Mindjack

thumbnail

In een nabije toekomst, 2031 om precies te zijn, zullen wij volgens de makers van Mindjack al onze apparaten kunnen besturen met onze gedachte. Dit zou allemaal heel gaaf zijn geweest, mocht het ook niet zo zijn dat sommige mensen deze technologie hebben gekraakt en het kunnen gebruiken om mensen te hacken. Natuurlijk zijn er slechte mensen die dit ‘Mindjacken’ misbruiken en onschuldige mensen gebruiken voor hun kwaadaardige doeleinden. Aan de speler dus de taak om vuur met vuur te bestrijden.

And the story was lost

Het verhaal van Mindjack is nou niet iets om over naar huis over te schrijven. Een duivelse organisatie wilt de wereld overnemen door iedereen te hacken. Het doel daarna wordt niet uitgelegd maar, jongen wat zijn ze duivels! Ze hebben een rode aura om zich heen en het is een organisatie ‘Duh’. Het klinkt allemaal als een slechte sci-fi film en daar had ik prima mee kunnen leven als het een duidelijk verhaal was. Het verhaal komt bijna niet naar voren en dat was iets wat juist heel boeiend had kunnen zijn in een spel als dit. De tussenfilmpjes zijn van een goede kwaliteit, niet noemenswaardig mooi maar, ook weer niet lelijk. Het spel zelf daarentegen ziet er wat er verouderd uit. Hier en daar verliest het spel zijn scherpte in beeld en de houterige animaties helpen ook niet echt.

Het spelverloop gaat als volgt. De speler loopt een ruimte binnen met meerdere vijanden die allemaal uitgeschakeld moeten worden. Als deze ruimte weer vrij is kan de speler vervolgens naar de volgende ruimte lopen om daar hetzelfde te doen. Heel soms komt er een filmpje over hoe de held de lift neemt om van punt A naar B te komen. Qua verhaal laten ze vrijwel niets los en dit wordt op den duur ook geen must. Het geluid van wapens komt niet realistischer over en soms komt er niet eens geluid uit een wapen. De muziek blijft heel erg op de achtergrond en voegt weinig tot niets toe. Niet eens een spannend muziekje bij een baas of een rustig muziekje op rustige momenten. Het blijft heel erg op de achtergrond. Het plezier moet hem zitten in de gameplay en in de gameplay alleen, dus laten we het maar snel daarover hebben.

Laten we beginnen met de besturing. De besturing lijkt heel erg op die van Gears of War met het achter muren duiken voor bescherming en het korte sprinten van de ene muur naar de andere. Dit zou heel gaaf zijn geweest als dit ook goed was aangepakt. Met onzichtbare muren rond objecten en het soms wel en soms niet om hoeken kunnen kijken, zorgen voor de onnodige irritaties. Dit zorgt bijvoorbeeld ervoor dat de speler ongemerkt een half magazijn lost op een onzichtbare muur. Met een beetje testen en bug-control had dit voorkomen kunnen worden. Ook het schieten naar vijanden voelt heel onnatuurlijk aan. Vijanden reageren totaal niet als ze beschoten worden. Ze staan daar tot hun Health op een een zodanig niveau is gedaald dat ze op de knieën gaan zodat ze of gedood of gemindslaved kunnen worden.

Er zijn in totaal maar een paar vijanden. Je hebt de gebruikelijke zwakke handlangers, de zwaar bepantserde heavy guys en een paar robots waarvan één wel heel veel lijkt op de eyebots van Fallout. De bazen zijn helaas niet uitdagend genoeg en zijn behoorlijk saai. Hoezo, een paar keer geraakt worden om het patroon van de vijand te doorzien? De speler schiet alles en iedereen neer op de baas na. Uiteindelijk sterft een baas door er alleen maar naar te kijken nadat taak 1 voltooid is. Dit is niet hoe je een baas moet verslaan! Wij moeten als spelers een voldaan gevoel krijgen van “Yeah! Kijk hoe ik die baas zijn strategie helemaal door had en hij mij nog niets kon maken!”

Megaman Jack-In!

