Toen in 2006 de Wii werd gelanceerd en daarbij ook The Legend of Zelda: Twilight Princess uitkwam, werd er van tevoren verwacht dat je de volledige controle zou krijgen over het Master Sword. Wat dat betreft viel de bewegingsbesturing een beetje tegen en bleef het bij een port van de Gamecube versie. Dat nam niet weg dat Twilight Princess alsnog een fantastische game was. Toch is in de daaropvolgende vijf jaar altijd de vraag blijven hangen hoe nu een Zelda game zou zijn die echt volledig is ingericht op de mogelijkheden van de Wii. Nintendo moest ons dit antwoord gedurende lange tijd schuldig blijven. Met Skyward Sword en het 25 jarig bestaan van de serie is het nu eindelijk zover en één ding is duidelijk: een Zelda met motion controls is fenomenaal!
Een volledig nieuwe ervaring
Waar je in Twilight Princess nog toesloeg met een kleine beweging van je pols, is dit in Skyward Sword een heel ander verhaal. De besturing is dan ook waar de meeste vernieuwing wegkomt. Dankzij Wii MotionPlus beweegt het zwaard van Link bijna één op één mee met jouw bewegingen wanneer je deze hebt getrokken. Het zwaardvechten zelf is echter iets minder vrij. Je kunt naar voren steken met het zwaard en er zijn acht zwaairichtingen die het spel kan herkennen. Zo kun je van boven naar beneden, van links naar rechts, vice versa en er scheef tussenin slaan. Dit voorkomt dat je te vaak misslaat als een vijand van je vereist dat je hem op een bepaalde manier raakt. Overigens zul je nu ook wat duidelijker bewegingen moeten maken dan in Twilight Princess. Het is in het begin erg wennen om de juiste finesse te vinden, want als je te wild bezig gaat dan kan de Wii het ook niet meer goed verwerken. Wanneer je een juiste balans hebt gevonden werkt het echter geweldig goed en opent het de deur voor een totaal andere Zelda-ervaring.
Skyward Sword is op een hele sterke manier in elkaar gezet om er maximaal gebruik van te kunnen maken. Neem bijvoorbeeld de verschillende vijanden. Een groot deel zul je moeten verslaan door ze op een specifieke plaats te raken. Hun zwakheden zullen ze echter niet snel blootgeven. Zo zijn er vleesetende planten die hun mond zowel verticaal als horizontaal kunnen openen, maar waarvan de kop zelf te hard is om doorheen te slaan. Om van ze af te komen moet je ze dus langs het scharnierpunt van de mond doormidden hakken terwijl deze je zwaard probeert te ontwijken. Op vergelijkbare manier heeft elk wezen in de wereld van Skyward Sword wel zijn eigenaardigheden. Erg vervelende tegenstanders zijn de rode mannetjes die bijna overal wel rondlopen met een mes, knuppel of stroomstok. Ze zijn namelijk in staat om te blokken, wat betekent dat je heel snel vanuit een andere richting moet zien te raken om ze te kunnen verslaan. Bovendien doen ze heel veel moeite om achter je aan te komen, ook al loop je over een dun koord. Probeer je dan voor ze weg te rennen, komen ze je gewoon achterna.
Gadgets waar Q jaloers op zou zijn
Het blijft ook leuk om keer op keer nieuwe strategieën te verzinnen om de vijanden mee te verslaan. Je zwaard is hierbij niet het enige wapen dat je bezit. Gedurende het verhaal verzamel je allerlei snufjes die je steeds weer verder kunnen helpen. Oude wapens als een katapult en de bommen keren weer terug, maar hebben wel een nieuwe draai gekregen. Zo kun je een bom (die groeit aan planten) gooien door eerst de Wii-mote recht omhoog te houden en hem vervolgens met een korte zwiep van je pols naar voren te werpen. Nieuw hierbij is dat ze nu ook over de grond gerold kunnen worden door hetzelfde te doen, maar dan met de controller naar beneden gericht. Een belangrijk thema in de keuze voor gadgets is multifunctionaliteit. Verse toevoegingen zijn onder andere een windzak en de kever. Met de windzak kun je propellertjes laten draaien die bijvoorbeeld een platform heen en weer laten bewegen. Daarnaast is de wind te gebruiken om zand weg te blazen, wat bij een toffe eindbaas die zich erin verstopt gebruikt kan worden om hem bloot te leggen.
