Column: Sony en hun “date”

thumbnail

Al enige tijd is er sprake van een nieuwe console generatie. Microsoft plaatste het startschot met zijn Xbox360, Nintendo doopte de Revolution om naar Wii en lijkt nu dicht bij een release te komen. Maar hoe zit het met die andere grootte jongen? De Playstation 3 van Sony, volgens de fans (of beter gezegd, fanboys) de beste console ooit, alhoewel.. zelfs de fans zien het af en toe niet meer zitten.

• Sony heeft de afgelopen maanden vrachtwagens vol stront en negatieve publiciteit gekregen. Om er een aantal op een rijtje te zetten:

• De kosten van de Playstation 3 zouden zo hoog liggen dat een console voor een 500 a 600 euro de toonbank over gaat en hier nog een enorm verlies op geleden wordt.

• De grafische kwaliteiten, zouden ondanks de langere ontwikkelperiode niet “schokkend” beter zijn dan die van Microsofts Xbox360.

• Stelen is niet goed, en toch is dat wat Sony doet. Ze halen de force feedback uit hun controller en vervangen die door een motionsensor. Puur toeval had Nintendo de controller van de Wii hier ook van voorzien.

• De games zouden daarnaast ook nog te duur en te moeilijk te ontwikkelen zijn, hierdoor zouden ontwikkelaars afhaken.

• En als laatste gerucht wilde Sony het doorverkopen van spellen aan band leggen. Dit wilde men bereiken door licenties te verkopen en zo de fysieke schijfjes als Sony’s eigendom te houden. Dit zou vooral het verhuren en doorverkopen door bijvoorbeeld videotheken enorm moeten beperken. Iets wat op veel kritiek stuitte.

Hoewel de bovenstaande punten allemaal geruchten zijn, sommige met meer waarheid dan andere werpt al deze negatieve publiciteit zijn vruchten af voor de concurrenten. Er wordt al gesproken over een droomcombinatie de “wii60”. Zelfs de website die aangeven fanboys te zijn, halen Sony door het slijk. Zo verscheen er een filmpje op deze website: Klik, waarin Sony weer eens negatief in het daglicht staat.

Maar maakt dit alles de console slechter? Eigenlijk niet, de console op zichzelf zal gewoon werken en functioneren als een spelcomputer. Ook komt de prijs van de Playstation 3, even uitgaande van de 600 euro versie redelijkerwijs in de buurt van de releaseprijs van zijn voorganger. Maar dit geld alleen voor Europa, vrees ik. De slechte stand van de Dollar tegenover de Yen zal in de Verenigde Staten zijn tol eisen en mogelijk de prijs nog eens opdrijven.

Natuurlijk ben ik geen financieel expert, ik heb zelfs geen console, sterker nog, ik zou er ook nooit een willen. Een 600 euro’s voor een dedicated gamebak heb ik er niet voor over, hoeveel home theatre functies er ook ingepropt zijn. Sony voert de veldslag echter op de verkeerde manier. Nog nooit is er een oorlog gewonnen dankzij slechte propaganda. Dit bewijst wel weer dat de pen machtiger is dan het zwaard en Sony toch heel snel moet komen met enkele positieve nieuwsberichten over de console. Hoe dan ook mensen trekken zich dit soort berichtgeving aan en zullen hierdoor hun mening gaan vormen. Gerucht of gewoon een keihard feit doen er hier niet toe. Op moment lijdt Sony en hun Playstation 3 gezichtsverlies en geen fanboy op de wereld die daar wat aan kan doen.

Mochten alle geruchten desondanks waar zijn, dan vrees ik dat de release van de Playstation 3 de grootste anti-climax van het jaar wordt en er heel wat gedaan moet worden wil Sony zijn positie op de consolemarkt houden. Om het nog maar een keer te vergelijken met een slagveld; een generaal die weet dat het moraal van zijn troepen laag is, doet er verstandig aan terug te trekken en te wachten in plaats van ten strijde trekken.

 • 0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx