Een nieuwe game, een nieuwe film
LEGO The Videogame, we kennen het recept inmiddels wel. De LEGO games van TT Games zijn al vele jaren zeer populair en het kan dan ook niet anders dat de franchise ook naar de volgende generatie consoles komt. Echter, deze maand verschijnt er ook een splinternieuwe LEGO-film van Warner Bros. De film is weliswaar voor de kids bedoeld, maar het zal me niet verbazen wanneer de zalen in de middag ook halfvol zit met volgroeide volwassenen die stiekem ook alle LEGO-games in hun rek hebben staan. Gebaseerd op deze nieuwe film is er ook een nieuwe game verschenen, The LEGO Movie Videogame.
Als je al bekend bent met de franchise, dan zul je de meeste ingrediënten van de games wel kennen. Het gaat om een platform game waarin je kunt springen, hangen, rennen, zwemmen, en wat niet? Maar puzzels zijn ook belangrijk. Dit alles is volledig in 3D uitgewerkt, al staat de camera veelal vrij vast gepositioneerd (met minieme bewegingsvrijheid). Echt veel is aan het basisrecept niet gewijzigd, maar de game bevat wel enkele leuke, nieuwe toevoegingen. Hierover later meer. In The LEGO Movie Videogame draait het natuurlijk ook weer om de karakters en de hoeveelheid levels. Er zijn 90 verschillende karakters, waaronder The Green Ninja, Gandalf, Batman, Superman, bouwvakkers, en nog veel meer verschillende speelfiguren, welke je stuk voor stuk kunt spelen. Het spel bevat 15 levels, wat misschien aardig wat lijkt, maar waar je zo doorheen zult zijn. In een uurtje of 6 zul je al aardig gevorderd zijn. Een level duurt veelal een klein half uurtje en vooral de laatste 2 levels vliegen voorbij, waarmee de finale dus een beetje kortstondig aanvoelt.
Nieuw in de game zijn de Master Builder challenges. Bouwvakkers in de game kunnen LEGO-pakketten in elkaar zetten. Het is aan jou om te gissen welk stukje LEGO hoort op een aangegeven plek. Hoewel dit knipperend al getoond wordt, zorgt de tijdsdruk wel voor leuke uitdagingen. Verder kun je ook computers hacken, waarbij een soort van mini PAC-MAN gespeeld dient te worden. Echter dien je niet alle snoepjes te verzamelen, maar 1 of 2 knoppen te activeren om een computer succesvol te hacken. Verder dien je ingame ook regelmatig een drietal groene objecten te markeren om weer nieuwe bouwwerken tot leven te brengen. Verder voelt de gameplay exact hetzelfde aan als in voorgaande games. Toch moet gezegd worden dat men wel echt alle creatieve dozen heeft geopend om het spel ook gevarieerd te houden. Dat heeft deels te maken met het level-design, maar ook met de manier waarop karakters gebruik kunnen maken van verschillende skills. De brandweer kan water bluzzen, bouwvakkers kunnen kapotte objecten repareren, Gandalf kan langs smalle bruggen lopen, Superman kan vliegen, en bepaalde vrouwelijke karakters kunnen weer hoog springen. Dat soort abilities zorgen ervoor dat je constant creatief moet zoeken naar oplossingen voor relatief eenvoudige puzzels. Daarmee is deze nieuwe LEGO game per direct niet gelijk een afgeserveerd kopie van een voorganger, met kleine wijzigingen. Het spel biedt dan ook genoeg diepgang wat mij betreft, ook door de regelmatige switch tussen 2D- en 3D-gameplay.
Meer van hetzelfde, maar wel meer gevarieerd
Die variatie ligt hem ook vooral in de variatie van de omgevingen. De ene keer bevind je, je in een wolkenbed van vrolijkheid, de volgende keer ga je naar een volgebouwde stad, en weer een volgende keer ga je onder water of betreed je de Western-sferen. Die mix aan verschillen zorgt ervoor dat het een spel is waar eigenlijk vrijwel alles in zit. Grafisch is er vrijwel niets veranderd aan de game in vergelijking met voorgangers. Enkel de tussenfilmpjes zijn gemaakt zoals we die ook in de film mogen verwachten. Daarnaast is de drukte weer overheersend, iets wat het spel soms wat onoverzichtelijker maakt. Qua audio geldt eigenlijk hetzelfde voor de game. Het ‘Everything is awesome’ deuntje blijft lekker in je hoofd zitten en brengt veel vrolijkheid naar het spel. De geluidseffecten herkennen we natuurlijk uit eerdere games en zijn betrekkelijk identiek gebleven. Een leuke toevoeging is de voice acting van Morgan Freeman, die net als in de film, ook aan de game zijn stem verleend.
Zoals je mag verwachten is The LEGO Movie Videogame weer een degelijke game geworden. Het spel doet wat mij betreft meer dan diens voorgangers met vooral meer variatie dan voorheen. Het is jammer dat het verhaal relatief kort is, want 6 uurtjes krap, is toch echt aan de minieme kant voor een game als deze, die verder geen online multiplayer kent. De drop-in, drop-out offline gameplay biedt weliswaar extra gameplay, maar je moet het daarbij wel doen met dezelfde 15 missies. De volle mep is dan ook te veel van het goede voor deze game. Daarnaast is de camera nog altijd niet geweldig uitgewerkt. Op momenten zoomt deze volledig uit, terwijl je medespeler dan totaal het overzicht verliest in een andere omgeving, en zo nu en dan draait deze ook niet waar je dat graag zou willen. De game heeft dus nog altijd de minieme kritiekpunten uit het verleden met zich meegenomen. Toch mag The LEGO Movie Videogame zich een succes noemen. Het is vooral met z’n tweeën veelal genieten van de chaos en het puzzelen, en dat is ook ditmaal weer volop het geval. Het zij een kort, maar wel een krachtig avontuur dat letterlijk en figuurlijk voorbij zal vliegen voordat je er erg in hebt.