NBA basketbal is al vele jaren een geliefde sport onder de Amerikanen en velen buiten de V.S. Met legendarische sterren als LeBron James van de Los Angelas Lakers, Luka Doncic van de Dallas Mavericks en vele anderen, heeft de Amerikaanse basketbalcompetitie sterke spelers in huis. Ook de overleden superster Kobe Bryant, die voor de Lakers uitkwam, mag eigenlijk niet vergeten worden wanneer je het over de NBA hebt. NBA basketbal levert topsport van wereldformaat en moordend spannende wedstrijden tijdens het verloop van het seizoen of de Play Offs. 2K Games daarentegen geeft al jaren, zonder concurrentie eigenlijk, de basketbal game voor je console uit. In de vorige editie van de franchise, NBA 2K20, wist ontwikkelaar Visual Concepts een goede game af te leveren. Is de 2021 editie de moeite waard of kun je deze beter uit de budgetbakken halen, of erger; overslaan? Ter uwer informatie: Deze game is gespeeld op de Xbox Series X.
Weinig echte veranderingen
Helaas kent NBA 2K21 maar weinig grote veranderingen, maar veranderingen zijn er wel. MyTeam bijvoorbeeld is wel uitgebreid. Eén van de nieuwe modes is Limited. Hierbij moet het team wat je bestuurt aan bepaalde regels voldoen en die veranderen ieder speelweekend. Verder zitten, net als in de 2020 versie van de serie, ook Domination, Unlimited en Triple Threat er weer in. Limited is daar een goede en uitdagende aanvulling op die je wel een stresstest zal geven zo nu en dan. Naast dat is een andere verandering Exchange. Exchange is een manier om een sterke kaart in MyTeam te ruilen tegen meerdere, minder sterke, kaarten. Dit is een goede toevoeging voor degene die van handelen houden in MyTeam. Visual Concepts lijkt hiermee dan ook naar de fans te hebben geluisterd. Helaas zijn er ook een aantal vervelende zaken te melden over MyTeam. In Nederland en België is het ook dit jaar niet mogelijk om kaarten te verhandelen via het zogeheten Auction House. Dit is een online veilinghuis, waar je voor echt geld pakketten kunt kopen en openen en uiteindelijk verhandelen. Helaas is dit verboden in België, door aangenomen wetgeving aldaar. Nederland gaat hier grotendeels in mee, maar je kunt in beide landen nog wel kaarten verhandelen met het geld wat je hebt verdiend door de game gewoon te spelen. Goede spelers zullen daarom ook geen moeite hebben om aan deze kaarten te komen. Zeg nou zelf: Zou je echt honderden euro’s willen spenderen om net die ene spelerskaart te willen bemachtigen? 2K Games en Visual Concepts hebben dus gehoor gegeven aan de wetgeving en daar zul je het als gamer mee moeten doen.
De meest uitdagende nieuwe feature is het schieten van de bal. Ik had grote moeite met het onder controle krijgen van de besturing hierin en daarom verloor ik de eerste van 4 uit 5 wedstrijden dan ook. Visual Concepts heeft hierin voor meer realisme gezorgd en dat zal de fans van de franchise zeker bekoren. Het gebeurt allemaal via een meter en als je het goed timet, dan zal je schot raak zijn en krijg je twee of drie wedstrijdpunten voor je team, afhankelijk van hoever je van het net staat. Een driepunter is bijvoorbeeld buiten het vrije worp gebied en ook buiten het twee punten gebied van het basketbalveld. Het vergt enorm veel oefening, maar wanneer je het onder de knie krijgt voelt het als een enorme voldoening van je inzet. Oefening is de moeder van de kunst toch?
