Zeilen is niet bepaald iets waar je bij denkt als iemand het woord Game in je oor blèrt. Misschien dat er bij varen ergens in de krochten van je hersenen een belletje gaat rinkelen dat zegt: “Zelda” of “Lost Oddysey”. Naja, dat belletje zegt niet bij iedereen hetzelfde, dit was wat hij bij mij zei.
Zeil Simulator
Toen ik hoorde dat er een zeil simulator was, fronste ik wel even mijn wenkbrauwen. Het is nou niet bepaald iets waar je dagelijks bij stil staat. De enige simulator waar ik op de PC wel eens aan denk is Microsoft Flight Simulator die nu bij zijn deeltje weet ik veel wat is, maar Sail Simulator is ook al aan deeltje 5 toe. Nu is het niet dat ik niet verwacht dat zoiets bestaat, er is immers bijna overal een simulator voor, maar toen ik Sail Simulator 2010 bekeek, ontdekte ik zelfs dat de serie de nodige aanhang heeft van zeil fans van over de gehele wereld.
Het feit dat de game Sail Simulator heet, zegt al genoeg over wat voor gameplay je mag verwachten. Misschien is het wel het slimst het in dit geval niet eens over een game te hebben, maar over een stuk software, en dus ook niet moet spreken over gameplay. Echter, de liefhebbers kunnen hun geluk waarschijnlijk niet op aan de details die ze hierin tegenkomen. Je doel in Sail Simulator is een beetje onduidelijk, je kunt ervoor kiezen om een plek op de oceaan te kiezen en daar met je scheepje een beetje rond te gaan dobberen, maar om het meeste uit Sail Simulator te halen zul je jezelf toch doelen moeten geven. Je kunt ervoor kiezen om over vastgezette parkoersen te racen en zo je tijden te verbeteren, maar je kunt bijvoorbeeld ook je best gaan doen om het zeilen zelf goed onder de knie te krijgen.
Moeilijk
Dat zeilen zelf, dat is nog niet zo makkelijk als je denkt. Wanneer je eenmaal in het water ligt, kun je met de muis (of x en z knop op je toetsenbord) sturen. Als je niets speciaals wilt doen werkt dit prima, aangezien je altijd wel komt waar je moet zijn, zei het met het tempo van een bejaarde met twee gebroken benen. Wil je het tempo er echter in houden, dan zul je rekening moeten houden met de windrichting en ervoor moeten zorgen dat je zeil altijd in de wind staat, wat nog niet zo makkelijk is.
Op het onderste deel van je scherm heb je een balk met daarin alle knoppen (die overigens ook via je toetsenbord beschikbaar zijn). In het midden zit alles dat met navigeren en sturen te maken heeft, zoals de kaart, tal van metertjes die ja aan/uit kan zetten en de camera besturing. Aan de zeikanten zit alles dat met de rest van het schip te maken heeft, voornamelijk de zeilen maar onder andere ook het anker. Om je schip goed te kunnen besturen, zul je continu in de weer moeten zijn met deze knopjes.
Testpoppen
Om alles nog even wat interessanter te maken kun je ook uit een grote verscheidenheid aan boten kiezen, variërende van één tot zeven personen. Wat mij opviel was dat hoewel je bij de kleinere bootjes vaak ziet hoe je crew zich het laplazerus werkt om die boot goed in het water te houden, staat iedereen op de grotere boten gewoon stil als een testpop. Zelfs wanneer je de boot laat kapseizen blijven ze nog staan alsof ze een toast willen uitbrengen, wat erg zonde is en toch best wel aan de geloofwaardigheid af doet.
Overigens kun je bij je boot ook nog rondklooien met het gewicht en je kunt zelfs je eigen landencode en zeilnummer erop plakken. Ook kun je voordat je begint je startlocatie kiezen, zoals bijvoorbeeld de haven van Scheveningen of het mysterieuze Treasure Island, en dan kun je ook nog de coördinaten invullen van waar je in dat gebied wilt starten. Als je eenmaal lekker aan het zeilen bent kun je van de rust genieten, maar ook gaan klooien met dingen als een GPS, automatische piloot en snelheidsmeter. Het is maar hoe je het zelf graag hebt.
Multiplayer
Wat ook nog een leuke toevoeging is, is de multiplayer. Hiermee kun je met een groepje zeilmaten online races spelen of gewoon lekker van de rust genieten. Totdat iemand zijn romp in jouw boot boort natuurlijk. Wat mij opviel was dat alles soepel werkt en er best wel wat spelers online zijn. Er is bijvoorbeeld geen sprake van snelheids of beeldlag, iets wat bij menig racer wel aanwezig is.
Grafisch gezien is Sail Simulator 2010 niet bepaald een hoogvlieger. De game gebruikt nou niet bepaald veel grafische foefjes om je leven beter te maken, maar het kan ermee door. De meeste tijd is duidelijk gestoken in het water en de golven, welke mooi glimmen en opspatten. De boten zelf zijn al wat minder strak en zien er soms nogal hoekig uit. De textures zijn soms zelfs ronduit slecht, vooral wanneer je de camera er dicht op plakt. Dit alles viel echter mee met de stukken aan land. Hierbij kreeg mijn gamershart toch bijna een hartverzakking. Het is allemaal zo grouw en levenloos. Het detail is van het niveau paint door een basisschoolleerling en wanneer je dan adverteert met de mogelijkheid door de haven van Scheveningen te varen en de kade er uit ziet als een kartonnen doos, valt dat wel vies tegen.
Meeuwen
Gelukkig maakt het geluid veel goed. Wanneer je de game opstart krijg je al een mooie soundtrack te horen, die zelfs bombastisch aanzwelt als je hem even aan laat staan. Het mooiste is echter wanneer je op open water bent. Het water dat tegen je boot aan kletst, de zeilen die wapperen in de wind en de meeuwen die je hoort geven stralen echt een goede sfeer uit en brengt je helemaal tot rust.
Laat ik deze conclusie beginnen met een waarschuwing: beschouw je Sail Simulator 2010 als een game en wil je gewoon lekker raggen, dan zal dit een miskoop van jewelste worden. Sail Simulator 2010 is een echte simulator en doet dat dan ook goed. Jammer genoeg is dit een game website en dus zullen hier toch echt meer gamers naar toe komen dan mensen die uit zijn op een zeil simulator, dus zal ik moeten zeggen dat dit zeker niet een nieuwe topper is. De graphics zijn zwaar ondermaats en het feit dat er geen duidelijk doel in het spel zit, zal voor menig fantasieloze gamer een nagel aan de doodskist zijn. Sail is als simulator dan misschien prima geslaagd, als game is het dus niet veel soeps. Maar zoals ik al eerder benadrukte, dit spel is ook niet echt voor de gamers, maar meer voor de zeilfanaten onder ons, een vrij specifieke doelgroep dus.