Ter land, ter zee en in de lucht
The Crew had in 2014 niet bepaald een goede start. Wat geadverteerd werd als een fantastische open wereld racegame met een Madurodam versie van Amerika leek uiteindelijk een lichte teleurstelling te zijn. De interface was een puinzooi, grafisch was het matig en de game imponeerde eigenlijk nergens. Dat er uiteindelijk een vervolg werd aangekondigd was allerminst verassend. Nu kan je echter niet alleen met een ijzeren bolide door Amerika cruisen, maar ook met een speedboot en vliegtuigen. Deze variatie in voertuigen resulteert in een leuke mix van mogelijkheden. Vooral omdat het schakelen tussen iedere soort vrijwel onmiddellijk verloopt.
Laat ik het zo zeggen, The Crew 2 is tijdens de release een stuk beter dan het eerste deel. De vier “soorten” voertuigen zijn verdeeld onder vier race disciplines. Off-road, street racing, freestyle en pro racing. Na een kort introductie filmpje speel je de volledige discipline vrij en kan je aan de slag door je manueel naar een activiteit te verplaatsen of door (godzijdank) een activiteit te kiezen uit het hoofdmenu. Dit is zo een beetje de kapstok van de hele game. Iedere discipline heeft zijn eigen verhaal welke nog het beste vergeleken kunnen worden met Steep. Je start als racende nietsnut en dient jezelf naar de top te werken. Is het revolutionair? Nee. Zit het in de weg? Nee, niet echt. Ga je de game spelen voor het verhaal? Waarschijnlijk niet, je kan het het beste ervaren als afleiding om nieuwe voertuigen en upgrades vrij te spelen, zodat je online met anderen en tegen anderen kan racen. De speelwereld is namelijk, net zoals Steep, het beste te betreden met meerdere vrienden. Het leukste is om samen een route uit te stippelen waar meerdere voertuigen voor nodig zijn. Eerst snoeihard door de straten racen met een sportauto, buiten de stad wissel je naar een vliegtuig, later vlieg je laag over het water om te switchen naar een speedboot om uiteindelijk via een kade weer te wisselen naar een off-road voertuig om door de bossen te crossen. Creativiteit is koning en als je de opzet van Steep kon waarderen dan kan je de opzet van The Crew 2 ook zeker waarderen.
Een groot deel van dit plezier wordt echter helaas wel weer verpest door de physics. The Crew 2 is een arcade racer in hart-en-nieren waardoor licht onrealistische physics wel te verwachten waren. De meeste voertuigen voelen daarentegen wel een beetje te soepel en regelmatig voelt het zelfs alsof je met botsauto’s rijdt. Het komt niet vaak voor, maar vooral met crashes heb ik meerdere malen ervaren dat een auto letterlijk van me af stuitert. Sommige objecten lijken tevens een eigen leven te lijden. Waar een lantaarnpaal zonder problemen met kabels en al de grond uitgebonjourd kan worden zijn andere kleinere objecten gemaakt van beton en sta je direct stil. Weliswaar met minimale schade, maar er is geen touw aan vast te knopen hoe alles reageert.
The Crew 2 heeft vooral potentie. Het is deel één, maar dan meer, gevarieerder en stukken mooier. Creativiteit staat centraal en, mocht je dat hebben, dan kan je je jaren vermaken met deze titel. De ruwe kantjes zijn grotendeels weggewerkt. Het pure racen is echter net zoals deel één niet revolutionair en soms zelfs een te grote chaos. Met vrienden is die chaos daarentegen hemels.
Uiteindelijk is het ook gewoon hilarisch om hoog de lucht in te vliegen en te switchen naar een boot. Dit doe je dan ook letterlijk in de lucht waardoor je als boot naar de grond toe stort. Als er iemand dat online wilt doen na 29 juni, dan houd ik me aanbevolen.