Blood Bowl 3

thumbnail

Een combinatie van American football en het welbekende Warhammer universum? Klinkt als een vreemde mix maar toch werkt dit concept al enkele jaren vrij goed in de Blood Bowl reeks. In 2009 kwam het eerste gedeelte uit en werd overwegend positief ontvangen. Alweer zo’n acht jaar geleden werd Blood Bowl 2 uitgebracht en ontwikkelaar Cyanide vond het wel weer tijd voor een derde deel in de serie. Het concept blijft uiteraard steeds hetzelfde, de vraag is dan ook of dit derde deel wel echt een toevoeging is of dat we FIFA praktijken krijgen waarbij het eigenlijk allemaal hetzelfde is alleen met wat kleine updates.

Dobbelen voor de winst

Blood Bowl 3 is, net zoals zijn voorgangers, een turn based strategie game gebaseerd op een bordspel. Dus in tegenstelling tot de Madden games van EA speelt dit zich af zoals een bordspel. Dat betekent dat je stappen zet en acties uitvoert met dobbelstenen en niet real-time rent met jouw spelers. Meer dan ooit tevoren speelt strategie (en wat geluk) een rol bij het winnen van een wedstijd. Elke actie die je doet zorgt ervoor dat er dobbelstenen worden gegooid. Loop je bijvoorbeeld langs een tegenstander dan wordt er automatisch gedobbeld met de dobbelstenen. Is jouw getal hoger dan die van de tegenstander, dan loop je zonder problemen door. Maar als dat getal lager is dan krijg je een schop of duw van de tegenstander en valt jouw speler op de grond, beurt voorbij. Dit kan er dus voor zorgen dat jouw goed bedachte strategie compleet in het water valt omdat je faalt om iets heel simpels, en dat kan enorm frustrerend zijn.

Natuurlijk is vechten een groot onderdeel van Blood Bowl 3 en dit werkt ook met dobbelstenen, alleen wat uitgebreider dan een normale loopbeweging. Zodra je aanvalt (of verdedigd) is het belangrijk om te kijken naar de statistieken van de tegenstander. Als jouw speler qua statistieken sterker is dan zijn directe tegenstander dan is de kans groter dat de dobbelsteen gunstig dobbelt. Het is dus af te raden dat wanneer jouw speler bijvoorbeeld een kracht heeft van 3 en de tegenstander een kracht van 6 dan is het niet aan te raden om aan te vallen. Echter door de dobbelstenen heb je wel altijd een kans om toch te winnen, hoe klein die kans ook is. Dit soort gameplay zie je bijvoorbeeld terug in een spel zoals Baldur’s Gate 3 en kan voor hilarische, en frustrerende, situaties zorgen. Hoewel de basis van Blood Bowl vrij makkelijk is, is het daadwerkelijk winnen van een wedstrijd dat zeker niet. De onderliggende gameplay is enorm tactisch waardoor je bij elke zet goed moet nadenken of dat wel een slimme is. Binnen een paar zetten kan een potje compleet kantelen en lijkt een zeker lijkende winst opeens uit je vingers te glippen. Deels heeft dat te maken met jouw strategie maar ook zeker te maken met geluk. Alleen al het gooien van de bal naar een medespeler kan finaal misgaan als de dobbelstenen net verkeerd dobbelen. Maar dit gebeurt uiteraard ook bij jouw tegenstander en voelt het eigenlijk nooit als écht oneerlijk.

