Ouders zijn goed op de hoogte van het gamegedrag van hun kind. Zij weten hoe lang hij/zij per week games speelt, welke games hij/zij speelt en waarom. Toch komt naar voren dat ruim de helft van de ouders vindt dat zij te weinig weten over gamen. Dit blijkt uit een steekproef van TNS NIPO in opdracht van Digibewust onder kinderen en hun ouders. Ouders geven aan meer informatie te willen over gamen in het gezin. Vanaf vandaag kunnen ouders hiervoor terecht op www.weetwatzegamen.nl.
Ouders weten hoeveel uur per week hun kinderen games spelen. Ruim 60% vindt niet dat hun kind teveel tijd aan gamen besteedt. Ook blijkt uit het onderzoek dat kinderen het liefst online spelletjes, avonturenspellen, racegames en schietspellen spelen. Met name omdat het leuk is (87%) en omdat zij zich dan niet hoeven te vervelen (28%). Ruim 80% van de ouders weet dat er een leeftijdsaanduiding voor games bestaat, maar slechts 1 op de vijf ouders kijkt hier ook daadwerkelijk naar. Ouders hebben over het algemeen niet goed door dat een spel gewelddadig is en hoe kinderen dat ervaren. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 17% van de ouders de games die hun kinderen spelen gewelddadig vindt, tegenover 34% van de kinderen. Ook hebben ouders een andere inschatting van de moeite die kinderen hebben te stoppen met een game. 47% van de ouders geeft aan dat hun kinderen meestal wel kunnen stoppen met gamen, ten opzichte van 35% van de kinderen. De helft van de ouders speelt overigens zelf ook games. Maar gezien de behoefte aan informatie over games onder ouders valt te betwijfelen of de games die zij spelen te vergelijken zijn met die van hun kinderen. Ander onderzoek moet dit uitwijzen.
Op weetwatzegamen.nl kunnen ouders terecht voor uitgebreide gamebeschrijvingen, tips voor het begeleiden van hun kinderen en het delen van ervaringen met andere ouders. Ook staat er een uitgebreide beschrijving over de PEGI-classificering. Het Europese classificatiesysteem voor computerspelletjes dat is bedoeld om ouders duidelijkheid te geven over de geschiktheid van een game voor een bepaalde leeftijdscategorie. Op de site houdt OudersOnline.nl een weblog bij waar ervaringen van ouders over games in het gezin zijn te vinden. Digibewust wil hiermee in de informatiebehoefte van ouders voorzien en bijdragen aan verantwoord en bewust gamen.
Gamen is leerzaam en goed voor meer vaardigheden
Onderzoek van Junior Senior Research wijst verder uit dat gamen niet alleen ontzettend populair is, maar ook educatief verantwoord. Door te gamen ontwikkelen kinderen allerlei nieuwe vaardigheden: omgaan met de computer (64%), toename reactievermogen (48%), doorzettingsvermogen (34%) en hand-oogcoordinatie (34%). Ruimtelijk inzicht, wilskracht, reactievermogen, hersentraining, het leren van Engels, het sneller kunnen typen en het inlevingsvermogen zijn andere vaardigheden die zich ontwikkelen tijdens het gamen.
Nationaal Gaming Debat
De resultaten van het beide onderzoeken worden gepresenteerd tijdens het Nationaal Gaming Debat in Amsterdam. Tijdens dit debat wordt door onder andere verslavingsdeskundige Keith Bakker, wetenschapper op het gebied van computergames aan de UvA Jeroen Jansz en Gameking Boris van der Ven gediscussieerd over de maatschappelijke en economische impact van computergames op de Nederlandse samenleving.
Over Digibewust
Digibewust, een samenwerkingsverband tussen overheid en bedrijfsleven, wil bij gebruikers de kennis en het vertrouwen in de mogelijkheden van digitale middelen versterken. Daarnaast wil Digibewust gebruikers aanzetten tot actie, om op een bewuste manier met bijvoorbeeld de computer, digitale middelen als pda’s en mobiele telefoons om te gaan en daarbij zelf ook de verantwoordelijkheid te nemen. Zowel bedrijfsleven als overheid en diverse belangenorganisaties zijn betrokken bij Digibewust. Kijk voor meer informatie op www.digibewust.nl.