Chinese muur sterk door plakkerige rijst

Home Forums Algemene discussies Chinese muur sterk door plakkerige rijst

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #119930
  Lisa_Cooper91Lisa_Cooper91
  Bijdrager
  10

  Chinese muur sterk door plakkerige rijst

  De bouwers van de Chinese Muur lieten niets aan het toeval over en gebruikten een wel heel bijzonder cement om ervoor te zorgen dat de muur honderden jaren later nog steeds even fier rechtovereind zou staan: rijst. Dat concluderen wetenschappers. De bouwers die tijdens de Ming-dynastie (zo’n 600 jaar geleden) aan de muur werkten, mixten een pasta van kleverige rijst met kalk. De rijst bindt de stenen zo stevig samen dat het op sommige plekken voor onkruid nog steeds onmogelijk is om tussen de stenen te groeien. De rijst heeft zich dus ondertussen wel bewezen, maar in de tijd van de Ming-dynastie zorgde dit cement voor onrust. De keizers eisten namelijk de rijst van de plaatselijke bevolking op om de bouwers te eten te geven en cement van te maken. “Het oude cement is een speciale mix van organische en anorganische stoffen,� vertelt onderzoeker Zhang Bingjin. “De organische component bestaat uit amylopectine, dit komt uit de pap van de kleverige rijst die aan de cement werd toegevoegd. Het anorganische component is calcium carbonaat.� Volgens Zhang zorgde de amylopectine ervoor dat de microstructuur van het voegsel compacter werd waardoor de muur stabieler en sterker werd. De ontdekking dat plakkerige rijstpap zo van toepassing kon zijn, is van grote betekenis geweest voor de Ming-dynastie, zo meent Zhang. Het hielp de keizers bij het bouwen van tombes, pagodes en muren. Al deze bouwwerken bleven – zelfs tijdens aardbevingen en andere rampen – dankzij de rijst fier overeind staan.

  Nou hup! Vertel dit die derdewereldlanden en dan zijn zij ook weer van heel wat problemen af :) Althans, die landen die zo’n last hebben van aardbevingen en tsunami’s en andere natuurrampen.

  #553742
  usurperusurper
  Bijdrager
  10

  Maar vaak hebben ze daar ook honger. Dus de rijst heeft dan weer een andere functie.

  Het is wel leuk om dit te lezen.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Naar boven
jeroen
Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
Holler Box
jeroen
Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
Holler Box