De eeuwige strijd
Elk jaar is het weer afwachten hoe FIFA en Pro Evolution Soccer zich van elkaar onderscheiden. FIFA doet het met realisme, een geweldige career mode en geweldig hoogstaande graphics, terwijl Pro Evolution Soccer wat meer de arcade-richting opzoekt, en speciale licenties opkoopt, waaronder die van de Champions League. Dit jaar is Pro Evolution Soccer weer terug, zoals elk jaar, en Seabass beloofde beter dan ooit. De gameplay is flink onder de loep gehouden, en ook de graphics zullen wat meer gemoderniseerd zijn. Heeft men zich aan hun woord gehouden? Of waren het simpelweg loze worden, zonder daden?
Tegenwoordig is het voor veel mensen eerder onduidelijk waarom je over zou stappen van FIFA naar Pro Evolution Soccer, daar waar het ook ooit andersom is geweest. Waarom zou je kiezen voor arcade, als het allemaal realistisch kan zoals het hoort? Eigenlijk is die vraag mij sinds FIFA 09 en FIFA 10 me ook altijd onduidelijk gebleven. Maar in de afgelopen dagen is me weer duidelijk geworden wat PES een goed alternatief maakt. In deze footie kun je namelijk makkelijker je man voorbij rennen, kun je beter splijtende steekpasses geven, maak je mooiere goals, en scoor en incasseer je ongetwijfeld meer goals dan in FIFA. Het spel is echter dit jaar van links tot rechts verbeterd. Niet alleen is het spel wat pittiger geworden, doordat mandekking nu eens eindelijk serieus genomen is, maar ook door het positiespel dat is veranderd. Hoewel ik met gemengde gevoelens naar dit laatste aspect terug kijk, moet ik zeggen dat men het dit jaar een stuk serieuzer heeft aangepakt. Pro Evolution Soccer 2010 maakt het namelijk niet meer zo gemakkelijk mogelijk om weer bergen met goals te scoren. Hoewel de A.I. nog enige verbeteringen verlangt, heeft Konami het arcade wat beter weten te combineren met realisme. Er is meer balcontrole, acties lopen soepeler, schoten gaan harder dan ooit, maar het rennen met bal lijkt nog altijd te veel op het JoJo-effect uit het verleden.
Word een legende
Wat PES wat mij betreft echt onderscheidt is de Become a Legend mode. Hierin ben je een individu waarbij je in het begin kunt kiezen voor een vrij modale club, bijvoorbeeld Parma of Roda JC. Hierbij is het bedoeling om jezelf omhoog te schoppen door aanvallend, of juist verdedigend je mannetje te staan. Je bent een onderdeel van een team en speelt dus echt individueel in een team gecoached door een willekeurige trainer. Deze leider bepaalt ook direct of jij wel of niet in de basis zult starten, of dat je zult invallen in de laatste 20 minuten. Na elke wedstrijd die je speelt krijg je een beoordeling voor de taken die je dient te vervullen. Aanvallend hoeft dat niet altijd te betekenen dat je garant moet staan voor goals. De bal in de ploeg houden, of juist counteren en succesvolle assistentie aan de tweede spits geven kunnen taken zijn. Je gaat de directe concurrentie aan met je medespelers, en wie weet levert je dat een nieuwe transfer en/of contract op, of juist een degradatie naar de bank. Het is aan jou en je spel wat de trainer bepaalt…
Daarnaast blijft de Champions League nog altijd een grootse toegevoegde waarde. Je kunt zeggen wat je wilt maar het spelen van het grootste toernooi in Europa, buiten misschien wel het EK, heeft altijd toch iets speciaals. De sfeer die men brengt met de welbekende soundtrack van de Champions League, de intro’s en de teams die deelnemen zorgen ervoor dat jij het meest spannende toernooi van het jaar mee kunt beleven. Verder bevat het spel ook de mogelijkheid om weer diverse andere toernooien en competities te spelen. Het zijn weliswaar geen career modes zoals in FIFA aanwezig zijn, maar wat mij betreft zet Konami daar heel wat tegenover met de genoemde Become a Legend mode en alle aanwezige leagues, waaronder de Eredivisie. Ook landenteams ontbreken uiteraard niet.
Nog altijd verre van slim
Wat mij nog altijd vraagtekens oplevert is de A.I. van deze game. De computergestuurde tegenstanders leveren nogal verwarrende meningen op. Zo is het goed dat medespelers veelal afstand nemen van de bal als je zelf in het bezit bent hiervan, of dat ze geregeld snel terug sprinten om achterin steun te verlenen, maar is het soms tergend dat teammaten niet diep gaan als de mogelijkheden er liggen. Ook het aanpassen van de strategie zorgt nooit echt voor flinke verbeteringen wat dat betreft. Het is mooi dat je in de game gemakkelijk gehele defensies open kunt splijten door simpele steekpasses, iets wat in FIFA vrijwel nooit voor mogelijk gehouden kan worden. Echter zul je ook vaak zien dat er nogal wat situaties in de kluts voorkomen waarbij iedereen als een F-jes elftal bij elkaar staat te vechten om de bal. Daarnaast zou ook de A.I. van de keepers flink verbeterd zijn, al is ook daar weinig van te merken. Je kunt natuurlijk zelf uitkomen, maar keepers van de opponent hebben daar vrijwel nooit weet van dat uitkomen een mogelijkheid is. De meest onnozele ballen worden vaak weg gestompt, slecht gekeerd of vliegen het net in, wat zowel voor- als nadelig kan uitpakken, afhankelijk van de zijde waar gescoord wordt. Ook aan de scheidsrechters schort nog een en ander. Voordeelregels worden matig gehanteerd, en zo nu en dan worden ook flinke overtredingen te flink, of juist niet bestraft.
De kwaliteit van de gameplay is een stuk verbeterd zoals je via een omleiding al hebt kunnen lezen en dat wordt ondersteund door verbeterde graphics. Pro Evolution Soccer 2010 weet me namelijk voor het eerst te imponeren, al ziet het er op een afstandje nog altijd niet beter uit dan FIFA 10 bijvoorbeeld. Vooral de interfaces en de menu’s zijn een stuk meer gemoderniseerd en zien er niet meer zo klassiek en statisch uit. Met nadruk mag gezegd worden dat de gezichten van spelers van de grotere clubs zeer imponerend zijn uitgewerkt. Niet alleen gezichtskenmerken maar ook gezichtsuitdrukkingen zoals boze en serieuze blikken zien er zeer natuurlijk uit. Het spel is in ieder geval weer wat vooruit gegaan, al zien we hier en daar nog de nodige kartels om de spelers heen vliegen. Grafisch is het spel verre van tegenvallend, maar door de toch wat fletse look, waar FIFA haar hoge contrast tegenover zet, ziet het er allemaal toch wat minder sfeervol en spectaculair uit. Die sfeer wordt ook nog altijd niet echt bevorderd door het commentaar van de commentatoren. De dialogen zijn weliswaar geavanceerder, en meer gericht op statistieken en situaties, maar zijn nog steeds droog. Sommige uitspraken stammen zelfs nog uit versie 2008. Een flinke opfrisbeurt zou wat dat betreft dan ook goed zijn. Echt niet kloppende uitspraken kom je echter niet zo veelvuldig tegen als in FIFA bijvoorbeeld, zij het dat het al jaren veel te zakelijk is en blijft.
Het zal nog even afwachten zijn tot FIFA 11 over de vloer komt om te kunnen concluderen welke van de 2 series er dit jaar met de overwinning vandoor gaat, maar PES 2011 weet zichzelf goed te positioneren. Persoonlijk verwacht ik dat de lichte vooruitgang van FIFA 11 weer de doorslag zal geven, maar duidelijk is in ieder geval dat PES dit jaar weer wat terrein weet te winnen. De uitgebreide game modi, de uitstekende en unieke Become a Legend modi, en de verbeterde kwaliteit van de graphics maken PES dan ook tot een waardige opvolger die weer eens trots op zichzelf mag zijn. Echt veel toevoegingen zijn er dit jaar weliswaar niet, maar gezien het al volle pakket van afgelopen jaar, welke alleen maar verder verbeterd is, zowel kwalitatief als inhoudelijk, krijg je met deze game een virtuele sporttas vol met goede content die elke voetballer zal waarderen.