De kever is één van de handigste voorwerpen in het spel. Dit is een vliegend machientje dat wordt aangestuurd door het tilten van je Wii-mote. Als je eventjes de weg kwijt bent kun je deze de lucht in sturen om het terrein vanuit de lucht te verkennen terwijl hij rupees en hartjes voor je mee kan nemen. Bovendien kun je ermee touwen mee doorsnijden en na een upgrade is hij zelfs te gebruiken als bommenwerper. Tijdens het spelen komen er bij elk voorwerp steeds meer mogelijkheden bij om ze te gebruiken, wat ervoor zorgt dat je in Skyward Sword telkens weer voor nieuwe verassingen komt te staan. Wel komt bij sommige een klein probleempje aan het licht. Het komt namelijk regelmatig voor dat je de controller midden op het scherm richt, onder andere bij het gebruik van de kever, maar dat het richt-icoontje niet midden in het scherm staat. In echt gevaarlijke situaties gebruik je de gadgets die hier last van hebben gelukkig meestal nooit en je kunt weer snel synchroniseren met een eenvoudige druk op het D-pad. Het is dan ook maar een heel klein probleempje en het enige smetje op een verder bijna perfecte ervaring.
Net een schilderij
Ook de visuele stijl van Skyward Sword is van erg hoge kwaliteit. Wanneer je net begint te spelen is het even schrikken om sommige onscherpe gebieden waar te nemen. Je zult even in moeten zien dat dit bewuste keuzes zijn om het spel te laten lijken op een soort aquarel schilderij. De omgevingen zijn opgebouwd uit grote vlakken met kleine, iets uitgesmeerde details, terwijl de personages en de rest van de wereld prachtig zijn vormgegeven met een soort tekenstijl die iets weg heeft van de vormgeving uit Wind Waker, maar er net wat realistischer uitziet. Het draagt zeker bij aan de sprookjesachtige sfeer van de wereld van Zelda en het is een genot om naar te kijken. Hetzelfde mag gezegd worden van de muziek. Met vele opnieuw ingespeelde klassiekers, zoals het geluidje wat je krijgt te horen bij het openen van een schatkist, worden fans van de serie aangetrokken. Daarnaast is het ensemble aan nieuwe nummers ook van de hoogste kwaliteit. Prachtig om naar te luisteren is het spelen op de harp. Deze heeft een belangrijke rol in het verhaal, maar je kunt Link ook omtoveren tot artiest in een pompoenvormige bar. Het is een optie waar je geld mee kunt verdienen en die je moet vrijspelen met behulp van een sidequest.
Skyloft
Het hoofdverhaal zal je zo’n veertig uur kosten en met sidequests kun je dit nog een behoorlijke tijd oprekken. Deze verzamel je voornamelijk in het dorpje Skyloft. Als een soort thuisbasis is dit waar je je uitrusting kunt laten upgraden, repareren of aanvullen. Wat Skyloft zo speciaal maakt is het feit dat het zweeft boven de wolken. Het is tevens de locatie waar vanaf je naar de verschillende plaatsen voor het avontuur afreist. Hiervoor kun je op de rug van een rode vogel springen. Vervolgens kun je vrij boven de wolken vliegen waar je allerlei eilandjes tegenkomt die je kunt bezoeken terwijl je rondvliegende steentjes en tornado’s moet ontwijken. Een voorbeeld van de locaties die je tegenkomt is de pompoenbar, maar er is ook nog eentje waar je een minigame kunt spelen om een stok in zoveel mogelijk stukken te hakken met je zwaard. Om van Skyloft naar het oppervlak te komen zijn er gaten in het wolkendek waar je doorheen kunt vallen. Eenmaal beneden kun je weer terugkomen met behulp van de savepunten. Op die manier kun je regelmatig gemakkelijk heen en weer reizen en als je weer naar beneden wilt, kun je uitzoeken bij welke opslagpaal op het oppervlak je verschijnt. Zo zijn eigenlijk bijna alle elementen in Skyward Sword tot in de perfectie uitgewerkt.
Dit maakt het één van dé beste titels die op dit moment voor de Wii is te krijgen. Nintendo bewijst met The Legend of Zelda: Skyward Sword nog maar eens dat ze zelf heer en meester blijven als het aankomt op het maken van goed werkende games voor hun eigen console. De besturing werkt uitermate aangenaam en laat je een heel erg diepgaande Zelda-beleving ervaren. Het leuke aan Skyward Sword is dat je gehele arsenaal aan gadgets multifunctioneel is en dat je regelmatig nieuwe gebruikswijzen ontdekt. Voeg daar het muzikale ensemble van de serie aan toe met een wereld die eruit ziet als een aquarel schilderij en je hebt een uitzonderlijke combinatie van elementen. Voor de Wii is Skyward Sword nu de crème de la crème en een titel die je zonder twijfel niet kunt laten liggen. Voor mensen die niet beschikken over de console is dit dé reden om er nu eentje aan te schaffen. Het enige wat we nu nog kunnen wensen is een overstap naar High Definition, maar het zal voor een eventuele opvolger op de Wii U nog een behoorlijk lastige klus worden om het niveau van Skyward Sword te overtreffen.