Om mee te mogen doen eist de Tour jaren training van je. Je moet een gedisciplineerde sporter zijn en je bent het haasje als je gepakt wordt op drugs/doping. Wat jaarlijks een groot evenement is dat overal in de wereld op elke televisie te vinden is, vind je nu ook op je console terug. Zelfs in de winter wanneer de Tour helemaal niet gereden wordt. Le Tour de France 2011 doet de poging het jaarlijkse evenement naar de fans te sturen door er een spel van te maken. Nu hopen dat het wat leuks wordt.
Wanneer je voor het eerst in het hoofdmenu komt is het even zoeken wat je kan doen. Je kan de Tour doen maar je kan ook voor een single circuit kiezen. Credits bekijken en je vorige save file openen. Maar de belangrijkste om mee te beginnen is de tutorial. Wat bijzonder is in dit spel is dat de tutorial volledig uit tekst bestaat, wat vrij pittig is eigenlijk. 17 dia’s met alleen maar tekst en enkele plaatjes zijn niet helemaal motiverend om alles door te gaan lezen. Maar je zal wel moeten want alle informatie die je kan vinden is ook daadwerkelijk nodig om het spel te kunnen begrijpen. Maar om al deze informatie te geven met alleen maar tekstwolkjes is niet een goed idee. Met filmpjes kan je de speler veel meer bij een tutorial betrekken. En als je zelf stukjes mag spelen terwijl je uitleg krijgt is dat natuurlijk helemaal goud waard. Wees eerlijk over jezelf. Iedereen die een tutorial voorgeschoteld krijgt zonder dat er iets interessants te zien is skipt alles als een gek, en in dit spel zou een goede tutorial het halve werk doen.
Spanning en sensatie
Le Tour de France duurt in werkelijkheid uren, dagen, weken. Om het hele parcours, de hele Tour te spelen is dan ook een beetje een gestoord idee. Gelukkig bedachten de makers dat je alleen de spannende en belangrijke stukken kunt rijden van een etappe. Alle niet belangrijke stukken, die worden door de console zelf aangevuld. Naarmate je de vorige etappe hebt afgesloten zul je een betere startpositie hebben wanneer je weer zelf moet spelen nadat de console het saaie stuk voor je heeft uitgerekend. Deze spannende stukken zullen vooral stukken zijn met scherpe bochten, een grote klim of een scherpe afdaling. Op deze stukken moet de speler goed anticiperen op de omgevingen en op hoe de computergestuurde spelers rijden.
Waar je de Tour de France niet mee moet gaan vergelijken is eigenlijk elke race game die je momenteel in de winkelrekken vindt. Natuurlijk heeft het precies hetzelfde doel: Eerste worden en winnen! Maar hier is de Tour anders. In dit spel bestuur je weliswaar niet het hele Nederlandse team of een ander team naar voorkeur, maar ben je 1 persoon die wel zijn team aanwijzingen kan geven. Zoals het verstoren van de snelheid aan kop. Of voor mij gaan fietsen zodat ik minder wind vang. Eigenlijk is het meer te vergelijken met een strategisch spel dan een echte race game. Je personage rijdt vanzelf, je hoeft dus niet eens “gas” te geven. Vrij simpel dus. Bochten worden ook vanzelf gemaakt, het enige waar jij voor bent is het maken van juiste beslissingen. Je kan je personage weliswaar wat naar links of naar rechts sturen om achter een groep te gaan rijden, maar daarna houdt het sturen wel voor je op. Jij zorgt ervoor dat op bepaalde stukken zoals bochten je fietser afremt, omdat hij anders kan vallen in een te scherpe bocht. En wie een beetje wielrennen volgt weet dat vallen niet iets goed is waarbij je snel terug kunt komen in het peleton, zo zagen we gisteren ook wel weer met Tom Boonen.
Met de A knop kan je het personage een sprint laten maken. Hierdoor staat hij als het ware op zijn fiets en zal veel energie gaan verbruiken om snelheid te maken. Met de B knop maak je ook snelheid maar blijf je wel zitten. Je spant je meer aan. Deze dingen gaan ten koste van je energie. In mijn eerste game had ik gelijk A de hele rit ingedrukt en lag ik na een minuut enkele kilometers ver voor op de groep. Helaas had ik daarna totaal geen energie meer en werd ik na 1 minuut door de hele groep ingehaald en stond ik zwaar laatste. De hoop was ook gelijk weg omdat mijn fietser totaal geen energie meer had om te versnellen, ik was gedoemd om te falen. Le Tour de France is een strategiespel, zet je acties op het juiste moment in en verspil geen energie. Vorm allianties die jou kunnen helpen naar een overwinning. Bouw reputatie op, want zonder reputatie zal ook niemand je helpen om te zorgen dat jij geen wind vangt.
Is dit wielrenner muziek?
Gedurende het hele spel hoor je verschillende deuntjes. Deze deuntjes bestaan een merendeels uit een beat dat ge-loopt is met her en der een klein verschil. Niet echt geweldig om naar te luisteren dus. Zouden die wielrenners niet een iPod aan hun been hebben hangen waar hun top 40 in staat? Zo niet, geef ons dan nog een beetje een wielrennersfeertje met muziek wat hier bij zou passen. Want die 3 nummers loopen is wel heel goedkoop en helpt nou niet echt bij een goeie sfeer. Hoewel het steeds een loop is, is het niet altijd storend. Jammer is wel dat wanneer het “spannend” gaat worden dat de muziek zich hier niet op aanpast. De muziek vertelt je niet hoe je ervoor staat en het brengt geen verhaal over naar de speler. En dat is gewoon een gemist punt wat erg jammer is.
Ook al maakt de speler in principe geen spannende acties mee, het is toch een grote uitdaging om deze game aan te gaan. In deze game moet je keuzes maken, ga je volgen of ga je leiden? De eerste paar etappes zal je niet tot de eerste 10 horen. Dit komt omdat het spel echt tijd nodig heeft voor je er handigheid in hebt gekregen. Het is even doorbijten maar als je eenmaal door de harde korst heen bent gekomen zit hier een prima klein strategie spelletje dat vraagt om gespeeld te worden. Voor de echte fans wat sneller op te pikken dan de gemiddelde Need for Speed speler. Voor de mensen die geheel nieuw zijn raad ik aan om voor deze ene keer toch de vrij saaie tutorial te bestuderen.