Terug naar de tijd van de piraten
Sinds de huidige generatie consoles uit zijn gekomen worden we elk jaar weer getrakteerd op een nieuwe Assassin’s Creed game. Daar waar het eerste deel vrij veel afwijkt van het laatste deel, is Ubisoft ook ditmaal een wat andere weg ingeslagen. Ditmaal is zelfs de setting veranderd. Speel piraatje in deze nieuwe game en plunder zoveel als je plunderen kan.
De game speelt zich uiteraard weer af in het verleden. Ditmaal keren we terug naar het jaar 1715, waarin corruptie de boventoon voert. Alle piraten zorgen ervoor dat schatten geplunderd, plantages beroofd en schepen gekaapt worden. Legendarische legendes als Blackbeard worden gevreesd maar gevreesd moet er ook worden van Edward Kenway. Kenway is niet alleen een piraat, maar is ook lid geweest van de assassins. Hij is dus niet alleen handig met zijn zwaard, maar kan ook stealthy te werk gaan. Veel leuke ingrediënten dus voor een fantastische game.
Deze Assassin’s Creed game biedt de meest grootse omgeving die we tot dusver hebben mogen verkennen. Met maarliefst 75 verschillende locaties valt echt elk eilandje te verkennen. Op de een vind je een schatkist, de ander is bewoond door vijanden en weer op andere eilanden vind je bosrijke gebieden met allerlei dieren en wie weet ook vijanden. De missies in de game zijn gevarieerder dan ooit. Het concept van Assassin’s Creed is gelukkig niet overboord gegooid, waardoor je nog zeker de nodige malen stealthy te werk zult moeten gaan. Verstop jezelf in hoog gras en bosjes groen, en steek je messen ongezien in de lichamen van je opponenten. Vooral in het begin zul je zien dat de game wat weg heeft van de eerdere games, maar al snel zul je merken dat de avonturen op zee ook erg interessant zijn. Wat mij betreft zijn de missies in deze game niet alleen uitdagender en spannender dan in eerdere titels in de franchise, maar zijn ze ook meer gevarieerd dan ooit. Niet meer simpelweg van A naar B, wat moorden en weer terug. Het is achtervolgen, moorden, weer terug naar je schip, slagen op zee uitvoeren, en weer terug op land om daar te roven. Niet alleen de missies zijn gevarieerd, maar ook de omgevingen. Elk eilandje heeft zijn eigen typerende eigenschappen en schaal waardoor je constant nieuwe geheimen weet te ontdekken. Zoals je van piratengames gewend bent vind je ook schatkaarten en geheime brieven die via een flessenboodschap verstuurd zijn en aangespoeld zijn. De grootse mogelijkheden, maar vooral ook de kleine, niet vergeten details, maken de gameplay beter dan ooit.
Plunderen en upgraden
Het jatten van bezittingen bij plantages is een manier om geld te vergaren, maar ook simpelweg tegenstanders omleggen en hun bezittingen jatten, of juist schatten vinden en het beroven van andere schepen zijn manieren om geld te verdienen en uit te geven aan upgrades. Deze upgrades kunnen dienen voor je eigen karakter in de vorm van nieuwe zwaarden, geweren en uitrustingen, maar ook je persoonlijke schip, de Jackdaw, kan upgrades ontvangen. Van zijwaardse kanonnen tot een betere bepantsering, maar ook sierlijke toevoegingen, je kunt het zo gek niet verzinnen. Je zult dan ook nooit klaar zijn met upgraden. Het upgraden is broodnodig gezien de vijanden, die kunnen variëren van kleine bootjes tot grootse monsterschepen die je liever ontwijkt. In vijandige gebieden is het dan ook zeker opletten, aangezien je van alles tegen kunt komen. Met je verrekijker kun je analyseren hoe sterk een tegenstander is, en wat zijn bezittingen aan boord inhouden. In je tochten kun je bemanningsleden oppikken die in het water zijn gestrand. Hoewel er wel erg regelmatig bemanning uit het water gevist kan, is ook dit wel weer een grappige toevoeging om zo je crew uit te breiden.
