Zijn ze bij Microsoft nog wel normaal?

Home Forums Games discussies Zijn ze bij Microsoft nog wel normaal?

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Berichten
  • #120449
    jotejote
    Deelnemer
    10

    Het is een retorische vraag natuurlijk: ze zijn bij Microsoft nooit normaal geweest. Zet je schrap voor een nieuwe wansmakelijke grap van Windows. Sinds ik Windows 8.1 draai gaat er van alles mis. De computer loopt soms helemaal vast, met als enige optie een reset. Als ik geluk heb start Windows wel weer op, al lijkt dat dan eeuwen te duren. Een actief besturingssysteem onderbreken is nooit goed natuurlijk maar in dit geval kan je niet anders. Als je pech hebt, richt je daarmee schade aan die Windows in het beste geval herstelt. Maar het kan ook anders; zo kreeg ik laatst de melding dat mijn pc hersteld moest worden. Dus ik doe de DVD in de drive en start de herstelmodule, waar ik drie keuzes voorgeschoteld krijg: Doorgaan naar Windows 8.1 (totaal onzinnig want dan krijg je opnieuw de melding dat je pc hersteld moet worden), Problemen oplossen (waarover verder meer) en De pc uitzetten (dat kan ik natuurlijk ook met de aan/uit knop of door de spanning er af te halen, maar het helpt natuurlijk geen zier). Ik kies dus voor de tweede optie, waar ik drie keuzemogelijkheden heb:

    1 ‘Pc vernieuwen’: maak je deze keuze dan moet je eerst een doelbesturingssysteem selecteren. Dat zit wel snor want de enige mogelijke keuze is Windows 8.1; alleen krijg ik dan het volgende bericht: ‘Pc vernieuwen (Deze optie wordt niet ondersteund in het geselecteerde besturingssysteem)’ met als enige mogelijkheid te annuleren waardoor ik weer in het hoofdmenu terechtkom.

    2 ‘Fabrieksherstel’: dan maar dit proberen. Wederom helaas want nu meldt Windows: ‘Fabrieksherstel kan niet worden uitgevoerd. Een vereiste stationspartitie ontbreekt’. Weer terug naar het hoofdmenu.

    3 ‘Geavanceerde opties’: zou ik dit wel proberen? Zo’n expert ben ik nu ook weer niet, maar ik heb geen andere keus. Ik krijg de volgende mogelijkheden:

    3.1 ‘Systeemherstel’: ook deze optie wordt niet ondersteund in het geselecteerde besturingssysteem. Terug naar af.

    3.2 ‘Herstellen met installatiekopie’: om te beginnen heb ik geen installatiekopie en bovendien wordt ook deze optie niet ondersteund in Windows 8.1

    3.3 ‘Opstartherstel’: ook niet ondersteund in Windows 8.1

    3.4 ‘Opdrachtprompt’: hier wordt ik wat nerveus, ik heb vroeger wel wat gewerkt in DOS maar veel stelde dat niet voor. Toch ben ik er de vorige keer in geslaagd de opstartbestanden van Windows te wissen, waarna bij het opnieuw opstarten deze werden hersteld en Windows opnieuw opstartte. Toch erg dat je opzettelijk schade moet aanrichten om het zooitje opnieuw aan de praat te krijgen. Maar niet zo deze keer: in de map WindowsBootEFI wis ik de bestanden waarvan de naam begint met ‘boot’ en herstart de computer, maar krijg de volgende blijde boodschap: ‘Uw computer moet worden hersteld. Kan het besturingssysteem niet laden omdat het systeemregisterbestand ontbreekt of beschadigd is. Bestand: Windowssystem32configsystem. Foutcode: 0xc00000e9 (heel leerrijk is dat!) U moet de herstelhulpprogramma’s op uw installatiemedia gebruiken. Druk Enter om het opnieuw te proberen (waarom zou ik het in godsnaam opnieuw proberen, om weer dezefde foutmelding te krijgen?) Druk op F8 voor opstartinstellingen (hetgeen ik doe, met als gevolg: ‘Uw computer moet worden hersteld’). Om onnozel van te worden. Onnodig te zeggen dat ik niet meer geprobeerd heb om mijn computer te herstellen want dat had ik net gedaan en het was faliekant afgelopen.

