Het kan snel gaan in de vechtsport, zo ben je twee jaar geleden de koning en sta je op de cover van UFC 2, krijg je een paar nederlagen tegen de kiezen en ben je nergens meer. Het overkwam Ronda Rousey, de ijzersterke vrouw die twee jaar geleden nog bovenaan het lijstje staat. In het derde deel van de EA-sports UFC-franchise moet Conor McGregor zelf de eer hooghouden en staat hij alleen voorop. Dit is maar goed ook, want zijn status in de vechtsport is zo groot dat er geen plek is voor iemand anders.
Conor McGregor’s ultimate fighting championship?
Nadat je de game opstart mag je meteen aan de bak. Potje vechten en de basics leren van het vechten. Maar zoals tegenwoordig hoort bij een vechtpartij is er eerst een voorspel dat langer duurt dan de vechtpartij zelf. Montages van Conor door de jaren heen, zijn geweldige persconferenties die net zo leuk zijn om te kijken als zijn wedstrijden. Dat heeft EA goed neergezet, de sfeer om de wedstrijden heen, het commentaar van Joe Rogan, de muziek, de ronde dames, alles is zo uit de UFC geplukt om de meest realistische en vermakelijkste game neer te zetten.
Dit is grotendeels gelukt en is meteen bij de eerste bel al te merken. De vechters zien er allemaal super uit, iedereen heeft zijn eigen vechtstijl wat de UFC en Mixed Martial Arts in het algemeen zo aantrekkelijk maakt. Verschillende stijlen die allemaal heel effectief kunnen zijn. Na een aantal rake klappen en een mooie elleboog langs het gezicht af stroomt het bloed al, begint het mooi op te zwellen en na een aantal ronden lijkt het net of de tegenstander met zijn hoofd in een wespennest heeft gezeten. Het ziet er netjes uit, na de pauze tussen de rondes is het weer allemaal gedept en schoongemaakt, maar zodra de eerste rechter weer land begint het weer te stromen.
Geduld is een schone zaak
Het vechten bij UFC is op te delen in 2 elementen, het staand vechten en het grondwerk. Dit is ook meteen een munt met twee kanten. Het staand vechten is meer verfijnd sinds de vorige versie, je bestuurt je vechter met de linkerpook, met de rechterpook kun je zijn hoofd bewegen om stoten te ontwijken, de vier druktoetsen doen elk een ledemaat aansturen en de triggers zijn voor variatie aanvallen en het blokken. Dit moet je goed onder de knie hebben en het gevoel bij krijgen wat elke knop doet. Want zodra je een verkeerde aanval plaatst en die wordt geblokt krijg je geheid een stoot op je gezicht. Je moet goed in de gaten houden wat je tegenstander doet en op het juiste moment slaan, maar je moet ook niet te passief vechten, dan wordt je uitgejouwd en pak je ook geen punten. Het kat en muis spel tussen aanvallen en verdedigen werkt bijzonder vloeiend, waar je vroeger nog wel eens zag dat vechtspellen houterig werkten omdat animaties niet goed op elkaar waren afgestemd krijg je nu een goede animatie wanneer je bijvoorbeeld beide op hetzelfde moment schopt.
Er zijn een aantal balken die belangrijk zijn tijdens het vechten en om een gevecht te winnen, stamina en schade aan bepaalde lichaamsdelen zoals hoofd of benen. Je kunt niet als een idioot gaan aanvallen, alleen als je goed genoeg bent om zoals Conor in 13 seconden iemand knock-out te slaan. Kun je dit niet, dan moet je je wedstrijd meer opbouwen. Goed opletten op je stamina en met meer zorg vechten. Ook goed opletten dat je de stoten blokkeert en dat je zelf niet te vaak op een blok van de tegenstander schopt. Raakt je been namelijk beschadigd dan zal je niet meer zo vlot in de octagon kunnen bewegen. Dit maakt het spel misschien iets minder intensief dan wat je op tv ziet, maar het komt dichtbij.
Even erbij gaan liggen
Na een tijd in de wedstrijd wanneer vermoeidheid toeslaat of tijdens het begin als je iemand goed blokkeert kun je hem naar de grond werken. Hier begint een apart deel van het gevecht wat soort van los staat van het staand vechten. Op de grond draait het om minigames, je kunt wel wat lichte tikken uitdelen met de handen, als je in de goede positie zit zelfs zware tikken, maar voornamelijk is het doel om elkaar uiteindelijk in een positie te brengen waar de tegenstander zich uit moet tikken. Dit doe je door de stick een kant op te drukken, telkens komt er in beeld een rondje met 4 opties, druk je de goede kant op, dat is met de aanvaller mee dan kun je jezelf in een goede positie plaatsen en het grondgevecht overnemen. In de realiteit gaat het vrij snel en moet je snel kiezen waardoor je vaak niet voor het juiste kiest of niet snel genoeg bent. Het vergt veel oefening om dit onder de knie te krijgen en wanneer je tegen een expert grondvechter staat en hij werkt je tegen de grond zal het bijna onmogelijk zijn om dit te winnen. Dat is de reden dat tactiek zo belangrijk is en in die gevechten je moet zorgen dat je afstand houdt en beheerst vecht.
De weg naar de top
Een sportgame kan niet leven zonder een carrier modus, de UFC is niet anders. Je creëert je eigen personage en gaat de ‘journey’ volgen naar de top. Om de top te bereiken moet je natuurlijk hard werken aan je statistieken en je moves. Zoals in het echt krijg je geen gevecht tegen de top als je geen hype om je heen hebt en niet populair bent. Zo zijn er genoeg vechters die veel wins op hun naam hebben staan maar geen ‘title shot’ krijgen. Om meer reputatie en fans te krijgen moet je dus ook tijd spenderen aan social media, persconferenties en reclame. Net als in de ring draait het buiten de ring ook om balans te vinden, alles kost punten en aan jou de taak om ze zo goed mogelijk te spenderen om binnen en buiten de ring het maximale eruit te halen. We zien deze opzet van carrière modus steeds vaker in sport en ook racegames, maar ik kan het alleen maar applaudisseren wanneer het niet alleen om de sport gaat maar alles erin zit.
Het zou EA niet zijn of er zouden geen zaken inzitten om ook geld te verdienen op de lange termijn. In de sportgames hebben ze Ultimate Team nu ook naar de UFC gehaald. Hier stel je een team samen van vechters uit verschillende gewichtsklassen en ga je vechten om divisies hoger te komen. Het werkt in principe gelijk aan elke andere variant van ultimate team. Met geld kun je packs openen waar betere vechters inzitten. Je kunt de packs ook winnen, dit vergt natuurlijk wat meer tijd maar zoals we in Fifa ook zien, als je de tijd erin wilt steken kun je best een aardig team creëren na een tijdje zonder er een cent in te steken.
Als laatste moet ik toch nog het hebben over de Knock-out mode, een leuke simpele mode waar je alleen maar staand vecht, dus waar het meer een kick box game wordt. Je stelt van tevoren in hoeveel slagen nodig is om de ander knock-out te slaan en wie dat als eerste bereikt wint de wedstrijd. Het leuke hieraan is dat niemand minder dan Snoop Dogg dit van commentaar voorziet wat het hilarisch maakt.
Laatste ronde
UFC 3 doet een hoop goed, de carriermodus is leuk om te spelen en het allerbelangrijkste, het vechten werkt erg goed, staand dan. Het is zeer jammer dat grondgevechten nog steeds een van de zwakste punten uit de game is en je niet kunt wachten tot je weer kunt staan. Maar dit is deel van MMA dus om het zonder te doen zit je te kickboksen. Audiovisueel ziet de game er prima uit en vooral de vechters en de schade na een wedstrijd is geweldig, het geluid wanneer je een volle trap op een blok hoort kletsen is verslavend. Dat EA voor deze game geen concurrentie heeft is treurig, concurrentie van NBA2K/NHL2K/PES heeft ervoor gezorgd dat EA zijn games ook naar een hoger niveau getild heeft. Ik zie dat helaas niet gebeuren in het vechtgenre omdat het nog steeds een nichesport blijft. Echter moeten we dat voorlopig even afwachten, en voldoet hetgeen er nu staat vooralsnog prima.