SimCity DS

thumbnail

Een PC-klassieker naar de handheld

Het duurde lang voordat SimCity dan eindelijk naar Europa kwam maar het is inmiddels zover; het spel is namelijk ook hier verkrijgbaar met enkele toevoegingen van dien voor ons als Nederlanders. De titel is namelijk keurig, zoals het hoort, in het Nederlands speelbaar. Steden bouwen naar eigen wens kan dus ook op de handheld, maar is het wel zo ideaal als het lijkt?

Het is natuurlijk allemaal begonnen heel wat jaren geleden op de PC. SimCity was met Civilization eigenlijk één van de eerste games waarbij je kon spelen als een soort van ‘god’. Je hebt alle macht en het bovenaanzicht maakt het tot een overzichtelijk schouwspel dat je zelf kunt beheersen en waarin je persoonlijk alle details kunt bepalen. Natuurlijk is de wereld niet stil gaan staan en door de jaren heen zag je dan ook dat er meer en meer uitbreidingen plaats hebben gevonden. SimCity 4 was dan ook het laatste deel dat uit kwam voor de PC, maar een nieuw deel is alweer in de maak. Als we echter kijken naar SimCity voor de Dual Screen, dan moeten we de lat niet al te hoog gaan leggen. We staan dan ook in feite stil bij SimCity 3000, welke ook voor de PC verscheen en vrij succesvol was. Het spel kende tot dan toe ongekend hoogstaande graphics en het was dan ook een geheugentrekkend verhaal, dat niet iedereen mee kon maken. Wil je die tijd echter herbeleven, dan is dit je kans.

SimCity DS bezit eigenlijk 75% van hetgeen dat SimCity 3000 in bezit heeft, maar doet daar nog een schepje bovenop. Het hoofdconcept blijft natuurlijk het bouwen van een stad, maar het is allemaal iets kinderlijker uitgewerkt. Je krijgt een rijstvretend Japannertje (in mijn geval werd deze aan mijn mini-profiel toegewezen) als hulpje die je allerlei adviezen mee zal geven. Daarnaast is er nog een onderzoeker die je allerlei extra’s als een postkantoor, rampenonderzoekslab of een ruimtecentrum aan zal bieden voor diverse prijzen. Natuurlijk zul je de beschikking hebben over standaard gebouwen als een politiebureau, ziekenhuizen, parken, havens, treinstations, oliecentrales etc. Alles wat een stad nodig zou moeten hebben (okay, geen glasvezelnetwerken en telefoonlijnen dan…) bezit dit spel wat betreft infrastructuur. Ook belastingen en leningen behoren tot de te configureren gedeelten. Natuurlijk lijkt het allemaal simpeler dan het is, maar het spel zorgt er al snel voor dat je te enthousiast begint. Snel bouwen, veel dure aanschaffingen en dergelijke zijn er dan ook niet bij. Een groot woongebied, wat commercieel gebeuren en industriële omgevingen zorgen voor een leefomgeving waar ook genoeg werk te verschaffen valt. Met geld zul je daarnaast moeten zorgen voor investeringen in de transport-, medische- en onder andere onderwijssectoren. Het budget, de belastingen, grafieken, data, je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het bepalen. In het begin zal het dan ook een grootse game betekenen, maar dat verandert al snel…

Al snel zul je namelijk erachter komen dat geduld een schone zaak is en dat de opties eigenlijk niet eens zo marginaal zijn. Natuurlijk zijn er wel gelockte items die later opduiken en speelt de natuur een toekomstige hoofdrol, maar het blijft een simpele kwestie van uitbreiden en een grotere massa aan mensen ontwikkelen. Het is natuurlijk vrij tijdrovend en aantrekkelijk, maar het wordt al snel irritant als mensen herhaaldelijk gaan lopen zeuren over minpunten rondom je stad. Je wordt namelijk volgegooid met klachten en requests van inwonende mensen, maar ook buitenstaanders, die je aanbiedingen willen doen (voor een prijs je afval ergens anders dumpen bv.). Je kunt dit overigens wel gewoon negeren, maar dat blijft je eigen keuze. Leuk is wel aan dit spel dat men van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt op enkele opties te integreren die de DS zo speciaal maken. Bij een 5 jarig bestaan bijvoorbeeld kun je vuurwerk de lucht in schieten om deze vervolgens tot knallen te laten brengen met je stylus. Enkele kleine dingetjes die het ietsje meer gevarieerd maken.

Grafisch top, maar wat betreft geluid onder de maat

Wat SimCity DS vooral bijzonder maakt zijn de erg mooie graphics. Niet alleen het hoofdscherm maar ook het beeld op het touchscreen zijn uitermate gedetailleerd en het loopt allemaal erg goed. Het scrollen in de omgeving en het navigeren door de diverse, en simpele navigatiestructuur maakt dit spel erg handig bestuurbaar. Het is dan ook allemaal zeer overzichtelijk, de stad ziet er grafisch goed uit (ook als je inzoomt) en je wordt overal van op de hoogte gehouden in de zwarte balk onderin het hoofdscherm. Qua geluid ben ik wat minder enthousiast. Vooral de muziek en de constante soundtrack verveelt al snel en maakt het minder aantrekkelijk en levendig. Ook stadsgeluiden zul je niet echt meekrijgen en de effecten moeten dan ook vooral komen van de bouwmomenten.

Als je SimCity 3000 voor de PC geweldig vond, dan zal dit spel je veel aan die tijd terug doen denken. Het was destijds niet perfect, maar ook deze versie is niet perfect. Men heeft erg zijn best gedaan om dit spel wat betreft herspeelbaarheid zo mooi mogelijk te kunnen maken, maar het blijft veel van hetzelfde. De ‘Red de stad’ mogelijkheid in het menu is op zich een aardig aspect waarmee je weer wat langer uit de voeten kunt, maar met de tutorial, postkantoor en museum (leer)modi zul je al snel klaar zijn. Aangezien je, je stad op diverse, van makkelijk tot moeilijke, locaties kunnen positioneren maakt het een nieuw potje wel uitdagend, maar verder is het simpelweg een game voor de fans van de steeds breder wordende reeks, die in feite voort zet waar de serie groot door is geworden; kwalitatieve eenvoud.


  • Jeroen Janssen / Simulatie / 12-07-2007 / Electronic Arts / Electronic Arts
    Graphics: 8.3 Audio: 5.0 Gameplay: 7.8 Controls: 8.0 Replay: 7.0
    7.5

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx