De ontwikkelaar Criterion is voornamelijk bekend van de Burnout serie, maar sinds kort zijn ze op de Need for Speed franchise gezet door EA. De remake van NfS: Hot Pursuit was een stap in de goede richting, maar toen werden er twee andere ontwikkelaars op de serie gezet met Nfs: The Run en Shift 2: Unleashed als resultaat. Deze twee games waren het toch niet en daarom brengt EA Criterion weer terug. Met Most Wanted laten ze zien dat ze toch wel heer en meester zijn op het gebied van arcade racers.
Het beste van meerdere werelden
Most Wanted is een titel geworden waarbij de ontwikkelaar de beste onderdelen uit de voorgaande Need for Speed games en Burnout reeks heeft genomen en samengebracht. Most Wanted is een open wereld racer waarbij alles draait om snelheid, racen en achtervolgingen. De game heeft geen verhaal en dat is misschien goed ook. Onze ervaringen met diepe verhalen en race games waren meestal teleurstellend. In de eerste paar minuten van de game scheur jij al rond in de meest vette auto’s en kun je zelf kiezen welke race je gaat starten. Je hoeft dus niet eerst door een grote groep mindere auto’s heen te worstelen, maar kan je zelf kiezen welke auto je gebruikt. Deze auto’s staan verspreid in de stad, sommige moeilijker dan anderen. De speler wordt dus uitgedaagd om ook buiten de races om vrij rond te rijden en op onderzoek uit te gaan. Met mijn verzamel obsessie was ik al snel elke vierkante meter aan het uitpluizen. Gelukkig heeft elke auto drie vindplaatsen, waardoor je minder snel races mist. Rond de 50 auto’s zijn aanwezig, waardoor er genoeg te beleven is.
Elke auto heeft 5 verschillende races, waarbij er eentje makkelijk is, twee gemiddeld moeilijk zijn en de laatste twee extra moeilijk. Selecteer een race en je krijgt op de plattegrond te zien hoe je moet rijden om bij de start uit te komen. De doelen van de diverse races verschillen van elkaar. Zo moet je niet alleen als eerste over de streep aankomen, maar ook een bepaalde gemiddelde snelheid behalen of een tijd neerzetten. In de singleplayer gedeelte mis ik eigenlijk de diversiteit die we meestal zien bij bijvoorbeeld de Burnout games. Bovendien wordt je haast verplicht om de races in dezelfde volgorde uit te spelen, want bij elke wedstrijd verdien je nieuwe onderdelen voor je auto. Zonder deze onderdelen zijn de moeilijkere races meestal niet te doen. Ook de welbekende nitro is aanwezig, maar moet je het altijd in de eerste race unlocken voor elke auto. Je kunt ook nieuwe onderdelen unlocken door bijvoorbeeld een x aantal meters te spookrijden of driften. De eerste race is dan meestal een stuk saaier dan de moeilijkere races. Maar heb je deze 5 races uitgespeeld, dan zal je toch echt naar de volgende auto moeten gaan. Dit lijkt op papier interessant en laat je ook spelen met elke auto in de game. Maar de moeilijkere races zijn altijd veel leuker, waardoor je de gehele tijd heen weer schommelt tussen vette races en mindere. De punten die je verdient met de races, maar ook met driften, auto’s uit te schakelen en jumps, maken het mogelijk om tegen de 10 Most Wanted rijders te racen en hun auto’s te winnen. En dit is dan ook het grotere doel van de game.
Dwars door je vrienden
De singleplayer is zeker goed, maar wordt leuker als je vrienden hebt die de game ook spelen. Alles wat je doet, wordt in de game bijgehouden en met je vrienden vergeleken door het Autolog systeem. Dit gebeurt niet alleen bij de verschillende races, maar ook bij de flitspalen en de reclame borden waar je doorheen moet beuken. Versla je een score van een vriend, dan krijg je weer extra punten en dit werkt als een trein. Als je echt online wilt spelen tegen vrienden dan kan dat natuurlijk ook en hier zijn veel meer verschillende type races aanwezig. Het gaat nu om sprongen die je moet maken of een bepaalde snelheid. En het is dan ook zo raar dat dit niet in de singleplayer zit. Als je een match start wordt je met een aantal mensen in de stad gegooid en bestaat er al een strijd om bij de start te komen. Ook het beuken krijgt nu een nieuwe betekenis. Wanneer je iemand uitschakelt, doet deze niet meer mee voor de punten. Maar rijdt die persoon nog wel mee en kan deze het moeilijker maken voor de andere mensen. In teams tegen elkaar racen is ook erg leuk, maar er is ook een nadeel. De game wordt soms zo enorm chaotisch, dat er alleen maar autowrakken over je beeldscherm heen vliegen. Dit wordt natuurlijk verholpen als je met mensen speelt die je kent.
Met Most Wanted wordt er gestreefd naar een vloeiende ervaring voor de gebruiker. Dit wordt geprobeerd met het Easydrive systeem. Door op je d-pad te drukken, navigeer je door een menu waar je verschillende races kunt kiezen, onderdelen van je auto’s aanpassen of wisselen van een auto. Dit systeem werkt op zich goed, maar het is niet te doen als je met tweehonderd kilometer per uur over de snelweg heen rijdt. Je zou in theorie onderdelen tijdens een race kunnen wisselen, maar dit kan niet zonder te crashen. Ook kun je het menu niet openen als je gecrasht bent of enkele seconden na het eindigen van een race. Dit is erg frustrerend en zo zijn er nog een paar kleine schoonheidsfoutjes. De game hapert soms en soms gebeuren er rare dingen met de camera. Het herstarten van een race moet met een omweg in het menu of je moet terug rijden naar de start, en dat is geen ideale combinatie. Grafisch gezien zijn er geen grote stappen gezet, maar het ziet er alsnog erg goed uit. En dan hebben we nog de politie. Deze is niet aanwezig in de multiplayer, maar in de singleplayer voelt de toevoeging raar aan. Als een politieauto je ziet dan zullen ze je achtervolgen en moet je ze afschudden. Je verdient veel punten als je ontsnapt, maar als je gepakt wordt is er geen negatieve consequentie. Oftewel als je er geen zin in hebt, laat jij je gewoon arresteren, waardoor de spanning weg is.
Helaas net niet
Most Wanted is een heerlijke arcade racer, waar het gevoel van snelheid lekker naar voren komt. Er worden veel nieuwe dingen geprobeerd, maar niet alles pakt even lekker uit. Er mist diversiteit in de singleplayer en het geven van races per auto zorgt voor een wisselende ervaring. Maar toch weet de game het racen erg goed neer te zetten. Het onderdeel die dit nog eens versterkt is het sociale en multiplayer gedeelte. Heb je een vriendengroep waar Need for Speed een vaste aankoop is, dan moet je deze zeker halen. Het verbreken van scores van je vrienden of in teams tegen elkaar races steekt in elkaar als een opgevoerde Lamborghini.