Apex Legends Season 4 Assimilation

thumbnail

Op het eenjarige jubileum van Apex Legends komt Respawn Entertainment met het vierde seizoen: Assimilation. De grootste en mogelijk meest interessante uitbreiding tot nu toe en een goede reden om de game de aandacht te geven die het verdient. Het Battle Royale genre domineert de afgelopen jaren als meest populaire genre met miljoenen spelers. Fortnite en PUBG zijn natuurlijk de grote jongens en toen Respawn Entertainment een jaar geleden Apex Legends uitbracht, kwam dit dan ook als een totale verrassing. De makers van de Titanfall serie hebben veel ervaring met first person shooters en dit zag je al terug in de eerste iteratie van de game. Super degelijke graphics, snelle verslavende gameplay en een unieke draai op het genre. Tijdens de launch zagen we dan ook miljoenen spelers naar Apex Legends overstappen, maar een jaartje later zijn deze aantallen helaas wat gezakt. De game zit het slimst in elkaar van alle Battle Royale games en topt naar mijn mening alle andere Battle Royale titels. Waarom weet deze game dan niet alle harten van alle spelers meteen te stelen? Het bevat één groot obstakel, wat dat is lees je in deze review.

Nog even terug naar de basis

Apex Legends is een Battle Royale game waarbij 20 squads van 3 spelers het tegen elkaar opnemen om als laatste over te blijven in een grote arena die om de zoveel tijd steeds kleiner wordt. Elke speler kan zijn eigen Legend (held) kiezen die elk net weer even anders speelt. Dit zorgt eigenlijk voor een interessante mix van een helden first person shooter zoals Overwatch en een Battle Royale game als Fortnite. Het limiet van de 60 spelers en het feit dat je samenwerkt in een squad, maakt dit een super snelle game waar de potjes relatief kort blijven. Ook zorgt dit ervoor dat je als je echt goed samenwerkt, je elkaar ook weer terug kan brengen. Dit zorgt dan ook voor mooie adrenalinevolle momenten waarbij een speler zijn andere twee teamleden weer terug tot leven probeert te brengen. De diversiteit bij de Legends voegt ook een hoop strategie toe qua interactie tussen de Legends en wat mogelijk de beste combinaties zijn. Het is knap dat hier geen duidelijk antwoord op is, want dat betekent dat de Legends flink goed uitgebalanceerd zijn zonder allemaal op elkaar te lijken. Met elk seizoen, nieuwe held en wapen verschuift de balans weer en ontstaan er nieuwe strategieën en zul je dus altijd flexibel moeten zijn om je speelstijl aan te passen.

De tactieken en strategieën hangen dan ook erg af van duidelijke communicatie tussen de spelers. En iedereen die wel eens een populaire shooter online heeft gespeeld, kent het grote nadeel van de noodzaak van een microfoon. Schreeuwende spelers en een hoop gedoe en hier heeft Respawn gelukkig een goede oplossing voor gevonden met het Ping Systeem. Met een enkele druk op een knop kun je namelijk alles waar je cursor op dat moment overheen gaat aanvinken voor je teamgenoten. Het roept dan ook afhankelijk van wat het is wat je aanwijst de juiste tips naar je teamleden. Een systeem wat vaak zelfs sneller werkt dan iets proberen uit te leggen via je microfoon. Een briljante toevoeging dus, waarmee alle minpunten van een game waarbij teamwork noodzakelijk is, hier niet van toepassing zijn.

De nieuwe Legend Revenant

Een nieuw seizoen is niet compleet zonder de toevoeging van een nieuw speelbare Legend. De Revenant, een boosaardige robot ninja, wordt op een indrukwekkende manier geïntroduceerd. Een slicke paar minuten durende cutscene laat zien dat er niet te spotten valt met de Revenant. Een punt waar menig andere game met een focus op helden van kan leren. De afgelopen 12 maanden dat de game uit is, heeft voor een mooi aantal extra helden gezorgd. Hierdoor is de keuze dan ook erg ruim en verschillen wonderbaarlijk de Legends ook nog steeds flink van elkaar. Ze hebben elk een tactische aanval, een passieve vaardigheid en een Ultimate. De Revenant kan bijvoorbeeld 2x zo hoog klimmen en zijn gehurkte loopsnelheid is even hoog als zijn gewone loopsnelheid. De andere 2 vaardigheden zijn minder gericht op ontsnappen of meer schade aandoen, maar vooral op een voordeel te behalen tijdens een gevecht. Met Silence kan hij een granaat gooien die de vaardigheden van de geraakte Legends tijdelijk blokkeren. De Death Totem die hij neer kan zetten kan door zijn teamleden gebruikt worden om te veranderen in een schaduw, waardoor de spelers 1 keer extra het loodje kunnen leggen, zonder meteen game over te gaan. Een Legend die dus flink wat tijd en oefenen nodig heeft om het maximale eruit te kunnen halen.

