Kijkwijzer onder vuur.

Home Forums Algemene discussies Kijkwijzer onder vuur.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #110983
    SphinxxSphinxx
    Deelnemer
    15

    De protestantse vereniging Ouder & COO hebben hun geschut gericht op Kijkwijzer. De vereniging is van mening dat de NICAM Kijkwijzer de films niet goed classificeert. Ze vinden de classificaties te laag en misleidend voor ouders zodat kinderen toch schokkende beelden te zien krijgen. Zij zijn van mening dat de Kijkwijzer ‘corrumperend werkt en fraude uitlokt´. Het NICAM is hierover behoorlijk gepikeerd en antwoordt dat de organisatie er niet voor is om geweld en seks van de buis te weren, maar om de ouders advies te geven of de film wel geschikt is voor kinderen. Zij eisen uitleg en excuses van de ouderorganisatie.

    De website van Ouders & Coo probeert ouders te waarschuwen om de Kijkwijzer niet serieus te nemen. Zij vergelijken filmwaarderingen van Nederland met die van het buitenland om duidelijk te maken dat het in andere landen strenger is. Ze nemen het de organisatie kwalijk dat ouders in onschuld hun arme kindertjes naar films als ‘American Pie’ laten kijken, die zowel seks als grof taalgebruik bevat. Ook zou de samuraifilm ‘Zatoichi’ volgens Ouders & COO niet geschikt zijn voor kinderen van 12 jaar, maar Kijkwijzer beweert dat de classificatie op 16 jaar en ouder staat.

    Sinds het wegvallen van de Nederlandse Filmkeuring ligt de classificatie van films in handen van het NICAM – het Nederlandse Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media. Kijkwijzer is gebaseerd op zelfregulering, aangezien filmdistributeurs zelf een coderingsformulier invullen, waaruit de classificatie van de film in kwestie automatisch wordt opgemaakt. Met behulp van de Kijkwijzer worden films niet alleen leeftijd ingedeeld, maar ook op inhoudelijke elementen als geweld, discriminatie, grof taalgebruik, seks en drugsgebruik. Dit wordt weergegeven middels iconen, die in combinatie met de leeftijd aangeven wat voor schokkende dingen er in een film kunnen gebeuren. Aan grof taalgebruik wordt overigens geen leeftijdsgrens verbonden, maar het pictogram zal er wel altijd bij staan.

    Zolang er een vorm van filmkeuring bestaat zal er altijd wel een strijd gevoerd worden met de ouders. Kijkwijzer wordt dan ook op verschillende fronten aangevallen: de ene ouder is het niet eens met de te soepele classificering, terwijl de andere het hele systeem juist als betuttelend beschouwd. Het NICAM is van mening dat Kijkwijzer slechts als advies dient, en dat ouders vervolgens zelf moeten bepalen wat hun kinderen wel of niet mogen zien.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

Naar boven