Op spele.nl vind je er genoeg van, games.com zit er vol mee. Ja het hele Tower Defence concept is niet zo heel origineel meer. Je komt ze in alle vormen en maten tegen, gratis of betaald, groot of klein, zombies of aliens. Het maakt niet uit wat je verzint, het bestaat allemaal al. Revenge of the Titans is niet heel veel anders dan de gebruikelijke Tower Defence games zou je zeggen. Dat klopt ergens wel, maar toch ook weer niet..
Uitstraling
Wat als eerst opvalt wanneer je Revenge of the Titans (RotT) opstart is het dat het spel er ontzettend leuk uit ziet. Een hele leuke en aparte vormgeving geven de omgevingen en characters een leuke uitstraling en mooie sfeer. Het moet een ode aan de retro games voorstellen. En zo voelt het ook aan. In het beginmenu krijg je een pakkend retro nummer te horen dat de rest van de dag in je hoofd blijft hangen. En ook de achtergrond laat een mooie indruk achter. Alles is duister met een glow effect eroverheen gegooid. Alle objecten en beesten en noem maar op bestaan uit twee standaarden, namelijk een donker oppervlak met hier en daar een klein lichtgevend stipje. Het is geen pixel art zoals de echte oude retro games, maar retro met een klein hedendaags stukje art eroverheen.
Maar wat de echte Tower Defence games nou zo goed maakt zijn niet de prachtige graphics en leuke stijl, maar de verslaving wat het spel te bieden heeft. RotT is daar geen uitzondering op, eenmaal begonnen ben je zo een paar uur verder. Wanneer je af gaat is de drang om door te gaan nog sterker dan wanneer je een level zonder probleem haalt. De basisopzet van Revenge of the Titans wijkt niet af van wat we gewend zijn. Aliens vallen het zonnestelsel binnen en het is aan de speler om ze met torens te bestrijden in levels verspreid over vijf verschillende omgevingen. Elke omgeving introduceert nieuwe vijanden die een andere aanpak vereisen en hiervoor krijg je steeds nieuw wapentuig ter beschikking dat je kan bekostigen door het geld dat je krijgt van neergeschoten vijanden. Klinkt allemaal wel bekend toch?
Keuzes
Wat RotT anders maakt dan alle andere Tower games is dat het geld dat je binnen krijgt niet alleen van je vijanden komen die je neerschiet. Ook kan je machines bouwen die geld uit kristallen halen (bekend uit Red Alert of Age of Empires). Het nadeel is dat de machines die je maakt ook geld kosten en dat je daardoor redelijk vaak verlies draait. Gelukkig krijg je aan het einde van een level nog een bonus voor het aantal kristallen dat je hebt omgebouwd tot geld. Wat moeilijk is in RotT is dat geld schaars is. Waar je normaal overspoeld met geld zou worden krijg je nu maar een klein budget. Dit betekent dat je niet klakkeloos overal maar een toren neer kunt zetten omdat je daar zin in hebt. Wanneer je dit doet zal je er erg snel achter komen dat je het spel al verpest hebt. Het geld wat je namelijk in je huidige level bewaart gebruik je weer in het volgende level. Mocht het dus zo zijn dat je alles hebt uitgegeven en geen bonussen hebt verdient, dan begin je de volgende ronde met niks, wat er op neer komt dat je goed na moet denken voor je een stap zet.
Wanneer een level voltooid is kom je in een klein menu. Hier kom je een generaal tegen die je vertelt wat voor vijanden je het volgende level kan verwachten en wat hun eventuele zwaktes of gewoontes zijn. Wanneer je eenmaal met de generaal hebt gesproken kom je in een upgrade venster. In dit venster staan allemaal onderzoeken die gedaan kunnen worden. Wanneer bepaalde onderzoeken zijn gedaan kan je nieuwe Towers kopen of andere gebouwen. Wanneer je een Missile launcher wilt kopen zul je eerst onderzoeken moeten doen naar raketten en explosiever. Maar als je een barricade wilt maken zul je onderzoeken moeten doen naar sterke metalen. Dit alles zorgt weer voor een hele nieuwe toepassing in de Tower Defence games. Wat vervelend is, is dat je maar 1 onderzoek per keer kan doen. Wanneer je hebt gekozen om de Rocket launcher te maken ben je 5 levels verder, waarna je plotseling hoort van je generaal dat er een nieuwe vijand is verschenen die tegen alle kogels kan en alleen maar geraakt kan worden door elektriciteit! Ja, leuk.. maar dat kan ik niet want ik heb net raketten gekocht. En die elektrische objecten kosten me dan weer 5 levels maar dat ga je dan natuurlijk nooit halen. Wat praktisch inhoudt dat je weer opnieuw mag beginnen
Hardcore
RotT is vreselijk moeilijk, je wordt gelijk in de hoogste moeilijkheidsgraad gegooid in elk level. Wanneer je in dat level dood gaat krijg je de keuze om een niveau omlaag te gaan. Wanneer je dat level hebt gehaald ga je weer naar de volgende en begin je weer in volle hardcore mode. Ook zijn de keuzes in het “shop” scherm niet altijd even makkelijk. Zoals ik al zei over de Rocket Launcher, maakt dat het spel niet echt makkelijker, puur omdat je andere onderzoeken hebt verricht. Ook speelt geld een factor wat het moeilijk maakt. Er zullen genoeg momenten zijn dat je simpelweg geen geld meer hebt, wat als gevolg heeft dat je dood gaat. Ook is de balans nog niet helemaal op orde, aangezien sommige onderzoeken veel nuttiger zijn terwijl ander onderzoeken weinig profeit oplevert. Deze twee factoren kunnen de moeilijkheidsgraad in de weg zitten.
De herspeelbaarheid door dit alles is wel gigantisch groot. Als het niet lukt ga je simpelweg in een makkelijker niveau spelen en je kan zelf kiezen welke wapens je uiteindelijk wilt gebruiken. Het ziet er allemaal leuk en uitnodigend uit, een geheel nieuwe en aparte stijl. Het is ook nog eens vreselijk verslavend. Concluderend is Revenge of the Titans een heerlijk nieuw fris spel dat de Tower Defence spellen een schop in de goede richting heeft gegeven.