    Ik besloot Windows niet te herinstalleren want zo kun je bezig blijven: telkens het in de soep draait kun je helemaal herbeginnen. In de plaats installeerde ik Ubuntu, maar ik had buiten Microsoft gerekend: na een geslaagde installatie van Ubuntu kreeg ik bij het herstarten de mededeling: ‘An operating system wasn’t found’ die duidelijk afkomstig is van Microsoft en mij deed vermoeden dat er met de harde schijf geknoeid was. Geen erg, ik overschrijf de harddisk met nullen zodat alles er echt af is en herinstalleer Ubuntu, maar je kunt het al raden: Ubuntu wil weer niet herstarten na installatie. Ik sta voor een raadsel, denk diep na en kom tot de conclusie dat er ook ,met mijn BIOS geprutst is. Geen erg, ik laad de ‘Optimized defaults’ in het BIOS en doe de nodige aanpassingen, herstart de computer, en wonderwel: Ubuntu is van de partij dit keer.

    Dit alles maar om te zeggen dat ik mijn buik meer dan vol heb van Windows en er in geen eeuwen aan denk ernaar terug te keren. Ubuntu heeft niets dan voordelen: het is om te beginnen volledig gratis, het leest NTFS (het bestandssysteem van Windows) zodat al je bestanden gemaakt onder Windows bruikbaar blijven, het installeert twee- tot driemaal sneller dan Windows, het kopieert bestanden veel sneller (niet onbelangrijk als je veel reservekopieën maakt), het heeft LibreOffice aan boord dat eveneens gratis is en compatibel met de bestandsformaten van Microsoft Office, enzovoort. Ik heb na installatie een update gedaan van Ubuntu en dat heeft maar een halfuurtje geduurd, en ik moest maar één keer herstarten. Heb je ervaring met Windows Update? Je moet er beslist eens mee kennismaken. Ik heb onlangs Windows 8 geüpgraded naar 8.1 en ben daar zo’n drie uur zoet mee geweest: eerst Windows Update uitvoeren, dat tergend langzaam is, daarna onmogelijk lange configuraties en installaties van updates bij het afsluiten en weer opstarten van Windows, nogmaals Windows Update want hij vond weer nieuwe updates, hetzelfde liedje bij het afsluiten en herstarten, daarna de eigenlijke upgrade middels een download van meer dan drie gigabyte die zeer traag verliep, kortom: drie uur bezig voor een stomme overgang van 8 naar 8.1.

    Ondervind je ook problemen met Windows 8 en wordt het je te gortig, dan kan ik je alleen maar aanraden mijn voorbeeld te volgen en over te schakelen naar Ubuntu of een andere Linux-distributie. Je hoeft dan ook niet meer bang te zijn voor ‘lekken’ in je besturingssysteem waarlangs hackers zich toegang kunnen verschaffen tot je pc, of voor virussen die er nauwelijks zijn voor Linux, en als je dat toch bent bestaan er gratis virusscanners voor Linux. Bovendien kan je nog altijd Windows draaien in een virtuele machine onder Linux, maar doe het dan wel zonder internetaansluiting in die virtuele machine, zo krijg je geen gedonder met Microsoft, hoef je niet te vrezen voor hackers en krijg je geen virussen binnen.

    Doe zoals ik en laat Microsoft een poepje ruiken!

    Groet. jote.

    #555066
    imported_Z@3 RedrumZ@3 Redrum.
    Deelnemer
    15

    Lang verhaal, maar zo heeft elk os wel zijn problemen. Om daardoor dan direct het hele OS af te zeiken. Al ben ik t met je eens dat Windows 8 niet alles is.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

Naar boven