Ancestors: The Humankind Odyssey

thumbnail

Het ontstaan van de mens

Iedereen die de welbekende clip van Fatboy Slim ooit heeft gezien over de menselijke evolutie weet dat de mens niet zomaar uit een ei is gekomen, maar dat naar mate de ontwikkeling heeft plaatsgevonden, wij afstammen van de apen. Maar ook de apen kwamen niet zomaar uit de lucht vallen natuurlijk, al zullen we daar maar niet verder op ingaan. Ancestors: The Humankind Odyssey is een game waarin je miljoenen jaren terug in de tijd gaat, een tijd waarin menselijke technologie nog ondenkbaar is, laat staan dat we toen allerlei gebouwen en architecturen op de wereld hadden staan. Het was een tijd waarin we ons nog geen zorgen hoefden te maken over de stikstofuitstoot, maar vredig was het allerminst. Nu kunnen we de game ook beleven op de console, en of dat wel vredig verliep lees je in deze review.

Ancestors: The Humankind Odyssey begint bij het ontluiken van de mensheid en geeft je de enorme taak om ervoor te zorgen dat je overleeft tijdens een miljoenen jaren durende evolutie. Tijdens het verkennen van de verschillende biomen in de game kom je tegenover talloze dodelijke vijanden te staan. Benut de hoge bomen van de jungle door van de ene naar de andere boomtop te slingeren en ontwikkel je overlevingsvaardigheden om het hoofd boven water te houden. Door de wereld om je heen zorgvuldig doorgronden, leert je personage hoe hij zijn natuurlijke omgeving kan benutten. Zo kan een stok na een paar aanpassingen een speer worden om vijanden van je af te slaan en kunnen bepaalde planten je wapenen tegen gif en ziektes.

In het spel wordt je echt in het diepe gegooid, want niets is makkelijk in het spel. Je overlevingsdrag moet dan ook optimaal zijn om niet gebeten te worden door een giftige slang, of opgegeten te worden door een krokodil. Net als miljoenen jaren geleden wordt je in het diepe gegooid en moet je zelf maar zien hoe je in de wildernis weet te overleven, makkelijk zal het niet zijn. Door gebruik te maken van je instinct kun je jezelf wegwijs maken in de omgeving. Zo kun je bijvoorbeeld metgezellen opsporen door gebruik te maken van je gehoor, maar kun je ook geur gebruiken om zo vriend en vijand te detecteren. In het spel loeren er veel gevaren, waardoor je dus overal op je hoede moet zijn, want tegenstanders kunnen zowel over de grond als in de lucht op je afsluipen en de aanval inzetten. In het begin van de game krijg je nog wel redelijke aanwijzingen. Zo moet je een baby-aapje zien op te sporen en terug te brengen naar je eigen nest vol apen, of moet je een bed in order maken en een relatie vormen met een mannelijke of vrouwelijke aap. Vervolgens als je enkele hints verder bent, word je praktisch in het diepe gegooid. Daarmee hebben we direct een fors dieptepunt in de game te pakken, want het begrip ‘zelfstandigheid’ wordt wel erg letterlijk genomen door de ontwikkelaar. Hoewel je niet doodgegooid hoeft te worden met hints en tips, wordt je al snel in de game totaal in het diepe gegooid en moet je zelf alles maar lekker uitzoeken. In de grootse omgevingen van de game is dit dus vrij lastig, aangezien je zintuigen je ook niet alles vertellen. Alle vraagtekens om je heen vormen dan ook letterlijk en figuurlijk allemaal nieuwe vragen die je lekker zelf mag uit gaan zoeken. Daarmee is het spel wel erg onduidelijk moet ik eerlijk zeggen, en weet je al snel niet echt wat nu het doel is van het spel.

Te ambitieus

Als aap is het de bedoeling dat je gaat evolueren en uiteindelijk zelfs op 2 benen komt te staan. Eten, drinken en slapen zijn daarbij essentieel en vormen een rode draad in je dagelijkse bezigheden. Je levelt neuronen in het evolutiesysteem door simpelweg research te doen op alles wat je vindt in de wereld. Kun je bepaalde planten eten? Wat voor grondstoffen zijn dit en wat kun je ermee? Het zijn allemaal ontwikkelingen die je doormaakt tijdens het evolueren tot mens. Echter zijn veel handelingen erg repetitief, waarmee het spel al snel redelijk saai kan worden. De open wereld zorgt er echter voor dat je genoeg mogelijkheden hebt om te ontdekken. De gebieden in Andestors zijn dan ook uitgestrekt, en zien er tevens best wel goed uit. Grafisch en qua audio is het spel dan ook zeker niet slecht. Wel matig zijn de controls, die ontzettend omslachtig werken. Echt wennen kon ik dan ook na enige uren nog steeds niet. Je verwacht steeds andere toetsen in te drukken, terwijl je achteraf denkt, oh ja, dat moest die andere zijn. Het zorgt ervoor dat de ergernis geregeld toeneemt, vooral tijdens gevechten met andere dieren die je te lijf gaan.

Ancestors: The Humankind Odyssey is een project geweest dat te ambitieus bleek te zijn voor de ontwikkelaar, dat bleek eerder ook al in onze PC-review. Het concept is erg goed bedacht, maar men verwacht te veel van de speler. Als men in deze game de speler wat meer op weg zou helpen met interessante quests en opdrachten, dan zouden veel spelers waarschijnlijk de toegankelijkheid minder snel nodig hebben in vervolggames. Maar dit spel gooit je direct onder water met het idee van ‘zoek het zelf maar uit hoe je eruit komt’, ook al zijn er diverse tutorials aanwezig. Die stap is te groot geweest. Met daarnaast clunky controls en de vele, dezelfde handelingen die je moet uitvoeren is dit project helaas vooralsnog geen geslaagd project gebleken. Het prima idee, de aardige graphics en audio kunnen het spel helaas daarmee niet uit de modder trekken.


Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Actie | Release: 08-12-2019 | Uitgever: Private Division | Ontwikkelaar: Panache Digital Games
Graphics: 7.5 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 5.0 | Besturing: 4.0 | Replay: 5.0
5.2
+ Erg verfrissend concept
+ Grootse omgevingen om te ontdekken
+
- Controls zijn erg onlogisch
- Gooit je te veel in het diepe
- Veel herhaling in gameplay

0 0 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Naar boven
0
Klik om direct te reageren op dit artikel.x
()
x