Veel rassen

Maar om te beginnen is het belangrijk om jouw eigen team te maken. Omdat Blood Bowl 3 zich afspeelt in het universum van Warhammer zijn deze teams nou niet je standaard mens tegen mens. In totaal zijn er 12 verschillende rassen waar je uit kan kiezen, denk hierbij aan Black Orcs, Dark Els, Dwarves en de smerig uitziende Nurgle. Elk ras heeft zijn voor- en nadelen en aan jou de keuze welk ras het beste bij jouw speelstijl past. Doordat er zoveel rassen zijn heb je dus alle vrijheid om uit te zoeken welk ras het fijnste speelt. Zodra je eenmaal je team hebt aangemaakt kan je beginnen met wedstrijden spelen, online en offline. Jouw team krijgt een beetje geld waar je vooral cosmetische items kan kopen zoals cheerleaders of andere pakjes. Met ander geld is het mogelijk om versterkingen te kopen voor je team. Betere spelers voor bepaalde posities of bonussen tijdens bepaalde onderdelen van een wedstrijd. Hiermee geeft Blood Bowl je de mogelijkheid om jouw eigen team flink uit te breiden en helemaal naar wens te maken. Al gauw ben je al vele uren bezig om jouw potje ongeregeld het meest gevreesde team van allemaal te maken.

Nu is American football niet populair onder het grote publiek dus zijn de regels soms best lastig om te volgen. Gelukkig heeft ontwikkelaar Cyanide hieraan gedacht en hebben ze een korte maar effectieve tutorial beschikbaar gemaakt voor je. Je leert hier niet de strategische in’s en outs van deze sport maar geeft je wel genoeg informatie over de basis van het spel. De enige manier om punten te verdienen is het scoren van een touchdown, wat heel simpel betekent om de bal over de achterlijn van de tegenstander te lopen. Na een paar minuten is de basis wel duidelijk en kan je losgaan in wedstrijden. Voor de spelers van de voorgaande delen is het een bekend verhaal en kan je direct beginnen met spelen. Hier zit echter ook meteen het pijnpunt van Blood Bowl 3. Omdat het concept precies hetzelfde is als deel 2 van acht jaar geleden is er ook weinig nieuws te bekennen. De graphics zijn uiteraard geüpgrade en er zijn wat nieuwe rassen toegevoegd maar verder is het eigenlijk hetzelfde spel. De graphics verdienen eigenlijk nog wel een extra compliment, niet per se omdat deze zo hoogstaand zijn maar wel vanwege het vormgeven van de omgeving en de rassen. Alles ziet er gedetailleerd en piekfijn uit waardoor je af en toe even flink inzoomt om goed te kijken hoe goed de spelers eruitzien. Vooral de korte filmpjes wanneer je een aanval of blok uitvoert op je tegenstander zijn een genot om naar te kijken. Het bloed vliegt alle kanten op terwijl de spelers met elkaar op de vuist gaan.

In het begin van deze recensie vroegen we ons af of Blood Bowl 3 echt een toevoeging is op de serie of dat het eigenlijk meer van hetzelfde is. Qua graphics en teams is het zeker een aardige upgrade geworden vergeleken met het vorige deel, maar het concept en de gameplay is in principe onveranderd gebleven. De onderliggende gameplay zorgt voor veel strategie en geeft je een hoop uitdaging. Het is intussen acht jaar geleden dat deel 2 uitkwam dus het is de ontwikkelaar vergeven dat er geen baanbrekende verandering doorgevoerd zijn. Zowel veteranen van de serie als nieuwkomers zullen met Blood Bowl 3 prima uit de voeten kunnen.


  • Auteur: Daan Nijboer | Genre: Strategie | Release: 23-02-2023 | Uitgever: Nacon | Ontwikkelaar: Cyanide
    Graphics: 8.0 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 7.0 | Besturing: 6.5 | Replay: 7.5
    7.0
    + Heel strategisch
    + Vormgeving
    + Grappig
    - Meer van hetzelfde
    - Dobbelstenen kunnen frustreren
    -

    5 1 stem
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    2 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties
    Z@3 Redrum
    Lid
    2983
    1 jaar geleden

    Ooit deel 1 gespeeld. Zal vooral in de US populair zijn maar vond ‘t niet heel geweldig.

    OrbitingDeath
    Lid
    417
    1 jaar geleden

    Wil deze zeker wel eens uitproberen, nooit veel met deel 2 gedaan, maar concept blijft leuk.


    Naar boven
    2
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx