LEGO Batman: The Videogame

thumbnail

Er gaat geen leven voorbij, zonder dat deze in aanraking is gekomen met LEGO blokjes. De oude bouwsteentjes gaan al heel wat jaren mee en zijn nog steeds razend populair. De rekken in de speelgoedwinkels staan er vol mee. Het grote succes is vooral te danken aan de vele films en tv-series waarvoor gehele LEGO lijnen worden gemaakt. De laatste jaren wordt deze trend voortgezet in de verschillende games die op verscheidene platformen zijn uitgekomen. Het begon met LEGO Star Wars. Alle zes films werden nagespeeld met grappige LEGO poppetjes. Na drie verschillende versies hiervan te hebben gemaakt werd het tijd om over te stappen naar Indiana Jones. Een paar maanden later is het alweer tijd voor de derde franchise om weder op te staan als bouwsteentjes in LEGO Batman: The Videogame.

Wederom worden alle personages in een LEGO wereld gestopt en maken elkaar het leven zuur. LEGO Batman doet het echter op een andere manier dan zijn voorgangers. Het verhaal is namelijk niet gebaseerd op de films of tv-series. Nee, ontwikkelaar Traveller’s Tales vond het blijkbaar nodig om nagenoeg alle Batman personages in de game te stoppen en dat kan niet zomaar in de films. Daarom hebben ze maar een nieuw verhaal verzonnen. Alle slechteriken zijn ontsnapt uit Arkham Asylum en het is aan Batman en Robin om ze weer terug te zetten. Je speelt het in drie verschillende hoofdstukken. Ze zijn gemaakt rond de slechte streken van The Riddler, The Joker en The Penguin, maar gedurende de vijf levels per hoofdstuk kom je nog genoeg andere bekende vijanden van Batman tegen.

De Two-face in jezelf komt los

Het tweede gedeelte van het spel is echter veel leuker. Wanneer je één van de hoofdstukken hebt uitgespeeld krijg je toegang tot Arkham Asylum en mag je hetzelfde nog een keer spelen, maar dan met de slechteriken. Je krijgt dan te zien wat ze allemaal aan het uitspoken zijn voordat Batman en Robin roet in het eten gooien. Het vermakelijke hieraan is dat de bad guys allerlei maffe krachten hebben. The Riddler kan bijvoorbeeld nietsvermoedende mensen overnemen zodat je dingen kunt doen op plaatsen waar je anders niet bij zou kunnen. Poison Ivy kan mannen doden met een kus en Mr. Freeze verandert vijanden in ijsblokjes. De good guys hebben dit soort krachten helemaal niet, maar omdat je in de goede hoofdstukken alleen maar met Batman en Robin kunt spelen is hier wat op verzonnen. Ze hebben elk namelijk vier verschillende pakjes die ze van allerlei extra mogelijkheden voorzien. Batman kan bijvoorbeeld bommen plaatsen of glas vernielen met een sonisch pistool. Robin krijgt magnetische voeten om over metalen muren te lopen, een duikpakje of een soort van stofzuiger.

Dit brengt natuurlijk de mogelijke opties met zich mee om puzzels van te maken en dat is dan ook gedaan in LEGO Batman. Het is dan weer jammer dat het overduidelijk is waarvoor je de krachten moet gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld het sonische pak van Batman aan mag trekken is het eerste wat je tegen zult komen een glazen raam of deur. Hieraan is dan ook duidelijk te zien dat het echt een spel is dat bestemd is voor een jonger publiek. Op andere momenten zul je echter geen enkel idee hebben wat je moet doen en is het eigenlijk weer wat te moeilijk voor de jongeren onder ons. Om dan toch achter de goede route te komen is het meestal het handigst om alles om je heen maar kapot te gaan slaan en te wachten op LEGO blokjes die je in elkaar kunt zetten om een handig voorwerp vormen. Dit komt neer op hetzelfde als dat je in de voorgangers van het spel moest doen.

