Lionhead brengt een nieuw genre tot leven!
Met The Movies heeft ontwikkelaar Lionhead Studio’s een compleet nieuw genre gelanceerd. In de Movies draait het om het maken van je eigen speelfilm, iets wat waarschijnlijk iedereen wel ooit eens heeft willen doen. Je kunt horrorfilms maken, of drama, romans en actiefilms, kortom, voor ieder wat wils. In deze review bekijken we The Movies eens goed, en kijken we wat dit nieuwe genre ons te bieden heeft aan speelplezier.
Een eenvoudige tutorial is ook bij The Movies aanwezig. De tutorial zorgt ervoor dat je de basics van het spel leert kennen en dat je het een en ander zelf kunt doen. Overige hulp wordt geleverd tijdens het spelen, wat wel zo makkelijk is. Bij The Movies begin je op een lege “set”. Je hebt een landschap tot je beschikking en daar begin je op te bouwen. Je hebt verschillende faciliteiten nodig om een succesvolle filmmaker te kunnen worden. Ten eerste moet je er voor zorgen dat je personeel krijgt. Acteurs en regisseurs zijn natuurlijk een must-have. Hiervoor zet je een gebouw neer, en binnen de kortste keren komen er enkele belangstellenden in de rij staan bij je gebouw. Deze personen hebben ieder al hun eigen kwaliteiten. Sommigen zijn goed in romances, anderen weer in een comedy. Aan jou de keuze om te kiezen waarvoor je ze wilt gebruiken. Wanneer je acteurs hebt en een regisseur, dan is het handig dat je ze tevreden houdt. Met een restaurent voor de heren (of dames) en een make-over plaats, kun je voorkomen dat ze ontevreden worden. Mochten ze toch beginnen te mokken, dan kun je ze opvrolijken door ze een nieuwe kledinglijn aan te meten in het Make-over pand. Je kunt hier zelf je fantasie de vrije loop laten gaan, maar je kan ook de computer zelf een keuze laten maken, dan weet je in ieder geval dat je acteur het ook goed vind.
Een film kan niet worden geschoten zonder een script. Wanneer je een gebouw hebt waarin je scriptwriters huisvest, kan het script worden geschreven. Aan jou de keuze wat voor film je wilt gaan maken, hierbij kun je het beste kijken naar de kwaliteiten van je acteurs. Wanneer je script klaar is, kun je gaan casten voor de film. Je kunt een regisseur kiezen, en een acteur. Hier is het eerste tegenvallende punt van The Movies. Je hebt maar één echte acteur. Je kan daarnaast nog een paar extra personen inzetten, maar het draait maar om een enkele acteur. Zo zal je in het begin een film krijgen waarin je maar één persoon telkens ziet. Dat is dan constant jouw hoofdpersoon. Na de casting begint het schieten van de film. Je hebt inmiddels de keuze gehad om verschillende sets te bouwen, en wanneer ze er staan, gaat de crew vanzelf naar de sets toe om op te nemen. Minpunt nummer 2 in The Movies: Het belangrijkste aan het spel, het maken van de film, is een beetje zwak afgewerkt. Je hebt totaal geen controle over hoe alles moet worden opgenomen, maar alles gaat automatisch. Je hebt dus geen keuze over hoe je de acteur neerzet, of wat je hem of haar laat doen. Jij krijgt alleen de controle over de film als het schieten ervan is gedaan. Je kunt dan de film gaan releasen, zodat deze geld opleverd. Je kunt van je film recensies bekijken, zodat je weet wat er beter kan. Veel heb je er echter niet aan, want veelal wordt er geklaagd over een slechte acteur, maar hier kan je weinig aan doen, omdat je geen of weinig aanbod krijgt wat betreft acteurs.
Het geluid in The Movies is redelijk goed. Het is leuk wanneer je een film aan het opnemen bent dat je regisseur de meest bekende filmkreten roept, en de gehele crew klapt na een succesvol shot. Je speelt in een rustig sfeertje, want de achtergrondmuziek is lekker rustig, misschien wel iets te rustig. Verder hoor je niet heel veel geluidseffectn in de game, wat jammer is, want geluid kan een game net dat extra aangename sfeertje geven.
Het uiterlijk (graphics) van The Movies is wel heel goed. Hoe ver je ook inzoomed, het totaalplaatje blijft goed afgewerkt. De gebouwen zijn erg gedetailleerd, en ze verdwijnen wanneer je er in wilt kijken, want in de gebouwen zitten enkele opties verstopt, die je nodig kunt hebben voor je film. Ook is er goed gekeken naar de echte filmwereld, want naast een regisseur heb je natuurlijk een cameraman, en een geluidsman nodig. Die zijn er allebei bij, tenminste, als je ze aanneemt. Het hele plaatje van The Movies voelt een beetje aan als een van de vele tycoon games. Ook hierbij geldt: Het idee is heel leuk, maar de uitwerking laat wat te wensen over. Deze game concentreerd zich meer op het bouwen van een studio, dan op het maken van de films. Dat is jammer, want veel mensen hebben gehoopt dat je veel vrijheid zou krijgen in het maken van de films. Wat echter een leuke mode is in The Movies, is dat je, nadat je een film hebt opgenomen, de film zelf kunt bekijken. Hierbij krijg je dan zwart-wit beeld, als het wat oudere films zijn (je begint in 1920), en in kleur bij de nieuwere films.
The Movies is over het algemeen een aardige game, maar door de zwakke filmmaak modus, lijkt het toch al gauw op een reguliere tycoon game. Enkele uren kun je er zoet mee zijn, maar op den duur wordt het saai, en eentonig. De mode waarin je je film kunt bekijken is misschien nog wel het leukste deel uit The Movies. Het idee is leuk, maar de afwerking van The Movies is betrekkelijk matig, dat is jammer, want er had een stuk meer uit getrokken moeten worden.