Wii Sports introduceert een nieuw tijdperk
Toen de Nintendo Wii verscheen moest er iets zijn dat de kracht van de console direct zou laten zien. Dat was natuurlijk Wii Sports. Geen enkele bezitter kan ontkennen dat hij of zij niet is begonnen met dit spel en de verzameling van enkele minigames, waaronder tennis, bowling en golf. De game moest op een simpele manier op een erg effectieve en speelse manier laten zien hoe de Wii in elkaar stak. Het gebruik van de WiiMote, kennismaken met de besturing dus, de functionaliteiten van de Mii’s, de mogelijkheden van de gameplay. Wii Sports liet uitstekend zien hoe een game op de Wii gemaakt moest worden, maar was daarnaast ook leuk voor zelfs de core gamers. Een nieuwe manier van ontspannen en amusement.
Nu, alweer 3 jaar later, komt Nintendo met een vervolg. En dat vervolg is geen toeval, maar hoort wederom bij een introductie van nieuwe hardware. De normale motion controls bleken niet goed genoeg, of moesten juist verbetert worden en daar heeft het concern weer een nieuw spel voor ontwikkelt. De MotionPlus, een klein blokje nieuwe techniek, die zorgt voor nog meer precisie en welke simpelweg op de standaard WiiMote aangesloten kan worden. Ook ditmaal is Wii Sports dus gebundeld met hardware, weliswaar van een iets kleiner kaliber, maar met hopelijk een zelfde impact.
Want het resultaat moet weer op gang gebracht gaan worden door Wii Sports, Wii Sports Resort. Een simpele overstap naar een eiland, waar het altijd mooi weer is, waar de Mii’s altijd vrolijk zijn, en waar natuurlijk de nodige sporten uitgevoerd kunnen worden. In deze Wii Sports editie heb je de keuze uit meer dan 10 sporten. Ik noem: Frisbeeën, golf, bowlen, wakeboarden, kanoën, basketbal, fietsen, zwaardvechten, tafeltennis, power cruisen, handboogschieten, vliegen (dogfighten) en uit een vliegtuig springen, om vervolgens weer veilig op de grond te geraken. Een heleboel sporten dus waarvan een tweetal weer terug zijn gekomen in deze nieuwe versie: Bowlen en golf. Beide zijn zo goed als identiek gebleven, al werkt het golf nu functioneel een stuk beter in combinatie met de MotionPlus, die verplicht bij elke minigame gebruikt dient te worden. De Nunchuck is bij een miniem aantal games ook verplicht. Het gros aan spellen is vrij variërend wat betreft speelplezier. De meeste games bevatten diverse game modi, welke erg op elkaar lijken, en soms enkel ‘n moeilijkheidsgraad toevoegen, maar soms ook een wat andere gameplay bieden, bijvoorbeeld bij het basketballen. Echter blijven de basisprincipes zo goed als hetzelfde bij elke sport. Enkele sporten die me erg bevielen waren het tafeltennissen, bowlen (100 pin mode), dogfighten, handboogschieten, golf, power cruisen en wakeboarden. Minder zijn wat mij betreft het fietsen, kanoën, zwaardvechten en frisbee. De genoemde werken wat sneller op de zenuwen maar zijn ook een stuk saaier dan de overige sporten, en vervelen daardoor te snel. Het gebruik van de Wii MotionPlus is vooral merkbaar bij het spelen van sporten als bowlen, golf, handboogschieten, tafeltennis en wakeboarden, maar brengt helaas geen dermate grootte toegevoegde waarde met zich mee.
Leuk, saai, leuk, saai
De sporten die er in het spel verwerkt zitten zijn dus vrij wisselvallend, en dat zullen de meeste niet gewend zijn van Wii Sports, daar waar bij deel 1 alles vrijwel perfect in samenhang was ontwikkeld. De ene sport is een stuk leuker dan de ander en de ander is weer ‘n stuk saaier dan de ene. Wii Sports Resort is daardoor te wisselvallig, en ook de extra game modi per speelmode zijn vaak wat simpel en karig uitgewerkt. Het betreft vaak een iets andere speelwijze, of kleine uitbreiding, of ander parcours die je kunt doorkruisen, niet meer, niet minder. Al met al bieden de 12 verschillende takken van sport wel het nodige gameplay plezier voor elke doorsnee liefhebber van Wii Sports, voor ieder is er wel wat wils.
Jammer is dat men de fitness mode en de training mode die wel in deel 1 zaten uit dit spel heeft verwijderd. Het ontbreken van de fitness mode lijkt dan ook een belangrijk gemis, daar waar deze voor wat meer variatie kon zorgen in deel 1, waarbij je wat aparte minigames kon spelen, waarna je het conditionele niveau van jezelf uit kan laten meten in een grafiek. In dit deel moeten we het enkel doen met de games die we hebben, en dus geen extra speelmodi.
Oude stijl, met ‘n tikje vernieuwing
Zowel grafisch als wat geluidseffecten betreft lijkt Wii Sports Resort vrijwel identiek aan het vorige deel. Mii’s uit je Mii-collectie lopen weer door je beeld heen en moedigen je regelmatig aan bij de sporten die je speelt, het speelse karakter is exact hetzelfde gebleven, de geluidseffecten zijn iets gemoderniseerd, maar blijven daarnaast ook zo goed als samenhangend aan deel 1 en ook de grafische kwaliteit van het spel zelf is niet echt vooruit gegaan. Dat is ongetwijfeld een bewuste keuze geweest van Nintendo, om de franchise op deze manier niet te vervreemden voor de liefhebbers die deel 1 speelden, en dat is ongetwijfeld 99% van de Europese community.
Wii Sports Resort is zeker niet kariger dan deel 1, maar had toch wat meer diepgang mogen hebben. De games zijn wederom makkelijk gehouden en vrijwel elke speelmodi biedt de mogelijkheid om weer andere modi van die sport vrij te spelen. De ene keer betreft dit een karig aftreksel van ‘n al speelbare mode, en de andere keer voegt het ongetwijfeld meer speelplezier toe. Hetzelfde valt te zeggen over de sporten, die ook wat te veel wisselvalligheden vertonen, al zijn de controls bij elke sport weer uniek te noemen. De ene sport is erg leuk en ook daadwerkelijk beter speelbaar met de MotionPlus, en bij weer ‘n andere sport valt het plezier vrij ver te zoeken en zie ik ook niet de meerwaarde van dat extra blokje aan m’n WiiMote. Omdat de game toch 12 sporten te bieden heeft kan ik echter toch concluderen dat men waar voor het geld aanbiedt met deze titel. Het weglaten van de fitness- en training mode is een gemis, en bij de al bestaande kritiek opgeteld moet het spel zich tevreden stellen met ‘n ruime 7 als eindcijfer.