Na het spelen van deze game zou je bijna vergeten wat allemaal mogelijk is wat betreft gameplay. Het is allemaal zo diepgaand en naast het hoofdverhaal zijn er diverse zijwaartse richtingen die je op kunt gaan. Het ontdekken van de game zal je dan ook tegen de 100 uren kosten, wat op zichzelf al vrij opzienbarend is. Of je alles echter wilt ontdekken is de vraag, maar interessant is vrijwel alles wat je tegenkomt. De belangrijkste steden zijn Kingston, Havana en Nassau, Bahamas. Hier zullen dan ook de meeste missies zich afspelen, al blijft het daar uiteraard niet bij. Het spel biedt dan ook echt spelers de spirit om te verkennen en ontdekken, iets wat natuurlijk kenmerkend is aan piraten. Liefhebbers van games als Risen 2, hoewel dat meer een RPG is dan Assassin’s Creed, zullen merken dat dit ongetwijfeld een game is naar hun hart.
Het is bijna bezopen dat de game ook nog een multiplayer kent. De singleplayer campaign alleen al zal je helemaal opzuigen maar als dit voor jou nog niet genoeg is, kun je online nog aan de gang. Je kunt zowel samen- als tegen anderen vechten. Nieuw is de GameLab feature, waarin je door speler samengestelde game types kunt spelen. De regels en bonussen die je kunt verdienen richten spelers naar eigen voorkeur in. Natuurlijk zijn hierin ook de assassin ingrediënten weer volop aanwezig. De diverse multiplayer maps en personages die je kunt kiezen maken dat de game ook wat dat betreft genoeg mogelijkheden te bieden heeft.
Ongelofelijke looks
Het is bijna ongelofelijk hoe goed Assassin’s Creed: Black Flag eruit ziet. De omgevingen zien er niet alleen overweldigend uit, maar ook de personages, de schepen, het water en de tegenstanders zien er geweldig gedetailleerd uit. Hetzelfde geldt voor de gebruikersinterface, die wat weg heeft van de Tiles-look van FIFA 14. Ook qua sfeer past alles prima bij elkaar. Bemanning zingt terwijl je met je schip aan het varen bent, de opzwepende soundtracks op zee en op spannende momenten zijn daarnaast ook prima. Eigenlijk valt er vrij weinig op te merken wat betreft Assassin’s Creed: Black Flag. De nieuwe ambiance zal zeker even wennen zijn voor de echte stealthy assassins, maar dit is nu eenmaal de weg die men in is geslagen, en dat is een goede weg wat mij betreft. Enige minpuntjes in de game zijn de physics, die nog altijd niet geweldig zijn. Zo nu en dan reageren de controls in combinatie op de omgevingen niet zoals je wilt. Wil je snel weg rennen, maar ren je per ongeluk ergens tegenop, dan zal er geprobeerd worden te klimmen, of wanneer je op een schip wilt vluchten, dan spring je per ongeluk weer de netten in. Dat soort kleine probleempjes zijn er eigenlijk al vanaf deel 1, en vallen vrijwel niet te voorkomen. Toch blijft het zo nu en dan een klein puntje van kritiek. Verder is de A.I. ook niet bijster slim. Achtervolgingen, tegenstanders die je vanaf 1 meter afstand in de bosjes nog niet opmerken, en ook achtervolgingen worden veelal niet echt bijster slim uitgevoerd door je tegenstanders.
Na Risen 2 hebben we de laatste tijd niet veel goede piratengames meer gezien. Assassin’s Creed: Black Flag is echter zo’n game die de eer hoog weet te houden voor het genre. De variatie aan zowel de missies als de omgevingen is werkelijk fenomenaal. Black Flag is een piratengame zoals een piratengame zou moeten zijn; Veel verkennen, plunderen en natuurlijk veel zwaardgevechten. Voeg daar de RPG-elementen- en de stealth-elementen aan toe, en je hebt een prima verhaal dat tegen de 100 uren aan vermaak op kan leveren.