De game map heeft ook een flinke update gekregen. Een enorme Planet Harvester is verschenen in het centrum van de map. Dit zorgt ervoor dat delen van de stad is opgesplitst in twee delen door een grote lava rivier. Als je er toevallig invalt, dan zal dat niet meteen je dood betekenen. Je zult wel wat schade opvangen en je bent in de tijd dat je weer terug zweeft een enorm doelwit. Ook zijn er veel andere kleinere plekken op de schop gegaan, waardoor de map een flinke visuele en functionele update heeft gekregen. Een enorme verbetering, hiervoor leken veel plekken enorm op elkaar. Nu zijn er ijs kraters, lava rivieren, bossen, grote gebouwen, kleine gebouwen, luchtschepen en rijdende treinen met veel loot allemaal te vinden op de kaart. Dit zorgt voor meer herkenbaarheid en meer plezier tijdens het rondrennen en ontdekken van de verschillende locaties.

Een nieuw wapen, skins en een Battle Pass

Het zoeken naar verschillende wapens, upgrades en ammunitie is perfect gedaan in deze game. De wapens zijn ingedeeld in verschillende kleuren en zo ook de ammunitie. Dit zorgt ervoor dat je naast een geweer ook op zoek moet gaan naar bijpassende ammunitie. Ook zijn er genoeg upgrades te vinden voor alle wapentypes, granaten, gezondheidspakketten en andere handige items. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten schilden, die je ook weer met een schild batterij op kunt laden. De laatste grote toevoeging aan de game is een nieuwe wapen en om specifiek te zijn een scherpschuttersgeweer waarbij je de mogelijkheid hebt om er zo’n schild in te steken. Hierdoor kun je voor een korte tijd een enkel schot afvuren die enorm veel schade zal aanrichten. Een toffe toevoeging met veel diepte, maar die nog best wel lastig is om in het heetst van de strijd te gebruiken. Dit betekent zelfs dat de scherpschuttersgeweer nu ook hun eigen ammunitie type heeft gekregen. Je zult dus iets sneller op zoek moeten gaan naar de juiste kogels. Maar dit is niet alles er zijn nog vele andere nieuwe voorwerpen toegevoegd die je kunt vrijspelen. De nieuwe Battle Pass die je moet aanschaffen, zorgt ervoor dat er weer 100 levels zijn om te doorlopen, waar met elk level je een nieuwe skin of andere cosmetische items kunt verdienen. De Battle Pass is niet noodzakelijk, maar als je een tientje kunt missen, maakt het de game wel een flink stuk leuker omdat je een veel grotere hoeveelheid aan nieuwe voorwerpen kunt vrijspelen. Apex is dan ook een enorm toffe game doordat alle onderdelen zo netjes in elkaar vallen. Maar zoals je misschien al merkt bevat de game een hoop onderdelen die je allemaal moet beheersen voordat je enigszins lol zult beleven aan de game. De eerste paar uur zul je al blij zijn om de eerste tegenstander die je tegenkomt te overleven. Het uitvinden van de verschillende speelstijlen met de verschillende helden, de verschillende wapens en vaardigheden en de grote hoeveelheid kleine details die allemaal gebruikt kunnen worden om een andere speler uit te schakelen, zorgt voor een enorm hoge instapdrempel. De grote snelheid van de game zorgt bovendien dat iemand raken al zonder al deze toevoegingen een grote uitdaging is. Het is een hoop om te leren en het is dus niet alleen maar simpelweg mikken en schieten.

Apex Legends Seizoen 4: Assimilation is dan ook het juiste moment om in te stappen als je zat te twijfelen en op zoek bent naar een game waar je honderden uren in kunt steken. De game biedt zoveel moois, het zit zo lekker in elkaar, draait super soepel en ziet er bovendien ook nog eens prachtig uit. Als Fortnite je niet wist te grijpen, geef deze game dan zeker een kans.


 • Auteur: Christiaan Ribbens | Genre: FPS | Release: 26-03-2020 | Uitgever: EA | Ontwikkelaar: Respawn Entertainment
  Graphics: 8.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 9.0 | Replay: 9.0
  8.5
  + Het juiste moment om met Apex Legends te beginnen
  + Grote diversiteit aan Legends
  + De game zit erg slim en mooi in elkaar
  - Een hoge instapdrempel
  - Je moet iets uitgeven om het meeste eruit te halen
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box