Visueel oogstrelend
Ik moest nog wat aanpassingen doen aan de instellingen van mijn console, maar toen zag ik wel de ware pracht- en praal van de game. Deze ziet er namelijk erg goed uit. Spelers, trainers en de Arena’s waarin je speelt ogen erg realistisch. Dat geldt ook voor de Amerikaanse presentatie van de game, al kan die wat schreeuwerig overkomen. Menu’s zijn gemakkelijk en snel door te spitten en alles is redelijk vlot gevonden, zoals bijvoorbeeld het wijzigen van teams. Waar ik minder tevreden over ben is het publiek, wat nog altijd uit karton lijkt te zijn gesneden. Ook het niet kunnen overslaan van de advertenties tijdens de door jouw gespeelde wedstrijden zijn erg frustrerend en ik heb tijdens mijn speelsessies dan ook meermaals lopen vloeken. Bovendien zijn de advertenties ook overdreven van kleur, waardoor ik moeite had om mijn aandacht erbij te houden. Bijna alles oogt erg mooi en oogstrelend, van de spelers en andere mensen in de game, tot de menu’s en het gros van de presentatie is goed gedaan. Enkel en alleen het niet kunnen overslaan van de advertenties tijdens wedstrijden is een enorm vervelende, ”nieuwe,” feature. Tussen de wedstrijden door kun je het namelijk wel doen, als je even niet achter de game hebt gezeten. Dit geeft mij het idee dat ik meer kijker van een basketbalwedstrijd ben, dan speler van een game. Ik ben dan ook van mening dat Visual Concepts dit bij de eerstvolgende gelegenheid direct moet aanpassen, want tussen de wedstrijden door is enkel de B knop voldoende om de advertenties na wat inactiviteit over te slaan. Verder is er qua visuele en grafische effecten weinig tot niets mis, al lijken de spelers wel iets teveel te glijden over het basketbalveld, maar het is zeker niet storend.
Prima MyCareer
In de prima MyCareer mode maak je een eigen speler aan, helemaal zelf. Je bent Junior, de zoon van een legendarische speler die in de voetsporen van zijn vader wil treden. Het goede aan deze modus is dat je de speler helemaal tot in de puntjes kunt uitwerken, er tijdens je carrière veel tussenfilmpjes zijn en je een pad volgt naar de top. Je begint op College en daarna stroom je door naar High Schools om uiteindelijk in de NBA te belanden. Veel valt er te veranderen aan je speler, maar de weg naar de top is wel een zekerheid als je de game onder controle hebt. Het mooie aan MyCareer is dat Visual Concepts deze modus goed heeft uitgewerkt en hij vrij uitgebreid is als het gaat om de beleving. Zelf vond ik deze modus niet zo heel boeiend, maar dat komt omdat ik me meer een manager voel en dan ook liever dat speel. Het is in ieder geval een toevoeging die qua mogelijkheden beter uitgewerkt is dan de career mode uit met name FIFA (EA; lezen jullie even mee?). De meeste die hard liefhebbers van basketbal zullen ongetwijfeld het liefst tegen elkaar spelen, maar MyCareer in NBA 2K21 is meer dan de moeite waard.
Wat te doen!?
Veel veranderingen zijn er in deze next-gen release van NBA 2K21 niet, maar de dingen die er zijn, zijn goed uitgewerkt. Het doet de replaywaarde dan ook goed. De kleur schreeuwende presentatie die typisch Amerikaans is ben ik geen fan van, maar realistisch is het wel aangezien de NBA dat op TV ook doet. De nieuwe features zijn een welkome verrassing en grafisch doet de game niet onder voor het gros van andere sport games. Enkel en alleen het publiek in de Arena’s is niet om aan te gluren, maar de Arena’s zelf dan weer wel. De besturing kost even wat tijd om onder controle te krijgen, maar met wat oefening heb je met de nieuwe manier van schieten weer een extra stukje realisme. Hoewel de spelers soms teveel lijken te glijden over het veld, als een Moonwalk, is dat slechts een klein detail dat tijdens het spelen niet stoort. Je let dan toch op de tegenstanders. Het niet kunnen overslaan van reclames tijdens de wedstrijden is een doorn in het oog en moet dan ook aangepakt worden. Voor de rest is NBA 2K21 een game die wel meer van hetzelfde heeft, maar die volgend jaar zonder excuses met de 2022 versie wel echt moet gaan knallen. Ik geef de game dan ook het voordeel van de twijfel, vooral omdat het onder de knie krijgen van de besturing mijn beleving en plezier enorm vergrootte. Niet alles is perfect dus, maar de game is zeker de moeite waard.
Heb ooit in een ver verleden een NBA-game gespeeld van EA, maar het is niet echt mijn sport op de console. Ik houd het lekker bij FIFA en F1, en soms nog NHL.