Het is alweer een jaar geleden dat The Crew in de winkels verscheen. Ubisoft beloofde ons een MMO-arcade racer die zich in een enorme wereld afspeelt. Er is dan ook een hoop tijd gestoken in een virtuele versie van de Verenigde Staten waarin je uren kan rondrijden zonder twee keer op hetzelfde stukje asfalt te komen. Mede door de wat tegenvallende graphics en slechte handling van auto’s vielen de verkopen een beetje tegen en dat is een probleem voor een MMO. Door het tegenvallend aantal spelers online, is het nooit echt de MMO geworden die Ubisoft voor ogen had. Eens zien of Ubisoft met The Crew: Wild Run hier verandering in kan brengen.
Nieuwe voertuigen
Zoals je bij een uitbreiding van een racegame mag verwachten, komt Wild Run met een aantal nieuwe auto’s op de proppen. Om eerlijk te zijn, blijft het aanbod auto’s nog steeds een beetje magertjes. Gelukkig biedt Wild Run meer dan alleen wat nieuwe auto’s. Het is nu ook mogelijk om je auto even aan de kant te zetten en de verenigde staten door te knallen op een motor. Waar in de meeste games motoren een crime zijn om goed te berijden, rijden de motoren in Wild Run verrassend goed.
Naast de nieuwe auto’s en motoren introduceert Wild Run ook drie nieuwe raceklasses. Het is nu mogelijk om je auto om te bouwen naar een driftauto, dragster of monstertruck. De dragraces voelen een beetje aan als een minigame. Zoals je je kan voorstellen, heb je qua tracks één keuze. Een stukje rechte baan waar je in een paar seconden over heen bent geknald. Natuurlijk is het echt gaaf om met een enorme noodgang over een zoutvlakte te knallen, maar toch voelt dit onderdeel snel als repetitief aan.
Waar het dragracen nog leuk is om af en toe te doen voor de afwisseling, hadden ze het driften wat mij betreft gewoon mogen weglaten. Misschien ligt het aan een grof gebrek van skills aan mijn kant, maar wat een drama. De driftauto’s doen maar wat. Het gaspedaal lijkt wel een aan- uitschakelaar, het is of vol gas of niks. Hierdoor ben je meer bezig om je auto weer uit de vangrail te manoeuvreren waar je net weer in bent geknald dan dat je gruwelijke drifts neerlegt.
Maar dan de monstertrucks. Daar worden we blij van! Demolition Derby’s, loopings, backflips, enorme jumps. Je kan het zo gek niet bedenken en het kan. Ik moet toegeven dat ik niet direct bijzonder enthousiast was toen ik voor het eerst hoorde dat er monstertrucks in de game zouden komen, maar dat is nu wel anders. De chaos, enorme jumps en bizarre kapriolen gaan je echt een hoop fun opleveren.
The Crew Wild Run daagt je verder uit voor ‘The Summit’. Elke Summit duurt om en nabij de drie dagen en vindt plaats op diverse locaties in de Verenigde Staten. Elke week zullen er twee Summit kwalificatierondes te spelen zijn. De beste deelnemers krijgen uiteindelijk toegang tot de maandelijkse Summit Finale, om daar te strijden voor de titel en beloond te worden met een exclusief nieuw voertuig dat hopelijk jouw vrienden nog niet hebben! Je krijgt ook de kans je vrienden uit te dagen dankzij de FreeDrive activiteiten, die je toelaten om je eigen race te maken in het gigantische open-wereld speelterrein van The Crew. Er staat nog meer op het programma, waaronder nieuwe stuntuitdagingen en vaardigheidsuitdagingen.
The Crew was grafisch gezien zeker geen pareltje. Op zich is dat niet heel verwonderlijk gezien de enorme wereld. Toch heeft Ubisoft een hoop tijd gestoken in het oppoetsen hiervan en dat zie je aan alles. Auto’s zien er beter uit, lichteffecten zijn realistischer, betere textures. Noem het maar op, het ziet er gewoon beter uit. De grootste verbetering op dit gebied is de toevoeging van dynamisch weer. Niet langer rijd je altijd onder een strakblauwe lucht, maar moet je ook beducht zijn op een enorme plensbui. Nu moet ik wel eerlijk zijn, The Crew is nog steeds niet te vergelijken met grafische pareltjes als Forza, maar je hebt niet langer het idee dat je nog een budgetgame op een last-gen console speelt.
Ook heeft Ubisoft flink aan de handling van de auto’s gewerkt. Het is lastig om de feeling van de game te beschrijven, maar waar je voorheen elke bocht vol gas uit kon knallen, moet je nu toch echt iets meer moeite doen om niet achterstevoren een bocht uit te komen. Het blijft wel een echte arcade racer en je moet ook echt niet verwachten dat het rijgedrag ook maar iets lijkt op een game als Project Cars, maar het maakt het allemaal wel net iets uitdagender. Deze verbeteringen aan the Crew krijgt iedereen. Ook als je niet de uitbreiding koopt, krijg je de verbeteringen qua graphics en physics via een update.
Aan de prijzige kant
The Crew: Wild Run is nu te koop voor 30 Euro en dat is een flink prijskaartje. Eerlijk is eerlijk, de game wordt er wel echt een stuk beter van. Zeker de updates qua rijgedrag en graphics zijn echt een flinke verbetering, maar ook mensen zonder Wild Run krijgen deze update. Voor je €30,- krijg je dus feitelijk alleen een paar nieuwe auto’s en motoren. Daarnaast krijg je drie nieuwe raceklasses, waarvan er maar één echt de moeite waard is en dat zijn de monstertrucks. Als je al de volle mep hebt betaald voor The Crew en dan nu nog eens €30,- moet neerleggen voor deze uitbreiding, vind ik Wild Run heftig overpriced. Aan de andere kant; Heb je The Crew nog niet in je collectie en ben je op zoek naar een leuke arcade racer, dan kan je (op moment van schrijven) voor 50 Euro The Crew inclusief Wild Run oppikken bij je lokale game-boer. Voor dat geld haal je een game in huis waarmee je zonder moeite de koude winterdagen mee door kunt komen.