Zelfde formule, geen verbetering

Dat is dan ook het grootste probleem aan LEGO Batman, het doet totaal niets nieuws en neemt fouten uit de vorige delen letterlijk over. Zo besturen de voertuigen nog steeds slecht en is de A.I. van je medepersonage weer om van te janken. Vaak blijft deze gewoon stilstaan terwijl hij van alle kanten wordt aangevallen. De grootste irritatie ontstaat echter wanneer je een puzzel moet oplossen waarbij beide personages tegelijk iets moeten uitvoeren. Soms moet één speler in een lift naar boven, terwijl de ander een hendel overhaalt. Het probleem hierbij is dat degene die op de lift staat meestal daar niet blijft staan. Gelukkig bevat LEGO Batman de mogelijkheid om een tweede speler op elk moment mee te kunnen laten doen door op de plus-knop te drukken van zijn of haar Wii-mote. Ook als er geen ander persoon aanwezig is kan dit van pas komen, aangezien ze dan wel stil blijven staan. Maar ik blijf erbij, vernieuwend is het niet.

Ook LEGO Batman is weer volgepropt met een grote hoeveelheid aan vrijspeelbare personages. Sommige zijn verkrijgbaar door het verhaal te spelen, maar de meesten zul je moeten kopen met Studs die je in de missies hebt verzameld. Er zitten echt leuke karakters uit het Batman universum bij, zoals Nightwing en ook mensen waarvan ik nog nooit had gehoord, zoals Killer Moth. Wat ik echter niet begrijp is dat het ook mogelijk is om met onboeiende personages als een dierentuin verzorger te spelen. Wie wil nou met alledaagse mensen spelen als ze een heel scala aan superhelden en schurken tot hun beschikking hebben? Soms komt het spel dus een beetje dubieus over, maar het blijft best vermakelijk. De tussenfilmpjes zitten vol met hele flauwe en kinderachtige humor, maar leuk is het dan weer wel. De muziek die ze er bij hebben geplakt is jammer genoeg weer niet bijpassend. Het is de echte soundtrack van de Batman film uit 1989. Deze muziek is echter veel te serieus voor een LEGO spel. Het voelt dan ook meer aan als een knip en plak project, dan dat er daadwerkelijk moeite is gestoken in het maken van een fatsoenlijke game.

LEGO Batman speelt exact hetzelfde als de vorige vier LEGO spellen. Het behoudt de zelfde formule, maar weet ook niets nieuws toe te voegen. Een onvergefelijk punt is echter dat er na vijf spellen helemaal niets gedaan is aan de fouten van de serie. De besturing in de voertuigen is nog steeds slecht en aan de A.I. van je hulpje valt nog veel te verbeteren. Traveller’s Tales heeft wel een leuke poging gedaan om toch nog iets te veranderen, door je ook het verhaal van de slechteriken te laten ervaren en de verschillende vaardigheden die de pakjes van Batman en Robin met zich meebrengen. Hierdoor weet ook LEGO Batman dan toch weer vele uren plezier op het beeldscherm te toveren. Het wordt alleen wel hoog tijd dat er verbetering komt in de LEGO spellen. Als je dus dol was op de voorgangers en er geen genoeg van kunt krijgen is LEGO Batman zeker een aanrader, maar vond je de vorige delen helemaal niks, dan ben ik bang dat je LEGO Batman ook maar beter kunt laten liggen.


  • Robin Kooistra / Action / 20-10-2008 / Warner Bros. Interactive / Traveller
    Graphics: 7.5 Audio: 6.9 Gameplay: 5.0 Controls: 6.2 Replay: 8.2
    7.2
    + De mogelijkheid om het verhaal met de bad-guys te spelen
    + De verschillende pakjes van Batman en Robin
    +
    - Geen enkele verbetering van oude fouten
    - Gebrek aan vernieuwing
    -

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx