Brink

thumbnail

Tweemaal hetzelfde

Het komt niet vaak voor dat je tijdens ‘n presentatie van Brink genoemd wordt door de CEO van Splash Damage. Het overkwam ons tijdens de tweede presentatie van de game op de GamesCom. We kwamen namelijk voor de tweede maal de game bekijken en dat vond de CEO vrij noemenswaardig en opvallend. Hij zag ons de dag ervoor al en onze gezichten stonden blijkbaar nog in zijn hoofd geprint. Maar waarom zou je in godsnaam tweemaal naar dezelfde presentatie gaan? Simpel. Brink was namelijk wat ons betreft ‘de meest indrukwekkende’ game die we in presentatievorm hadden gezien.

Het is natuurlijk altijd lastig als mensen voor de tweede maal een game komen bewonderen. CEO en Game Director van Brink, Paul ‘Locki’ Wedgwood kon dan ook niet tweemaal met dezelfde grappen komen, maar zijn enthousiasme maakt heel veel goed. De manier waarop hij Brink presenteerde was gewoon een genot op zich. Splash Damage kennen we natuurlijk van Enemy Territory. Het succes van dit spel lijkt indrukwekkend, maar het spel bleek echter een mislukking door de singleplayer, en werd daardoor gratis uitgebracht als multiplayer game. Dat het spel per toeval eigenlijk meer dan succesvol werd was vooral te wijten aan het gratis beschikbaar stellen van de titel. Nu komt men met een geheel nieuwe game welke uitgebracht zal worden door Bethesda Softworks, welke mindere kwaliteit nooit accepteren, en dat lijkt ook niet het geval te zijn met Brink.

Het spel was eigenlijk nog vrijwel onbekend voordat de beurs startte. Echter kregen we ’n forse gameplay video voorgeschoteld, waarbij de game gespeeld werd door de CEO van het spel zelf. En wat hierbij vooral opviel is dat deze enkele belangrijke, nieuwe aspecten met zich meebrengt. Het betreft een first person shooter welke enkele handige moves met zich meebrengt. Zo kun je over de grond sliden, maar kun je ook over objecten heen klimmen. Het kwam ’n beetje over als de manier van springen en glijden in Mirror’s Edge, maar ingame ziet het er toch zeer gelikt uit. Je kunt je slide snel afbreken tijdens actie en snel in ’n hoekje duiken om zo cover te zoeken, en dat lijkt fantastisch te gaan werken. Brink maakt echter ook gebruik van een uitermate geavanceerd customize systeem. Je karakter kun je namelijk op vele manieren aankleden, maar dit zal ook invloed hebben op de verdere gameplay. Besluit je namelijk om een dikke patser te maken met spieren die dikker zijn dan die van Arnold Schwarzenegger in het kwadraat, dan zal dit ook invloed hebben op de springhoogte en snelheid van je character. Maak je echter een relatief dun gespierde kerel, dan zal deze minder weerbaar zijn voor aanvallen van de tegenstander. Het is maar net waar je voorkeur ligt natuurlijk.

On-the-fly je class veranderen

In Brink zul je tijdens het spelen gebruik moeten maken van een zeer innovatief experience systeem. Je kunt namelijk on-the-fly wisselen van class. Dit zal nodig zijn tijdens het uitvoeren van mini-missies, zoals het opblazen van ’n deur, het nemen van een shortcut, het plaatsen van een turret, of het uitvoeren van een engineer-opdracht. Elke mini-missie is gekoppeld aan een hoeveelheid XP welke je kunt binnenhalen, maar je kunt ook je teammaten een en ander laten uitvoeren. Het spel biedt een co-op limiet van maarliefst 8 personen, met drop-in, drop-out support, waardoor constant spelers toegevoegd en vervangen kunnen worden, terwijl het spel al aan de gang is.

Leeg scherm vol actie

De shooter oogt op het eerste gezicht uitermate goed. Een vergelijking met Killzone 2 zal ik nog niet direct maken, maar men komt zeker in de buurt. Het main menu beloofde wat mij betreft weinig goeds, maar ingame zag het er kleurrijk en vrij realistisch uit. Vooral de lucht en de horizon oogde prachtig, en de wapens, zoals die ook zo geweldig uitgewerkt zijn in Killzone 2, waren subliem, net als de omgevingen, de tegenstanders en de actie. Het geluid dat men vrij hard aan had staan zorgde voor een uitermate goede en gewelddadige sfeer vol actie, en dat zorgde dan ook voor die ambiance die vergelijkbaar is met die van Killzone 2, al is dit spel een stuk minder grauw en meer gebaseerd op realistischere omgevingen. Ook opvallend is dat het scherm ingame zo goed als leeg is. Je zult namelijk zien dat je HUD enkel bestaat uit ’n crosshair. Je class-changer kan aangeroepen worden, maar is ingame verder onzichtbaar, net als de ammo-indicator en andere mogelijke interfaces die je geregeld verwacht in een shooter. Waarschijnlijk zullen deze ook afwezig blijven in de uiteindelijke game.

Iets waar ik vooral bang voor was bij het zien van dit spel was toch wel de lineaire gameplay. Want de vrijheid leek me vrij beperkt, alhoewel je wel shortcuts kon nemen, en soms kon kiezen tussen links en rechts. Uiteindelijk kwam je echter altijd op hetzelfde eindpunt uit, maar de CEO garandeerde ons na de vraag dat van lineairheid geen sprake zal zijn. Vrijheid zal er dus genoeg zijn. Tenminste, dat hopen we maar.

Het lijkt erop dat Brink één van de meest opvallende shooters van 2010 zal gaan worden. De texture kwaliteit van de graphics is nog niet 100%, maar verder heb ik weinig te klagen over het spel tot dusver. Brink lijkt een shooter die veel nieuwe mogelijkheden zal brengen, waaronder het customize gedeelte, welke ook invloed zal hebben op de gameplay, en het class-verandersysteem gekoppeld aan XP-waarden. Een shooter om in de gaten te houden, want dit wordt ongetwijfeld ’n topper!


  • Jeroen Janssen / FPS / 24-08-2009 / Bethesda Softworks / Splash Damage

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx