Kapitein spelen
Tegenwoordig wijden we eigenlijk te weinig aandacht aan de wat grotere budget games die voor acceptabelere prijzen de deur uit gaan bij retailers. Het was dan ook tijd om Tortuga: Two Treasures eens nader te bekijken en onder handen te nemen. De vraag hierbij is dan ook: kan deze game zich meten met de top? Of gaat het hier simpelweg om een budgetgame waaraan je ook kunt zien dat het met speelsgemak in elkaar is geflanst? We zullen het zien in deze review van het spel, welke voor de duidelijkheid op de PC gespeeld werd.
De laatste tijd hebben we op zich al aardig wat piratengespuis mogen introduceren. Niet alleen in de filmwereld, maar ook wat betreft games. The Pirates of the Caribbean zegt natuurlijk iedereen wel iets, maar ook Sid Meier’s Pirates! was een titel waar menigeen wakker voor werd. Dit is echter een wat vernieuwendere game, zo zou moeten blijken. Je speelt in dit spel Thomas “Hawk” Blythe, een brute kapitein met sik, rode band in het haar en natuurlijk een zwaard om andere krijgers uit te dagen. Dit is overigens niet het enige wapen dat je zult hebben in de game, maar dat terzijde. Je zult als rechterhand dienen van de beroemdste zeerover ooit genaamd Blackbeard. Je gaat in het spel op zoek naar de schat van Henry Morgan, als echter blijkt dat Blackbeard jou verraden heeft stijgt het bloed naar je hoofd. Je neemt wraak en probeert de macht te nemen over de schatkaart waarop de schat gelokaliseerd zou staan. Een strijd tot leven en dood dus waarbij je met hulp van prinses Sangua zult moeten zoeken naar kracht, schatten, de waarheid en romantiek.
Wat is nu de bedoeling van dit spel, leunend op dit zeer originele (not) verhaal, dat weer op piraten gebaseerd is en waarbij de schat, macht en eer natuurlijk weer het belangrijkste is? Het spel combineert in feite 2 spelwerelden. Zo begin je namelijk in je eigen schip en kun je op het water de strijd aan gaan. Leuk hierbij is de shift-optie, waarmee je de tijd 2 maal zo snel kunt laten lopen en dus niet tergend lang afstanden hoeft te bevaren. Daarnaast kun je andere boten ook enteren door zo dicht mogelijk daarnaast te gaan varen. In het spel kun je verder natuurlijk allerlei soorten mogelijkheden gebruiken, waaronder het repareren van je schip, kannonnen, de masten/zeilen en je kunt het een en ander aankopen. Zo kun je halfverdrinkende crewleden binnenhalen om ze zo voor je te laten werken. In ieder geval is de strijd op het water misschien nog wel het leukste aspect van deze titel. Het is uitdagend om steeds weer die kannonnen te laten vuren op een schip van je tegenstander en dan met de schatten er vandoor te gaan, of simpelweg te enteren en zo de kapitein te laten zien wie de baas is. Er komt ook met regelmaat enige tactiek bij kijken. Je kunt namelijk niet zomaar als een halve gare elke boot overvallen en overmachtige. Zo zul je namelijk via diverse fronten (liefst niet via de flank) je tegenstander moeten benaderen. Je kunt dus niet altijd de simpelste weg kiezen en bij snellere tegenstanders zal het kiezen van een ontsnapping niet altijd de makkelijkste zijn. Daarnaast zul je ook eens onbewapend door een grootse zee met tegenstanders jezelf moeten wurmen.
Dan het mindere…
Dan heb je nog de 3rd person actie die de game met zich meebrengt. Zo kun je namelijk ook ter land het een en ander uitvoeren. Dit is echter minder uitdagend dan het op het eerste gezicht klinkt. Je moet wat met je zwaard wapperen, en soms in een menigte enig schietwerk verrichten. Het is allemaal zo onrealistisch als de pest, de A.I., als die enigszins aanwezig is in de game, is werkelijk verschrikkelijk en men kijkt veelal toe hoe de een na de ander wordt afgeslacht, zonder ook een kik te geven. Je ziet dan ook ongetwijfeld snel dat alles 100% scripted is in deze game, laten we dus maar niet te veel naar deze mogelijkheden kijken en deze achterwege laten. Baseer je liever op de actie op het water, wat wel erg veel amusementswaarde met zich meebrengt.
Als je de minpunten van de pluspunten aftrekt, dan krijg je in feite een soort van Pirates! in een iets minder mooi jasje. Het is allemaal wel aardig, het varen over zee, en de tactische kanten (die het spel weldegelijk kent) waarbij je bijvoorbeeld moet letten op de beschadigingen van het schip, maar ook op laaggelegen gebieden waar je niet overheen mag varen erbij betrekt zijn de details die het leuk en uitdagend maken. Ook grafisch mag dit spel er best wel wezen. Eerlijk is eerlijk, het artwork dat aan deze titel is besteed is werkelijk subliem en geeft net dat extra beetje aandacht weer dat men besteed heeft. Verder mag gezegd worden dat het er ingame niet slecht uitziet. De tussenanimaties zijn dan wel niet om van te smullen, maar het is allemaal zeer acceptabel te noemen. 3rd person is het zeker niet slecht, maar de glinsteringen van het water met daarbij de mooie rook die in je camera kan vliegen ziet er keurig uit. Op zich heb je het daar ook wel mee gehad aangezien de rest er niet al te hoogstaand uitziet, maar dat is ook geen vereisten als de gameplay dat compenseert natuurlijk. Zelfde geldt in feite voor het geluid. Ingame is het allemaal vrij standaard en de soundtracks zijn verre van ‘je van het’, al is het wel om aan te horen.
Net niet in elk opzicht
De gameplay maakt het helaas niet de game waarop ik hoopte, al doet het zeker geen slechte gooi naar enig succes. Het is zeker geen ondergewaardeerde titel en het geld voor de piraten onder ons wel waard, maar het brengt eigenlijk niet veel nieuws onder de zon. De combinatie, op het land, ter zee, is op zich niet slecht verzonnen, maar blijkt de uitwerking niet waard te zijn. Het vechtsysteem is hierbij simpelweg tekortkomend en dus de bottleneck wat dat betreft. Ik raad dan ook een aanschaf aan de geïnteresseerden zeker niet aan als je al in het bezit bent van bijvoorbeeld het hoogstaande Pirates!, maar het zal zeker geen weggegooid geld zijn als je wel eens iets nieuws wilt ondervinden en verloren tijd ingevuld wilt zien. Verwacht geen replaywaarde, verwacht kwalitatief geen topgame, maar speel dit spel gewoon om je tijd goed door te komen. Dat zal dan ook ongetwijfeld wel lukken, al zie ik de meeste liever een klassieker uit de kast trekken, of een alternatief (weliswaar voor iets meer duiten) hun disc drive in proppen.