Laten we dan maar eens kijken naar een aspect van deze game die deze moet onderscheiden van de rest; het ‘mindjacken’. Om vuur met vuur te bestrijden kan je van gewonde vijanden ‘mind slaves’ maken die voor jou gaan werken. Na één persoon gehackt te hebben, kan er dus gekozen worden om gewoon toe te kijken hoe deze nieuwe makker andere verwond zodat deze ook weer gemindjacked kunnen worden. Het is op deze manier heel erg makkelijk gemaakt en een optie om het moeilijker te maken is er in het begin niet. Voor elke succesvolle kill krijgt de speler ervaringspunten en met die punten kunnen er perks vrijgespeeld worden. Hier behoort ook een hogere moeilijkheidsgraad bij en een betere precisie, meer ammo in wapens, etc.

Als het even niet meezit en de speler wordt gedood, dan activeert de mindjack mode automatisch en zweeft er een blauw of rood gekleurde wolk door de ruimte die op zoek gaat naar een slachtoffer om te besturen. Dit kan ook geactiveerd worden door op beide sticks te drukken en kan de speler de gedachte overnemen van een teammaat die door de computer wordt bestuurd. Een groot arsenaal aan mindslaves betekent dus automatisch meer levens die de speler kan gebruiken. Tijdens een heftig vuurgevecht kan het zich voordoen dat een mindslave op een betere positie staat. Om zijn rol over te nemen drukt de speler dus op de twee sticks en vliegt langzaam op zijn doel af. Dit werkt uiterst vervelend want het switchen tussen teammaten had ook gewoon via een simpele knop gedaan kunnen worden. Het is prima als de makers per se dat wolkje in het spel willen hebben voor een bepaalde meerwaarde in het spel, maar dan hadden ze het toch echt sneller moeten maken. Als wolk zijnde ga je nog langzamer dan een hoogbejaarde schildpad!

Singleplayer mixt met Multiplayer

Nadat het eerste scenario is voltooid kan de speler er voor kiezen om hackers toe te laten. Ja, dat lees je goed, hackers. Deze hackers zijn eigenlijk gewoon andere spelers die in de game kunnen komen als vijanden of als teamgenoten. Het is dus een singleplayer game waarin vijanden en teammaten opeens bij kunnen springen om je het leven zuur of makkelijker te maken. Dit is een heel gaaf idee en het werkt ook prima. Als een hacker de game binnenkomt dan verschijnt hij/zij in mindjack mode en kiest een slachtoffer uit om over te nemen. Dit is echt een heel cool omdat echte mensen zich onvoorspelbaar kunnen gedragen. Dit voegt een extra uitdaging toe en het is echt een heel cool concept. Er is echter één klein probleempje. De hackers mogen gewoon niet winnen om het leuk te houden voor beide partijen. Als de hackers winnen dan start het hele chapter opnieuw en dit kan heel vervelend worden als de hackers maar blijven winnen en jij, als speler, meer wilt weten van het al magere verhaal. Hierdoor komen vijanden eerder over als mensen die jou spel willen verpesten in plaats van goede tegenstanders die er zijn om het spel uitdagender te maken.

Mindjack had heel gaaf kunnen zijn en het idee om multiplayer en singleplayer te combineren is echt heel gaaf. Het is jammer dat het spel niet af voelt. Hier en daar zijn gewoon nog teveel fouten en dit had echt niet mogen gebeuren. Het concept is echt heel gaaf en ik hoop dat betere developers dit idee oppakken en een pareltje van een game maken want, dit is gewoon hopeloos.


  • Auteur: Stefan Roest | Genre: Third-Person Shooter | Release: 25-01-2011 | Uitgever: Square Enix | Ontwikkelaar: Feelplus
    Graphics: 6.0 | Geluid: 6.0 | Gameplay: 4.3 | Besturing: 4.0 | Replay: 3.9
    4.0
    + Idee om van een singleplayer een multiplayer te maken
    +
    +
    - Avontuur is een zware teleurstelling
    - Eentonig
    - Heel veel foutjes en bugs

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx