiden in de strijd. Je kunt ze een viertal coöp-commando’s geven die bestaan uit het maken van aanvalsplannen, het direct aanvallen van een doel, het innemen van een positie en het bevel over zichzelf voeren. Online kun je de co-commandant vervangen voor een daadwerkelijke speler. Tevens kun je online gebruik maken van diverse multiplayer modi als Quick match en Custom match. Ook de skirmish mode, waarbij je simpel gezegd vrijuit kunt spelen met eigen ingestelde opties en mogelijkheden, is natuurlijk aanwezig in deze versie. Ook nieuw zijn de topgeheime protocollen. Hierbij kun je ondersteuningskrachten kopen en inroepen die voor diverse segmenten bruikbaar kunnen zijn in zowel de aanval als in tactisch opzicht.
De chicks uitgelicht
Wat daadwerkelijk nieuw is in de PlayStation 3-versie van de game zijn de extra schermen die opgeroepen kunnen worden. Behind the scenes, bloopers, de Girls van C&C Red Alert 3 en een soundtrack playlist zijn enkele interessante mogelijkheden van de game waar je gebruik van kunt maken. Ook extra maps zijn in deze versie aanwezig, maar echt een grootse toegevoegde waarde heeft de exclusieve content allemaal niet. De extra toevoegingen die grotendeels dan ook betrekking hebben op de niet al te denderend presterende cast typeren dat de game niet echt de serieuze kant op is gegaan en dat is misschien wel wat jammer. De toch baanbrekende oorlog tussen de Sovjets en de Allies uit deel 2 was nog enigszins serieus te nemen, maar in deel 3 zien we weinig van die serieuze opvattingen terug, wat het dan ook vooral tot een lachwekkend schouwspel maakt, in plaats van serious business. Ook de opvatting van de tutorial maakt al snel duidelijk dat je het allemaal niet te serieus moet nemen met dit spel.
Maar dat neemt niet weg dat EA een kwalitatief goed product op de markt heeft gezet met Red Alert 3 voor de PS3. Het wachten heeft ervoor gezorgd dat de PS3-bezitters een verbeterde versie van de game mogen verwachten die grafisch beter is dan de Xbox 360 editie en zelfs zeer dicht in de buurt komt van de PC game. Het spel loopt uitermate soepel, ook bij veel events on-screen en is audiovisueel ook weer fantastisch. Hell March 3 klinkt als vanouds met een wat moderner sfeertje en ook de Soviet March straalt veel sfeer uit. Ingame ziet alles er wat over-the-top, maar zeer acceptabel en modern uit en ook de strijdgeluiden zijn goed en in de sfeer van Red Alert 2. De gameplay en de controls die erg goed uitgebalanceerd zijn maken deel 3 dan ook op de PS3 een game die uitermate goed geschikt is voor de fans van Red Alert, maar ook toegankelijk voor de nieuwkomers is.